Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Про бізнес із людським обличчям

Міжнародний бізнес веде свої справи під впливом найрізноманітніших культур і життєвих філософій, сполучаючи за допомогою операцій велику кількість груп, що володіють власними цілями і діють згідно зі власними установками. Ключовим механізмом таких зв'язків є контрактні зобов'язання. Контракти бувають двох видів: документовані та недокументовані. Документовані контракти можуть захищатися юридичними засобами, тоді як дотримання недокументованих угод залежить лише від моральних принципів партнерів.

Бізнес можна розглядати як систему контрактних зобов'язань, виконання яких підвищує статус і добробут сторін, що укладають їх. Це так звана модель «взаємного виграшу». Етичний механізм дотримання контрактів вимагає для своєї роботи: 1) відданість загальноприйнятому кодексу поведінки; 2) розуміння того, що відданість узятим на себе зобов'язанням щонайкраще забезпечує довготривалі інтереси кожного підприємця; 3) засвоєння принципу справедливості.

Виконання ділових угод немислиме без дотримання хоч б однієї з цих умов.

З прискоренням динаміки міжнародної торгівлі чесність і відданість своїм принципам та зобов'язанням стають все більш важливими чинниками у взаєминах між людьми й фірмами, в яких би країнах і культурах вони не діяли. Оптимальні ділові рішення враховуватимуть не лише витрати і прибутки, але й багато інших чинників, включаючи дбайливу любов, справедливість і пошану до людської особи.

До етичних мотивів, що спонукають учасників контракту виконувати зобов'язання входять такі чинники, як етичний закон поведінки, - прагнення не допустити погіршення власної репутації і особиста чесність. Як зазначає філософ Артур Холмс, з того, що «люди живуть у спільному для всіх них світі, спільно діють і мають загальні потреби, витікає виняткова важливість моральність цінностей як розумних орієнтирів благополучного життя» (див.рис. 10).

Цінності свободної економіки

Порядність

Свобода

Творчий підхід

Відповідальність

Корпоративна етика – основна цінність

бізнесу

Рис. 10. Бізнес із людським обличчям

Про етику прийняття рішень

Усі ми хотіли б жити у такому світі, мешканці якого діяли б на основі чіткого певного набору етичних принципів, що включає такі цінності, як не завдати шкоди собі подібним, пошана чужих прав, правдивість, справедливість, законослухняність, вірність своїм обіцянкам і зобов'язанням.

Проте цілі й результати звернення до закону або етики можуть і не збігатися один з одним.

Розглянемо гіпотетичний приклад хімічної компанії, що забруднює відходами виробництва довколишнє озеро, яке забезпечує мешканців питною водою. Замість того, щоб сплатити витрати з очищення озера, фірма вважає за краще витратити значну суму грошей на судовий процес, у результаті якого вона сподівається уникнути витрат з очищення озера. Якщо суд вирішить справу на користь компанії, то з неї буде знята відповідальність – за забруднення водоймища.

Будучи юридично коректним, таке рішення проте було б етично порочним, оскільки єдиною морально відповідальною дією фірми була б участь в очищенні озера, тому що окрім юридичного захисту, існує й інший, етичний механізм охорони й дотримання контрактів.

Отже, для сьогоднішнього вкрай ускладненого і висококонкурентного ділового середовища первинного значення набуває етика ухвалення рішень.