Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Конспект лекцій з психології ділового спілкування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Діалог

Монолог

Групові форми сіплкування

Ділова бесіда

Телефонна розмова

Публічний виступ

Наради і збори

Ділові переговори

Презентація

Інформативна співбесіда

Нарада з метою прийняття рішення

Ділові зустрічі

Ділові прийоми

Анотація

Творча нарада

Ділове листування

Заява

Семінари

Дискусії

Конференції

Круглі столи

Рис. 4. Форми ділового спілкування

Форми ділового спілкування містять досвід ділового спілкування в тій або іншій сфері життя, співвідносяться з виробленими людством нормами моралі та основними принципами й правилами поведінки людини в діловому середовищі. (див. рис. 4)

Важливо з'ясувати, що не ринок формує ділову етику, а стійка загальнолюдська мораль створює етику, яка, у свою чергу, затверджує норми вільної й чесної господарської діяльності.

Контрольні запитання

  1. У чому полягає сутність ділового спілкування?

  2. Як співвідносяться цілі та функції спілкування?

  3. Які проблеми притаманні діловому спілкуванню?

  4. Які ситуації ділового спілкування ви знаєте?

  5. Які форми ділового спілкування виділяють науковці?

Тема 2. Вплив як проблема ділового спілкування

План

1. Маніпулятивне спілкування.

2. Риси особистості маніпуляторів та актуалізорів.

3. Типи маніпуляторів за концепцією Е. Шострома.

4. Типи актуалізаторів за концепцією Е. Шострома.

5. Рівні спілкування.

Маніпуляторице люди, основна мета (свідома або несвідома) яких – контроль над ситуацією. Для маніпулятора діяльність, якою він займається, грає другорядну роль, головне – це роль, яку він грає в цій діяльності. Маніпулятор фактично не сприймає себе як особу, не цінує себе і бачить довкола лише «речі», тобто об'єкти для маніпуляції. Чим менше людина здатна прийняти будь-які сторони своєї особи, чим менше вона їх цінує, тим більшою мірою він відчуває себе «річчю» (від такої позиції – один крок до визнання інших бездушними речами, якими не лише можна, але й потрібно маніпулювати). На відміну від актуалізатора маніпулятор виходить із припущення власної неповноцінності, поширюючи її на всіх представників роду людського. Він вважає, що ця неповноцінність може бути здолана шляхом боротьби з собою та з іншими людьми.

Актуалізатори – це люди, які відносяться до себе як до неповторної особи, і тому відчувають інших людей так само неповторними особами. Для них первинна діяльність і вторинна та роль, яку вони грають у цій діяльності.

На відміну від маніпуляторів актуалізатор здатний поєднувати, інтегрувати різні ролі в різних ситуаціях. Він цінує цю багатосторонність своєї особи.

Приймаючи себе, людина виходитиме з повноцінності себе й інших, так що необхідність в маніпуляції, контролі, приведенні до норми і т.д. просто відпадає.

Найбільш характерною особливістю маніпулятивних дій є вміння скористатися будь-якою нагальною (частіше невротичною) потребою партнера зі спілкування.

Наведемо приклад, де маніпулятор експлуатує надлишкову потребу співрозмовника у схваленні. Бізнесмен відомий як гарний фахівець у своїй сфері діяльності. Підбадьорюваний похвалою, а інколи й захопленням маніпулятора, він охоче розповідає про те, як можна вирішити ту чи іншу проблему. Захопившись, він відкриває відомості, які вважаються комерційною таємницею і які прийнято оплачувати як інтелектуальну власність.