Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

69.Спроби побудови соціалізму в Болгарії та причини його кризи в 1980 роках.

До 1948 р. комуністи остаточно утвердилися при владі в Болгарії і приступили до будівництва соціалізму за сталінським зразком. У Болгарії почалось будівництво соціалізму з усіма притаманними цьому  процесу ознакам: індустріалізація, колективізація, репресії.

В країні встановлюється режим Т.Живкова.

У середині 80-х р. Болгарія вступила в смугу економічної кризи. Сотні підприємств були збитковими. Зростала собівартість продукції. Низька ефективність економіки призвела до зниження життєвого рівня населення, небувалих розмахів набула спекуляція і корупція. Т.Живков, який зосередив у своїх руках величезну владу, своїм політичним курсом ще більше загострював труднощі, що переживала Болгарія. Оточивши себе родичами і підбираючи до складу керівництва особисто відданих йому людей, Живков жорстоко розправлявся з тими, хто пробував виступати з критикою на його адресу. Влітку 1989 р. становище у країні різко загострилось. Оголошена Живковим «перебудова» не виправдала сподівань. Продовжували зростати інфляція і товарний голод. Закон про право вільного виїзду за кордон призвів до масової втечі у Туреччину мусульманського і тюркомовного населення,  яке в основному займалось сільським господарством . Всі експерименти  Живкова зазнали повного крахи.10 листопада 1989 р. ЦК БКП (Центральний комітет Болгарської комуністичної партії) звільнив Живкова з поста Генсека, а незабаром і з поста Голови Держради.

70.Кінець авторитаризму в Болгарії та початок мирної трансформації суспільства. Політичне протистояння і еволюція реформи в 90-х роках 20 ст.

                       У січні 1990 р. позачерговий з`їзд БКП (Болгарської комуністичної партії) проголосив головною метою партії перебудову та  оновлення  демократичного соціалізму. Живкова і ряд діячів з його найближчого оточення було виключено з партії. БКП була перейменовано у Болгарську соціалістичну партію (БСП). Першим кроком до реформування старої політичної системи стало запровадження багатопартійності. В країні швидко відновлювалися «старі» та народжувалися нові партії.Першим кроком у реалізації програми стала приватизація торгівлі та сфери послуг, державні підприємства й установи перетворювалися на акціонерні, здавалися в оренду колективам, отримували цілковиту господарську самостійність. Почався процес лібералізації цін, який створював передумови переходу до ринкової економіки.

В умовах подальшого реформування болгарського суспільства, здійснення політичних змін та проведення перших демократичних парламентських виборів політичне протистояння надзвичайно загострилося. Так, здобувши перемогу, але не маючи необхідної кваліфікованої більшості в Народних зборах, БСП не могла самостійно вирішувати конституційні питання.

П'ять турів президентських виборів у парламенті не дали результатів. В умовах, що склалися, керівництво соціалістів для збереження політичної стабільності погодилося, щоб президентом став представник опозиції. 1 серпня 1990 р. Великі народні збори обрали головою держави лідера СДС Ж. Желєва. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]