Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Тема 1. Ділове спілкування як компонент людської діяльності

План

  1. Концепція діяльності та ділове спілкування.

  2. Цілі і функції спілкування.

  3. Ситуації і форми ділового спілкування

  4. Базові психологічні установки та стиль спілкування.

Установка

(мотиви, цілі)

Орієнтація в завданні та створення програми її вирішення

Реалізація програми

Контроль і корекція

Рис. 1. Універсальна схема людської діяльності

Сутність концепції діяльності полягає в тому, що всі наші вчинки специфічні для людини як соціальної і мислячої істоти. Наші зовнішні (наочно-інструментальні) і внутрішні (мисленнєві) дії будуються та аналізуються за єдиною універсальною схемою. Спілкування як вид людської діяльності, у тому числі ділове спілкування, складає необхідну й специфічну умову розвитку людини в суспільстві. Людина, взаємодіючи з середовищем, виступає як активний початок, тому всі факти, закономірності та механізми психіки виявляються в діяльності, тобто системі дій і операцій.

Ділове спілкування – це така система дій і операцій (мовних і мисленнєвих), яка забезпечує людині ефективність (або неефективність) виробничої та інших видів практичної діяльності на шляху прогресу й гармонізації з навколишнім світом, на шляху виживання людства.

Отже, ділове спілкування – це процес взаємодії між людьми, що реалізовується в спільній діяльності по здійсненню мети, яка знаходиться поза самою взаємодією (див. рис. 1).

1.

Мета спілкування знаходиться поза самою взаємодією

Функція обслуговування предметної діяльності

2.

Мета спілкування міститься в ньому самому

Функція спілкування заради спілкування

3.

Мета спілкування полягає в залученні партнера до досвіду й цінностей ініціатора спілкування

Функція залучення іншого до своїх цінностей

4.

Метою спілкування є залучення ініціатора до цінностей іншого

Функція залучення до цінностей іншого

Рис.2. Цілі та функції спілкування

Мета спілкування – це те, заради чого в людини виникає даний різновид активності. Зі всього розмаїття світу спілкування людини психологія ділового спілкування охоплює такі проблеми, пов'язані з цілями та функціями спілкування:

  1. Контакт – умова контакту як стану обопільної готовності до прийому й передачі повідомлення та підтримки взаємозв'язку у формі постійної взаємоорієнтації.

  2. Інформаційний обмін повідомленнями – прийом-передача будь-яких відомостей у відповідь на запит, а також обмін думками, задумами, рішеннями і т. ін.

  3. Спонукальна стимуляція активності партнера зі спілкування, спрямована на виконання тих чи інших дій.

  4. Координація – взаємне орієнтування й узгодження дій при організації спільної діяльності.

  5. Розуміння – не лише адекватне сприйняття сенсу повідомлення, але й розуміння партнерами один одного (намірів, установок переживань, станів тощо).

  6. Емотивне збудження в партнерові потрібних емоційних переживань (обмін емоціями), а також зміна з його допомогою власних переживань і станів.

  7. Установлення стосунків – усвідомлення й підсилювання свого місця в системі ролевих, статусних, ділових, міжособових та інших зв'язків співтовариства, в яких належить діяти індивідові.

  8. Здійснення впливу – зміна стану, поведінки, особово-смислових утворень партнера, у тому числі його намірів, установок, думок, рішень, уявлень, потреб, дій, активності і т. ін.

Спілкування з реальним партнером

(пряме або опосередковане)

Міжособистісне спілкування

Групове спілкування

Представницьке спілкування

Спілкування культур

Рис. 3. Ситуації ділового спілкування

Програми ділових стосунків формуються відповідно до ситуації ділового спілкування, яка вважається оптимальною для досягнення конкретної мети спілкування (див. рис. 3).

Якщо, наприклад, метою спілкування є презентація ідей, то для її досягнення необхідне планування проекту. Воно здійснюється за певною схемою, яка включає орієнтацію або відчуття напряму руху, бачення проблеми, конкретні цілі, стратегії, характер діяльності, цільові групи й мотивацію.

Презентація ідей передбачає опрацювання таких питань: Хто є потенційним партнером? Чия підтримка може зіграти вирішальну роль? Чи є загальні інтереси з партнером? Як досягти успіху?