Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. У чому полягає роль каналів сприйняття для досягнення взаєморозуміння?

  2. Якою є роль візуального контакту в процесі комунікації?

  3. У чому полягає вміння слухати як базової категорії уміння спілкуватися?

  4. Які ви знаєте типи слухання?

  5. Які ви знаєте прийоми розуміючого слухання?

  6. Як співвідносяться емпатія й ефективне спілкування?

  7. Що заважає ефективному спілкуванню?

Тема 6. Моральні передумови ділового спілкування

План

1. Поняття етики професіоналізму.

2. Етичні виміри ділових відносин.

3. Критерії етичної зрілості суспільства.

В епоху ринкової економіки молодий фахівець, що отримав диплом, може розраховувати на успішну роботу в команді професіоналів за умови усвідомлення етики професіоналізму. Інакше він стає неконкурентоздатним на ринку праці.

Особливість етики професіоналізму полягає передусім у необхідності особистої відповідальності за слова і дії, за прийняті рішення на основі власного вибору.

Багатолітній досвід бесід із майбутніми випускниками ВНЗ дозволив дійти висновку, що більшість студентів свідомо або несвідомо відчувають страх перед початком трудової діяльності, який при глибинному дослідженні виявляється страхом відповідальності. Тому важливо ще задовго до закінчення навчання готувати себе до необхідності вибору, перед яким людину ставить життя, здійснювати пошук відповідей на питання, які ставить перед людиною щодня життя.

У процесі цього пошуку важливо навчитися «приміряти» на себе ті ідеї, які вироблені загальнолюдською мудрістю, аби знайти той єдиний важливий критерій, за яким можна було б визначити чи володієте ви етикою професіоналізму.

Наведемо один із прикладів роздумів про відповідальність у зв'язку з етикою професіоналізму з книги «Дзенські казки від Майстра Хору», який, на нашу думку, може слугувати матеріалом для міркування й обговорення у групі.

«Над чим вам потрібно розмірковувати. Я виріс у тій місцевості, де зустрічаючи незнайому людину, не запитують, як її звати. Ставлять запитання: «Як звуть твого батька?» Отже, люди знають, хто за нього відповідає. Ім'я господаря багато про що говорить. І зрозуміло, якої поведінки чекати від незнайомця. Таким чином, люди дисциплінуються і поводяться благородно, тому запитують, не як його звати, а хто його господар. Він поводиться відповідно, не впускає ні свою честь, ні честь господаря , старшого сім'ї – старшого роду.

Така поведінка властива також пристойній армії. За поведінку людини запитують у старшого за чином, у господаря. Що потрібно зрозуміти: господар у будь-якому разі ніколи не має бути винен або допускати промахи. Це повинні брати на себе всі без виключення і ніколи не підставляти господаря, тобто старшого за чином. Отже, будується кар'єра, зростає господар – поряд із ним зростає благородна людина. І господар знає, на кого можна спиратися.

Те ж саме – і в бізнесі, і в політиці, лише називається іншими словами. Сутність така ж. Господар запрошує до себе професійних людей. І серед професіоналів прославляє лише благородних людей, він їх наближує до себе. Він знає, на кого можна спиратися і якою мірою. Він може гнути тих, на кого він спирається, і ніколи їх не ламає. Це благородний господар»

Незважаючи на дещо незвичний стиль викладу наведеного вище тексту, він якомога краще, на нашу думку, загострює увагу, збуджує інтерес до питання етики ділових стосунків, яке є одним з найбільш значущих питань, з якими стикається в нашу епоху самоврядне суспільство.