Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Про відповідальність

Відповідальність в економічному житті виявляється у різних напрямах, але всі вони формуються довкола деякого центру. Ми не повинні втікати від наслідків ситуації, в якій знаходимося особливо від наслідків наших власних дій. Це означає, що ми не повинні винити когось іншого за те, що сталося, або ж сидіти і чекати, що хтось прийде і вирішить наші проблеми, проте так само означає, що ми не повинні брати на себе відповідальність за інших людей. Отже, ми не повинні обчорнити їх досягнення, як би ми їх (або вони нас) не перевершували, або принижувати їх лише тому, що вони мають більше (або менше) нас. Нарешті, це означає, що ми повинні не покладатися на те, що соціальні проблеми будуть вирішені владою, а намагатися вирішувати їх самостійно.

Про корпоративну етику - основну цінність бізнесу

Одним із поширених міфів про бізнес є уявлення про те, ніби то існує протиріччя між етикою й прибутком. Насправді, ж добра репутація справедливого і чесного бізнесу є основною корпоративною цінністю, яку повинні підтримувати усі працівники.

Поліпшення репутації бізнесу зовсім не є головною метою корпоративних етичних програм. Навпаки, багато адміністраторів переконано, що культура, в якій турбота про етику пронизує всю організацію, насамперед необхідна на користь самої компанії. Вони вважають, що це обов'язкова умова для підтримки рівня прибутку і відповідної конкурентоспроможності, необхідних для ефективної діяльності. Жодного конфлікту між етичною поведінкою і прийнятними доходами немає. Насправді, перше є необхідною умовою іншого. Стійка система цінностей, звичаїв і методів ведення справ служить надійною основою для довгострокових досягнень.

Йдеться про основне визначенні етики, що розуміється як сукупність відповідних норм поведінки. Визначення подібного «кодексу» складається з двох частин: по-перше, з нього виходить, якої поведінки в різних ситуаціях чекає від працівника компанія, і, по-друге, він показує, що компанія хоче і чекає від персоналу розуміння етичних параметрів корпоративної політики і дій компанії. Коли справа стосується людей, коли стикаються інтереси і доводиться вибирати між різними цінностями, виникає проблема етично прийнятного рішення. І це те, чим майже постійно доводиться перейматися людям, зайнятим у бізнесі.

При деякій варіативності кола питань, що вирішуються в конкретній діяльності, етичний кодекс включає загальний список положень, які розглядаються з боку етики:

- безумовна чесність і дотримання закону;

- безпека й якість продукції;

- конфлікти інтересів;

- практика найму;

- чесність при продажу (маркетингу);

- фінансова звітність;

- стосунки з постачальниками;

- призначення цін, пред'явлення рахунків та укладання контрактів;

- торгівля цінними паперами (використання внутрішньої інформації);

- виплати з метою здобуття нових можливостей для бізнесу;

- придбання й використання інформації, що стосується інших людей і організацій;

- безпека;

- політична діяльність:

- захист довкілля;

- інтелектуальна діяльність.