Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ(метода).doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Переваги та недоліки директивного планування

Переваги

Недоліки

Широке використання соціально-економічного прогнозування, включаючи динаміку неконтрольованих параметрів (наприклад, цін світового ринку), як наукової бази для складання довгострокових, середньострокових і поточних планів соціально-економічного розвитку.

По своїй природі централізовано-директивне планування може працювати лише при високому ступені виконання планів, що у останні роки функціонування директивно-планової системи

систематично порушувалось.

Застосування принципу безперервності планування, тобто реалізація єдності перспективного й поточного планування і встановлення чіткого взаємозв'язку і спадкоємності довгострокових, середньострокових та короткострокових планів.

Орієнтація на зростання валових показників, а не ефективності виробництва.

Використання процедур планування «від досягнутого».

Примусове підвищення «напруженості плану».

Використання принципу пріоритету вирішення середньострокових і довгострокових завдань перед поточними.

Неможливість без участі ринкового механізму визначення оптимальних напрямів балансування попиту та пропозиції.

Застосування процедури узгодження

планів в галузевому і територіальному розрізі.

У регіональному розвитку переважав галузевий підхід центральних органів виконавчої влади. Державні ресурси розподілялися переважно за суб'єктивними ознаками, відносини між центром і регіонами (перш за все міжбюджетні) були дестимулюючими.

Багатостороння розробка ідей оптимізації прийнятих рішень в масштабі всієї економічної системи.

Відсутність компенсаторів і резервів в системі директивного планування приводило до того, що навіть невеликі збої в окремих ланках економічної системи породжували лавину зривів планів у суміжників.

Накопичений багатий досвід техніко-виробничого і фінансового планування на підприємствах.

Планові показники доводяться «згори», підприємства перетворюються на простих виконавців наказів.

Діяльність підприємств оцінюється галузевими міністерствами за результатами виконаних планових завдань. Підприємства не зацікавлені вивчати попит на товари, запроваджувати нову техніку і технологію.

Відсутнє конкурентне середовище.

Створює можливість для рішення за

рахунок держави проблем соціальної сфери.

Постійний дефіцит товарів, незадоволений попит, низька якість і вузький асортимент товарів народного вжитку.

Для впливу на діяльність економічних суб'єктів слід ураховувати ступінь зрілості ринкових відносин і вишукувати адекватні методи та засоби державного впливу з метою якнайповнішої реалізації намічених плані.

У зв'язку з цим макроекономічні плани передбачають можливість використання певних адміністративних методів, притаманних директивному плануванню (норми й нормативи, державні замовлення, державні інвестиції, регульовані ціни і т.д.).

Крім того, частина індикативного плану повинна бути директивною. Це стосується:

  • завдань державним підприємствам;

  • заходів, котрі фінансуються з державного бюджету.

Отже, індикативне планування - це механізм координації дій і інтересів держави і інших суб'єктів економіки. Мова йде про те, що крім інформаційного значення таке планування виконує координаційну роль, тобто передбачає узгодження діяльності «центру», галузей і підприємств в процесі самостійної розробки останніми їх виробничо-господарських програм.

Основою індикативного планування є ретроспективний аналіз економічного і соціального положення держави і прогнози його розвитку, в тому числі масштабів, темпів, структури виробництва, кон'юнктури ринку, соціальних індикаторів та інших характеристик і показників на коротко-, середньо-, довгострокову перспективи. На базі цих розробок і розрахунків формують перспективні цілі і пріоритети соціально-економічного розвитку, а також державну політику (податкову, фінансову, цінову, структурно-інвестиційну, галузеву, науково-технічну, соціальну, економічну) з урахуванням зазначених законом прав і повноважень державних органів.

Індикативне планування, що розглядається як система процедур узгоджених процесів відтворення реалізується на різних рівнях управління:

  • на макроекономічному рівні - у формі прогнозів, бюджетних планів і програм, що розробляються державними органами господарського управління;

  • на регіональному або територіальному рівні - у формі прогнозів, програм і бюджетних планів, що розробляється владними регіональними структурами;

Таблиця 8.2.