Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

66.»Оксамитовий розвід» та утворення незалежних Чехії та Словаччини.

Формальним приводом до розпаду Чехо-Словаччини стали результати парламентських виборів 5—6 липня 1992 р. У Чеській Республіці найбільшу кількість голосів виборців здобула Громадська демократична партія (ГДП), очолювана В. Клаусом. У Словаччині виборці підтримали Рух за демократичну Словаччину ( РДС) В. Меч'яра. Одразу ж після підбиття підсумків виборів відбулися переговори В. Клауса і В. Меч'яра. Обидва згодом сформували та очолили уряди відповідно Чехії та Словаччини. Зустрічі завершилися у липня 1992 р. підписанням політичної угоди між ГДП (Громадська демократична партія)та РДС (Рух за демократичну Словаччину ).Напрочуд мирно були розділені майно, фінанси, інші цінності. 25 листопада 1992 р. Федеральні збори ухвалили конституційний закон про розділення Чехо-Словацької федерації. Чехо-Словаччина як єдина держава припинила існування 31 грудня 1992 р. У новий 1993 р. увійшли дві нові самостійні держави — Чехія і Словаччина.

67. Розвиток чеської та словацької культури в 19 ст.

Розвиток чеської культури в першій половині XIX ст. ознаменувався відродженням чеської мови та літератури, успіхами національного театру й образотворчого мистецтва, появою наукових і літературних видань чеською мовою.Чеське національне Відродження являло собою захисну реакцію на асиміляційні процеси, що запанували в Габсбурзькій монархії. Природною основою захисту національних культурних традицій виступали мільйони людей які розмовляли рідною мовою. Саме з народних джерел, віри в їхню життєздатність насамперед черпали силу й натхнення захисники чеської мови.

Словацькі землі XVII — XVIII ст. перетворилися на арену нескінченних руйнівних війн. Габсбургам, які виступали в Угорщині під прапором Контрреформації, протистояли словацькі протестанти. Боротьба за лютеранське віросповідання справляла величезний вплив на розвиток культури в словацьких землях. Переможна хода Контрреформації залишила тут глибокий слід у бароковому мистецтві. Для першого етапу словацького національного Відродження (до 30-х років XIX ст.) характерним є переважання просвітницьких ідей. Просвітницькіідеї були провідними в поглядах словацьких "будителів " — патріотично налаштованої інтелігенції першої третини XIX ст. "Будителі" намагалися

поєднати ідеї Просвітництва з боротьбою за національні права словаків. В архітектурі панівним став монументальний стиль з притаманною йому розкішшю інтер'єра, який став характерним не тільки для культових споруд, а й для палацових комплексів, замків та забудови багатих міських кварталів. Більша частина мистецьких робіт цього періоду — це твори анонімних малярів, різьбярів по дереву та скульпторів. У портретному живописі, в оформленні вівтарів, у виробах майстрів-ювелірів та ін. відбувається синтез модерних художніх течій з традиціями. Нові імена з'являються серед літераторів, які писали як латиною, так і чеською мовою.

68.Політична і соціально-економічна трансформація Чеської та Словацької республік в 90-х роках 20-початку 21 ст.

На початку 90-х років міжнародна ситуація була досить сприят­ливою як для здійснення реформ у Чехословаччині, так і для відновлення суверенітету країни.. Поразка СРСР у «холодній війні» унемо­жливлювала його втручання у внутрішні справи країн Центрально-Східної Європи. В цих умовах зовнішньополітична орієнтація ЧСФР була визначена гаслом «повернення до Європи». Вступ до ЄС та НАТО був виз­начений як головна мета у сфері зовнішньої політики федерації.

У перші місяці 1990 р. в Чехословаччині відбувався бурхливий процес зміцнення державної незалежності та демократизації всіх сфер життя суспільства. Федеральні збори затвердили нову назву країни - Чеська і Словацька Федеративна Республіка (ЧСФР). Нова влада зайняла жорстку позицію в питанні трансформації політичного ладу. Парламент затвердив понад 60 законів, які регламентували діяльність партій та засобів масової інформації, а також прийняв у жовтні 1991 р. закон про люстрацію, згідно з яким заборонялося посідати керівні посади в державних установах особам колишньої партійно-державної номенклатури.

Із січня 1991 р. розпочалося виконання програми проведення економічних реформ. У її основу було покладено стабілізацію крони, приватизацію та лібералізацію цін.

1 вересня 1992 p. CHP(Словацька Народна Республіка) ухвалила конституцію, згідно з якою Словаччина проголошувалася суверенною державою. У верес­ні Федеральні збори визначили, що спільне майно повинне розподілитися між Чехією та Словаччиною в пропорції 2:1. Уся нерухомість належала тій республіці, на території якої вона знаходилася.

25 листопада 1992 р. Федеральні збори затвердили закон про ліквідацію ЧСФР з 31 грудня й поділ країни на Чеську та Словацьку Республіки. 16 грудня в Празі була прийнята конституція незалежної Чеської Республіки.

Таким чином, без референдуму ЧСФР було ліквідовано. Наприкінці грудня уряди Чехії та Словач­чини підписали договір про добросусідство, дружбу і співробіт­ництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]