Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМЕТРІЯ. НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК 2009.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

1.2.3. Об’єкти спостереження в матриці

Об’єктами спостереження в економетричному моделюванні передусім є виробничі одиниці (суб’єкти господарювання):

  • на мікрорівні економіки – цехи, дільниці, підприємства, (юридичні особи), об’єднання підприємств (концерни, корпорації, асоціації тощо);

  • на макрорівні – регіональні економіки (територій, населених пунктів), економіки галузевих комплексів (паливно-енергетичного, промислового, транспорту і зв’язку , агропромислового), національні економіки країн.

Об’єкти спостереження у межах однієї матриці мають бути якісно однорідними. Їх необхідно вибирати на одному і тому ж рівні ієрархії економіки, наприклад, всі об’єкти спостереження є тільки, підприємства, тільки об’єднання підприємств, або тільки виробничі дільниці. Крім того, об’єкти спостереження повинні бути одного і того ж виду економічної діяльності, наприклад, усі об’єкти в матриці – цегельні заводи, або цукрові заводи, або всі вони бригади слюсарів-складальників машин і обладнання. Ці вимоги якісної однорідності щодо об’єктів спостереження є дуже важливими умовами одержання якісних економетричних моделей тому, що такий підхід суттєво звужує загальну кількість ознак різноманітності об’єктів спостереження і тим самим не тільки полегшує вибір змінних, але робить його більш повним і зменшує помилку апроксимації (прогнозу).

В економетричному моделюванні рекомендуються для відбору об’єктів спостереження з генеральної сукупності такі способи: випадковий, механічний, типічний. Випадковий відбір – це відбір наздогад, за жеребкуванням, ”як вийде”. Цей найбільш простий спосіб мало придатний уже тому, що не забезпечує однакової щільності вибору із різних ділянок генеральної сукупності. Механічний відбір у цьому сенсі кращий: генеральна сукупність об’єктів вистроюється у певний ранжований ряд і потім із нього вибирається, наприклад, кожен п’ятий , десятий, сотий тощо. Щільність відбору при цьому буде однаковою на усіх ділянках генеральної сукупності об’єктів, але такий вибір організаційно набагато складніший. Типічний відбір – це комбінація перших двох способів, тому він має переваги механічного і простоту випадкового. Генеральна сукупність об’єктів спостереження ділиться на групи, наприклад, за територіальним принципом, а уже в межах кожної групи проводиться випадковий відбір у кількості, пропорційній чисельності відповідних груп.

Кожний j-й об’єкт спостереження включається в матрицю статистики рядком значень залежної і незалежних змінних уj, x1 j, x2 j,…,xm j. Оскільки об’єкти спостереження є, як правило, виробничими одиницями, значення змінних беруть із документів обліку (первинних документів обліку, облікових регістрів, внутрішньо - господарської звітності), статистичних і фінансових звітів тощо.

Якщо об’єктами спостереження є галузеві, регіональні і національні економіки, значення змінних беруться із статистичних довідників, які щоквартально і щорічно друкуються державними органами статистики адміністративно ­– територіальних одиниць і країн.

У спеціальних економетричних дослідженнях на мікрорівні об’єктами спостереження можуть бути, наприклад, окремі види продукції. У такому разі залежною змінною виступають показники собівартості, трудомістськості, або ціни одиниці продукції, а незалежними змінними є техніко – технологічні, організаційні і цінові фактори виробництва і сбуту продукції.

Тут необхідно розглянути ще одне дуже важливе питання. Воно стосується використання так званого методу “заводо-років”. За цим методом з метою збільшення об’єму вибірки один і той же об’єкт спостереження включається до матриці статистики не одним рядком, а декількома, наприклад, за декілька років спостереження, які умовно розглядаються як незалежні об’єкти спостереження. В економетричному моделюванні на макрорівні цей засіб часто поширюється на всю матрицю – спостерігається один єдиний економічний об’єкт, але за n років. Тому вектори значень змінних матриці можуть бути:

  • варіаційними рядами змінних у, хі, коли один об’єкт спостереження займає в матриці тільки один рядок;

  • часовими рядами цих змінних, коли спостереження велись за одним економічним об’єктом n періодів часу поспіль, наприклад, місяців, років;

  • комбінованими рядами, коли до матриці включаються різні об’єкти спостереження і деякі з них, або усі, спостерігаються по декілька разів.

В останніх двох випадках принцип незалежності об’єктів спостереження порушується, у моделюванні виникає проблема автокореляції, тобто наявності залежності значень змінних за наступний період часу від їх значень за попередні періоди часу. Проблему автокореляції ми будемо розглядати далі.