Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

29. Політичне та соціально-економічне становище польських земель в 19-початку 21 ст.

До 70-х років XIX ст. Польща була аграрна країна зі слабкою промисловістю. У кожній із трьох її частин перемога капіталістичних відносин спричиняла за собою формування товарного ринку робочої сили, прискорювала оборот товарів і грошей, втягувала в товарно-грошові відносини широкі верстви населення. У ряді областей розвиток промисловості та сільського господарства вело до посилення іноземного, перш всього німецького капіталу.

Перемога "Солідарності" на виборах у червні 1989 р. спричинила суттєві зміни в політичному та економічному ладі країни. До кінця року була проведена "департизація" державного апарату, армії, судів, прокуратури, реформована діяльність служби держбезпеки. 31 грудня 1989 р. була прийнята нова Конституція, яка відновила попередню назву держави — Республіка Польща.

Значно більше часу було потрібно на вирішення соціально-економічних проблем. Уряд Т. Мазовецького успадкував народне господарство у важкому стані .Спад промислового виробництва супроводжувався інфляцією, величезна зовнішня заборгованість, незбалансований внутрішній ринок, житлова криза, спад виробництва призвели до цілковитої дезорганізації економіки, падіння рівня життя населення.Нове керівництво Польщі вдалося до "шокової терапії" — швидких, радикальних методів оздоровлення економіки.

На сьогоднішній день Польща одна з найбільш динамічно розвиваючихся країн.. По випуску багатьох промислових товарів Польща зараховується до провідним світовим виробникам. Цьому сприяють політична та економічна стабільність, системні економічні перетворення, ємний внутрішній ринок, сприятливий інвестиційний клімат. Польща може служити прикладом для наслідування на шляху до сучасної ринкової економіки і демократичної держави.

30.Польська культура другої половини 17-початку 20 ст.

Польська культура почала формуватися в XVI столітті за Сигізмунда I. Саме під час його правління латинь поступилася місцем польській мові, з’явилася національна література, почали споруджуватися унікальні архітектурні пам’ятники, настало століття наукових відкриттів. Трактат Миколи Коперника «Про обертання небесних сфер», що з’явився в 1543 році, потряс всю Європу. У ньому стверджувалося, що Земля обертається навколо Сонця. Це не могло не викликати гордість поляків за свого вченого. Мистецтво та культура продовжували розвиватися та примножуватися і в період правління наступного короля, Сигізмунда II Августа. Період правління двох цих королів став справжнім «Золотим століттям» в історії Польщі.

На культуру та живопис величезний відбиток відклала релігійність країни. У творах поєднуються готичні та ренесансні мотиви. На всю Європу славились польські камнетеси, що вміли виготовляти витончені барельєфи на фасадах будинків та прикрашати склепи. Мистецтво поза церквою практично не існувало до кінця минулого століття. Винятком став лише великий польський художник Здіслав Бексініскі, який народився в 1929 році та створив чарівні картини. У сучасній Польщі творчість носить відбиток пережитків комунізму, проте молоді таланти радують країну своєю творчістю.Польща стала батьківщиною безлічі письменників. Багатьом з них, доводилося, емігрувати.У сучасній Польщі видатним письменником є ​​Ришард Капущинський, талановитий композитор – Хенрік Гурецькі, кілька років тому отримав світове визнання завдяки своїй третій симфонії.Безперечно, Польща зробила величезний внесок в розвиток світового мистецтва. В Європі існує поняття «польська школа»: кінематографії, поезії, плакати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]