Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

58.Словацька республіка в 1939-1945 рр та прчини її краху.

На початку весни 1939 р. друга Чехосло­вацька Республіка переживала гостру внутрішньополітичну кризу, під час якої відносини між Прагою та Братиславою погіршилися настільки, що керівництво ЧСР оголосило в Сло­ваччині надзвичайний стан. Лідер СНП И. Тісо, який перебу­вав з візитом у Німеччині на переговорах з А. Гітлером, був поставлений перед вибором: або окупація Словаччини угорськими військами, або створення самостійної держави. Й. Тісо обрав другий варіант. Згідно з конституцією 1939 р. країна дістала назву Словацька Республіка. словацький уряд очолив Й. Тісо.

Формально Словацька Республіка мала всі ознаки са­мостійної та суверенної держави. Cуверенітет останньої обмежувався лише у двох сферах: військовій та зовнішньополітичній. Саме в цьому словацький уряд повинен був узгоджувати власні дії із своїми німецькими патронами, які тримали в Словаччині свої військові підрозділи.

Участь Словаччини разом з гітлерівською Німеччиною в агресії проти Польщі викликала невдоволення в суспільстві. Основною опозиційною силою режиму була Комуністична партія (КПС). КПС стала закликати боротися за «самостійну державу» й «народний уряд» під гаслом «За радянську Словаччину!».Режим Й. Тісо з 1943 р. опинився у кризовому стані. У словацьких горах активно діяли партизанські загони.

У ході наступу Червоної армії в 1944 р. була звільнена спочатку північно-східна частина Словаччини , а потім Східна і велика частини Південної та Центральної Словаччини. Так, разом з поразкою на­цистської Німеччини припинила своє існування й «Словацька держава».

59.Народи Югославії в роки Другої світової війни(1941-1945рр). Основні напрями руху Опору.

Югославія на початку Другої світової війни проголосила нейтралітет. У цей період у країні прискорився розвиток галузей промисловості, пов'язаних з обороною,. Однак посилений вивіз госппродуктів до Німеччини призвів до зростання цін, та спекуляції. Проти національно-патріотичних сил розпочався терор, почали створюватися концтабори . 25 березня 1941 р. у Відні Югославія підписала протокол про приєднання до Троїстого союзу. Звістка про вступ країни до блоку фашистських держав викликала хвилю обурення, почалися демонстрації протесту. Спираючись на масове невдоволення, угрупу вання офіцерів у ніч на 27 березня 1941 р. вчинило державний переворот. Винних у приєднанні до Берлінського пакту усунули від влади. На трон зведений вісімнадцятирічний син короля Александра І під іменем Петра II. Дізнавшись про переворот у Белграді, А. Гітлер віддав командуванню німецької армії наказ підготувати й завдати удару по Югославії.

В Югославії почали діяти дві групи Опору - комуністичні партизанські загони і контрольовані королівським урядом загони четників. Восени 1942 р. представники антифашистських організацій та груп утворили єдиний Виконавчий комітет. Антифашистська боротьба югославського народу переросла в національну революцію. Народно-визвольна армія Югославії на чолі з Йосипом Броз Timo влітку 1944 р. налічувала 350 тис. бійців. Разом з радянськими військами вона взяла участь у визволенні Югославії.

60.Болгарія за часів Другої світової війни (1941-1945 рр).Начало формыКонец формы

Під час Другої світової війни Болгарія була союзницею Німеччини, яле у війні проти Радянського Союзу участі не брала. У боротьбі проти гітлеризму і монархо-фашистської диктатури сформувався союз антифашистських і патріотичних сил — Вітчизняний фронт (ВФ). Провідні позиції у ВФ прагнула захопити компартія, яка спиралася на зростаючий партизанський рух. У вересня 1944 р. партизани розгорнули бойові дії, їхні загони рушили на столицю, було завдано удару по основних урядових установах у Софії. О 6-й годині ранку народ Болгарії почув по радіо звістку про те, що народне повстання перемогло і сформовано уряд Вітчизняного фронту на чолі з Кимоном Георгієвим. У новому уряді переважали комуністи. Перемозі народного повстання сприяв вступ на територію Болгарії Радянської армії 8 вересня 1944 р. Новий уряд спирався на присутність радянських військ у країні. Підписавши наприкінці жовтня 1944 р. перемир'я з країнами антигітлерівської коаліції, Болгарія вступила у війну проти Німеччини.

61.Спроби побудови соціалізму в Польщі в 1950-1970 рр. та їх наслідкиКонтроль над Польщею Сталін вважав необхідною частиною післявоєнного устрою світу. Але саме вирішення цієї проблеми мало великі труднощі. Польська компартія була розпущена у 1939 р., а значна кількість польських комуністів репресовано. Поляки розглядали СРСР як учасника чергового «поділу Польщі». Антирадянські і антикомуністичні настрої домінували в польському населенні особливо вони утвердились після того, як СРСР не надав допомоги повсталій Варшаві . До того ж поляки залишались ревносними католиками. Усі ці фактори і гальмували процес встановлення комуністичного режиму. Поштовхом до приходу комуністів до влади стала заява державного секретаря США Джеймса Бірнса у вересні 1946 р., в якій він заявив, що питання про західні кордони Польщі залишається відкритим. У результаті вплив прозахідних сил у Польщі впав і комуністи зробили ривок до влади.В економіці стали впроваджуватися радянські методи управління, підвищення продуктивності праці, нова політика в селі передбачала проведення колективізації сільського господарства. У 1949 Польща приєдналася до Ради економічної взаємодопомоги, організованому Радянським Союзом. Нав'язана таким чином Польщі сталінську модель соціалізму (індустріалізація, кооперація, репресії), було з самого початку приречено на невдачу. Смерть Сталіна і критика його культу особи дала поштовх до масових виступів населення. У 1956 р. в Познані розпочались масові виступи проти сталінізму, які поширились на всю країну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]