Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

1991 Рік- Війна за незалежність Словенії

1991-1995 роки- Війна за незалежність Хорватії

1992-1995 роки- Громадянська війна між сербською, хорватською і мусульманською громадами

1988-1999- Албано-сербське протистояння в Косово

1999 рік- Операція сил НАТО проти Сербії

2001 рік- Громадянська війна в Македонії.

74.Розвиток культури югословянських народів в ХХ ст..

У Сербії на межі XIX—XX ст. сформувалася певна система культурно-освітніх інституцій, яка забезпечувала динамізм розвитку суспільства: навчальні заклади - від народних шкіл до Белградського університету; академія наук і мистецтв; бібліотеки, театри, музеї, наукові товариства тощо.У цей період у сербському суспільстві розпочався процес, який згодом набув назви «поворот до Європи». Здобутком сербської духовної культури стали прогресистські явища євро­пейського художньо-мистецького життя (символізм, декаданс, модернізм).З цим періодом пов'язане також створення національних драматичного та оперного театрів, власної музичної школи. Розвитку наукових досліджень дала поштовх Сербська ака­демія наук і мистецтв, яка з моменту заснування сприяла становленню гуманітарних дисциплін (історії, філології, філософії).

У Чорногорії культурно-мистецькі процеси на початку XX ст. продовжували розвиватися в контексті сербських впливів. Але в культурному відношенні Чорногорія й далі значно відставала від Сербії. Так, кількість неписьменних тут становила майже 80 % населення, а вища освіта була для переважної більшості чорногорців недосяжною. Чорногорія не мала й національного театру, а кількість бібліотек була незнач­ною. Переважна більшість населення сповідувала православ'я.

У хорватських землях відбувалися певні позитивні процеси у культурно-мистецькій сфері. Помітно зросла кількість шкіл, гімназій та інших навчальних закладів, а рівень письменності хорватів був вищий, ніж сербів і чорногорців.

75.Політична та соціально-економічна трансформація пост югославських держав в 90-х роках 20-початку 21 ст.

Особливостями трансформації югославської держави в кінці 90 х – початку ХХІ століття були не лише мирні шляхи змін, але й постійні важкі політичні та економічні потрясіння, великий вплив зовнішніх сил;загалом вплив зовнішньополітичних чинників був дуже значним і часом відігравав провідну роль;реакція світової спільноти на зміни в Югославії була неоднозначною. в Європі, це переважно позитивні настрої, але в Росії та деяких інших країнах (наприклад Білорусь), реакція була негативною.Наслідки трансформації політичного устрою Югославії є дуже незначними, з одного боку в ході них народи здійснили своє право на самовизначення, а з другого – відбулися війни, наслідки яких досі відчуваються; положення погіршується і тим, що ситуація в регіоні залишається нестабільною. загрозливою. зберігаються перспективи нових війн, нових конфліктів; в той же час, внаслідок трансформації політичного устрою Югославії, стали можливими в цьому регіоні такі речі, як запровадження демократії європеїзація.

Загалом події трансформації політичного устрою Югославії в кінці 90 х – початку ХХІ століття набули світового значення, зачепили багато країн, народів та спричинили велику політичну «бурю» в Європі. Їх значення і наслідки, будуть ще довго вивчатися, проте відповіді на багато питань дасть час, адже процеси трансформації не тільки не дійшли до завершальної стадії і настане час нових випробувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]