Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Загальна характеристика і опис проявів «Его – станів»

Батько – це педант, «голова», що знає, як треба себе вести, схильний до повчань. Характеризується впевненістю в правоті своїх моральних вимог, авторитетним тоном.

«Наша совість», заступництво і захист слабких; «автопілот, що приймає буденні рутинні рішення, і гальма, що автоматично утримують людини від необачних вчинків», у той же час безапеляційність думок, догматизм, свідомість своєї переваги, привласнення права карати і т. д.

Девіз: «Повинен! Не можна!»

Дорослий характеризується обачністю, контролем як за власними діями, так і за діями двох інших Его – станів.

Дорослий створює баланс між «хочу» і «треба». Тверезі оцінки, розуміння відносності догм, орієнтація на дії, у той же час зайвий скептицизм, скутість (нестача імпровізації), обмеженість фантазії, недооцінка емоційних сторін життя і т.ін. – ось основні характеристики Дорослого.

Канал здобуття знань, що вимагає вольового і фізичного зусилля.

Девіз: «Доцільно! Корисно!»

Дитина – це джерело спонтанних, архаїчних, неконтрольованих імпульсів, бажань, потреб. Простежується зв'язок з фрейдівською тріадою, коли Дитина асоціюється з несвідомим Воно. Головна відмінність полягає в тому, що Дитина в людській душі не зводиться в Берна до несвідомих потягів. Це не початкова, біологічна за своєю природою сила (як Воно у Фрейда). Дитина є результат безлічі взаємодій, починаючи з раннього віку, тому вона сама вже в певному значенні є соціальним продуктом. Для неї характерні радість життя, інтуїція, творчість, фантазія, допитливість, спонтанна активність, довірливість і, в той же час, страхи, капризи, образи, незадоволеність, боязкість, невпевненість, безпорадність, нестриманість.

Емоційний канал найбільш швидкий.

Девіз: «Хочу! Подобається!»

Розпізнавання Его-станів

1. Его-стан: Батько

  • Керівник - критик

Положення тіла і жести: руки схрещені, ноги широко розставлені або корпус відкинутий назад, лоб нахмурений, рот стислий; можливо, вказівний рух рук – «вказівний перст», фігура нагадує букву «Ф»: сидить, відткинувшись назад.

Вираз обличчя і погляд: важкий погляд зверху вниз, можливо, зневажливий, крива посмішка, відчужений вираз обличчя, погляд спрямований у бескінечність «крізь» очі партнера, відверте ігнорувавння співрозмовника, підкреслена неповага, «проникливий» погляд.

Мова: гучна або тиха, тверда з нажимом, високомірна, глузлива, владна.

Типові вирази і вигуки: «Це слід зробити»; «Так не можна!»; «Я знаю, що говорю»; «Скільки можна!»; «Я цього не розумію»; «Щоб було зроблено миттєво!»; «Невже важко зрозуміти»; «Я в корені з цим не згоден»; «Ви мене не зрозуміли»; «Хто ж так робить?»; «Скільки можна вам говорити?»; «Ви зобов'язані».

Типова поведінка: любить керуватися прописними істинами, оцінює, шукає винних, звинувачує, засуджує, вимагає, керує, повчає.

  • Керівник - опікун

Положення тіла і жести: відкриті руки, корпус нахилений до партнера,

поплескування по плечу або поглажування по руці.

Вираз обличчя і погляд: поблажливий або дбайливий, підбадьорливий вираз обличчя, примружений погляд, пильна увага, спостерігання, велика готовність здійснити якісь дії.

Мова: тепла, співчутлива, заспокійлива, підбадьорлива.

Типові вирази і вигуки: «З ким не буває»; «Це не страшно»; «Я вам допоможу»; «Добре, молодець!»

Типова поведінка: опікується, утішає, підбадьорює, радить, допомагає, співчуває, піклується, схвалює.