Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

56.Південно-та західнослов’янські народи на передодні Другої світової війни.

У другій половині 30-х років загострювалися міжнародні відносини та наростала загроза війни. У березні 1938 р. нацистська Німеччина захопила Австрію, а у березні 1939 р. – знищила Чехословаччину. Весною 1939 р. нацисти анулювали німецько-польський пакт про мирне вирішення спірних питань, почали готуватися до нападу на Польщу.

В умовах наростання агресивності нацистської Німеччини правлячі кола Англії та Франції з березня 1939 р. почали переговори з СРСР з метою укладення договору про взаємодопомогу, а в серпні у Москві провадилися переговори військової місії про військову конвенцію, спрямовану на стримування гітлерівської агресії. Але англо-франко-радянські переговори не дали позитивних наслідків.

23 серпня 1939 р. у Москві міністр закордонних справ Німеччини Ріббентроп і нарком закордонних справ СРСР Молотов, у присутності Сталіна, підписали Пакт про ненапад між Німеччиною і СРСР. Крім того, був підписаний секретний додатковий протокол, за яким розмежовувалися сфери інтересів обох держав у Східній Європі. Стосовно Польщі вказувалося, що межа сфер інтересів Німеччини і СРСР мала проходити приблизно по лінії рік Нарева, Вісли та Сяну. А 28 вересня 1939 р. між СРСР і Німеччиною був укладений договір про дружбу та кордон і новий секретний додатковий протокол, за яким Польща як держава зникала. Уклавши договір з СРСР, нацистська Німеччина дістала свободу дій у Європі.

57.Польські та Чеські землі в роки Другої світової війни: спільне та відмінне.

Розгром гітлерівською Німеччиною польської армії у верес­невих боях 1939 р. призвів до ліквідації Польщі як держави. Згідно з декретом А. Гітлера захоплені території було розчлено­вано на дві частини. Тут відразу розпочався терор проти польських громадян: позбавили власності й виселили з домівок, відправили до концта­борів і на примусові роботи .  Така політика окупантів мала за мету не тільки не допустити виникнення руху Опору серед поляків, а й безборонно експлуатувати економіку й робочу силу аж до фізичного знищення останньої. Уся польська державна власність була конфіскована. На «приєднаних» землях поляки не мали права володіти неру­хомістю.

 15 березня 1939 р. в Берліні було оголошено про утворення на окупованій чеській території «протекторату Богемії і Мора­вії»..Окупаційна влада швидко здійснила переорієнтацію чеської промисловості на задоволення воєнних потреб Третього рейху та підпорядкувала собі всю чеську фінансову систему.У протектораті було скасовано рештки демократичних свобод і встановлено жорсткий окупаційний режим.Прагнення окупантів підпорядкувати Чехію потребам нацистської Німеччини відразу наштовхнулося на протидію з боку патріотично налаштованої молоді, інтелігенції, діячів культури. Вже влітку 1939 р. розпочався процес формування чеського руху Опору. Окупаційна влада наприкінці серпня 1939 р. в усіх великих містах здійснила ряд каральних акцій, у ході яких були проведені арешти активістів заборонених політичних партій та громадських організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]