Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

31.Політика «освіченого абсолютизму» в Чехії та Словакії.

Освічений абсолютизм — назва політики абсолютизму в ряді європейських країн у другій половині XVIII ст., яка виражалася в скасуванні деяких станових привілеїв, підпорядкування церкви державі, проведення реформ — селянської, судової, шкільного навчання. Представники освіченого абсолютизму використовували ідеї французького Просвітництва. Освічений абсолютизм був направлений головним чином на зміцнення дворянства.

Період правління Марії Терези та Йосифа II увійшов у історію Австрійської імперії як доба "освіченого абсолютизму". Саме тоді відбулися найрадикальніші перетворення в суспільному житті Чехії та Словакії. Перебудовується військове управління та засновується Загальна комерційна колегія з метою централізації управління економічною політикою країни. Австрійський та Чеський сейми передали центральному урядові право збирання податку на десять років уперед. Відтепер влада дістала можливість без жодного втручання сеймів збирати й розпоряджатися коштами для утримання постійного війська. У Відні було об'єднано чеську й австрійську придворні канцелярії, створено Директоріум для внутрішніх справ та Верховну судову палату.Таким чином з Праги усувалися органи центрального управління Чехією. Великий вплив на подальший розвиток економіки країни справили зміни у фінансовій та митній галузях. З 1750 р. запроваджувалася єдина грошова

одиниця.З'явилася низка указів. Одним з найважливіших із них були Панщинні

патенти для Чехії та Моравії. Згідно з іншим указом панська земля розподілялася між селянами.У завершальний період правління Марії Терези важливі зміни започатковано в системі освіти. З 1774 р. Австрійська імперія, однією з перших на

континенті, створює мережу шкіл за рахунок державних коштів. У1775 р. було прийнято Шкільний статут, яким запроваджувалося обов'язкове навчання всіх дітей від 6 до 12 років. У Чехії швидко зросла кількість шкіл.

32.Чеське національне Відродження (остання третина 18-60-тьі роки 19 ст.) Революція 1848-1849 рр. В Чехії.

Період кінця XVIII — першої половини ХІХ ст. одержав у Чехії назву "Національного відродження", а представники чеської інтелігенції, що зіграли вирішальну роль у становленні національної самосвідомості й створенні національної культури, — "будителів". Національне пробудження чеського народу почалося як рух невеликих, переважно дворянських груп населення, викликаний бажанням захистити історичні права чехів від Габсбургів. У Празі були засновані «чеська експедиція», поширювала книги та періодичні видання рідною мовою, кафедра чеської мови в Празькому університеті, аматорський театр, який ставив спектаклі чеською мовою. Використовуючи науку, літературу, театр, «будителі» прагнули відродити національну самосвідомість, відстояти культурну самобутність чехів, але їхня основна мета полягала в створенні чеської літературної мови .

Історію чеського відродження ділять на три періоди:

-           I період — останні десятиліття XVIII сторіччя до 1820-х рр. XIX сторіччя;

-           II період — з 1820 р. по 1848 р.;

-           III період — з 1848 р. до останнього часу. .

У Чехії положення в 30-х і особливо в 40-х роках було напруженим. Селянство, тобто основна маса населення Чехії, стогнало під тягарем поміщицької експлуатації й неодноразово піднімалося на боротьбу. У 1848 сталося народне повстання в Відні, яке поклало початок революції в Австрійській імперії. Був утворений уряд з представників дворянства і ліберальної буржуазії, відкрився однопалатний виборний рейхстаг, видано закон про скасування особистої залежності селян без викупу . Кульмінаційним пунктом революції було повстання у1848 у Відні; на бік повсталих перейшла частина віденського гарнізону. Після наполегливих боїв імператорські війська вступили у Відень і учинили розправу над повсталими. Був створений новий уряд з представників феодально-монархічних кіл і великої буржуазії, у березні 1849 р. розігнаний виборний рейхстаг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]