Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Компоненти етичного вибору

1. Що думатимуть (відчуватимуть) інші, якщо я зроблю так, як хочу.

2. Як вплине мій вибір на інших людей: кому принесе користь, кому шкоду. Що отримаю сам, що отримають інші.

3. Вплив ситуації (вона не грає вирішальної ролі). Переоцінюючи вплив обставин, людина делегує відповідальність у зовнішнє середовище.

4. Вклад «Я», який я вношу до рішення: приймаю свої тіньові сторони або лише фасад.

5. Емоційний компонент: що я відчуваю, коли так поступаю.

6. Вплив відповідних установок. (Наприклад, для релігійних людей - наскільки мій вчинок відповідає 10 біблейським заповідям?)

7. Ще один компонент етичного вибору — це внесення добра до світу (додасться страждань у світі або їх стане менше).

8. Юридичні наслідки вчинку (чи є мій вчинок кримінальним).

9. Чи відповідає мій вибір системі моїх власних естетичних цінностей? (Здійснюючи вибір, переступаю через себе або дію у відповідності, у згоді з собою).

Немає такої людини, яка б жила ізольовано від інших людей. Ми всі є часткою більш широкої системи: сім'ї, роботи, кола друзів і суспільства в цілому. Варто розглянути наслідки досягнення своїх результатів у контексті цих більш широких взаємин. Чи виникнуть небажані побічні ефекти? Від чого доведеться відмовитися або з чим новим доведеться змиритися, аби досягти свого результату?

Наприклад, можливо, що ви хотіли б мати більше роботи. Це забиратиме більше часу, так що менше часу ви проводитимете зі своєю сім'єю. Укладення великого контракту може збільшити ваше робоче навантаження до такої міри, що ви не зможете нормально справлятися зі своєю роботою.

Переконайтеся також, що ваш результат знаходиться в повній гармонії з вами як з цілісною особою. Результат - це не те, що вам потрібно отримати на шкоду іншим. Найбільш значні та задовільні результати досягаються шляхом переговорів і співпраці, аби встановити, що такий результат розділяється всіма та кожен виявляється переможцем. Це автоматично вирішує проблему з екологічним результатом.

Запитайте себе: «Кого ще торкнеться цей результат?», «Що станеться, якщо я його отримаю?», «Якби я отримав його негайно, чи зміг би я їм скористатися?» Будьте уважні до свого відчуття сумніву, яке починається зі слів: «Так, але...» Які міркування це відчуття сумніву представляє? Як ви зможете змінити свій результат, аби врахувати ці міркування? Якщо результат добре сформульований, то він є досяжним, мотивує і зобов'язує.

Встановивши екологічні рамки довкола вибору результатів, ви отримаєте ключі до зцілення та цілісності, які мають таке формулювання:

1. Живіть сьогоденням, але встановлюйте цілі в майбутнє.

2. Слухайте сигнали тіла: комфортно / некомфортно.

3. Майте час на мовчання (коли ви знаходитеся в медитації, роздумі, слуханні).

4. Не використовуйте токсичні речовини.

5. Допомагайте іншим бути щасливими.

6. Живіть так, щоб світ став кращим місцем для людини.

7. Якщо ви зазнали невдачу, подумайте, що потрібно змінити в собі, аби бути більш успішним? Які шанси змінити життєву ситуацію на краще?

Якщо вам здається, що виходу немає, скажіть собі: «Вихід з іншого боку». І пускайтеся в дорогу, дійте, дійте, дійте!

Особиста етика спонукала людей до виконання взятих на себе зобов'язань. Освічений особистий інтерес працює саме тому, що в кожному контракті приховано містяться етичні обмежувачі й противаги: це загальноприйняті норми поведінки, побоювання за можливу втрату репутації (а з часом і грошей) і принципи справедливості.