Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕП.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Нормативи збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту

Нормативи збору за спеціальне використання водних ресурсів установлені окремо для поверхневих вод і підземних вод; нормативами збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту встановлені окремо для потреб гідроенергетики і для водного транспорту. Вони наведені в додатках до постанови Кабінету Міністрів України від 18 травня 1999 р. № 836 та від 23 липня 1999 р. № 1341.

Для відповідних категорій водокористувачів незалежно від їх відомчого підпорядкування збір за спеціальне використання водних ресурсів обчислюється із застосуванням коефіцієнтів, а саме для:

  • рибогосподарських підприємств з вирощування рибо ставкового матеріалу та товарної риби в ставках та озерах - 0,1;

  • сільськогосподарських виробників, включаючи тих, що здійснюють експлуатацію іригаційних меліоративних систем (виробництво сільськогосподарської продукції та зрошення, крім виробництва рису) - 0,2;

  • теплових та атомних електростанцій (виробництво тепло - та електроенергетики) - 0,5;

  • підприємств житлового та комунального господарства, включаючи відомчі - 0,1;

  • виробників рису - 0,08.

Нормативи збору за спеціальне використання води з поверхневих водних об’єктів та підземних вод установлюються в копійках за 1 м2:

  • за користування водами для потреб гідроенергетики - в копійках за 100 м3 води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій;

  • за користування водою для потреб водного транспорту - в копійках за 1 тоннаж - добу експлуатації вантажних суден та 1 місце - добу експлуатації пасажирських суден.

При використанні води з лиманів та водних ресурсів місцевого значення водокористувачамизастосовуються нормативи збору, що встановлені для поверхневих водних об’єктів відповідно до показника «Інші річки».При використанні води з каналів водокористувачамизастосовуються нормативи збору, що встановлені для водного об’єкта, з якого забирається вода в канал.При використанні води зі змішаних джерел водокористувачамизастосовуються нормативи збору, що встановлені для джерел (підземні, поверхневі), якими формуються (наповнюються) змішані джерела.

Таблиця 1. Нормативи збору за спеціальне використання водних ресурсів з поверхневих водних об’єктів

Басейни річок, включаючи притоки всіх порядків

Нормативи збору, коп./м3

Дніпра на північ від м. Києва (від Прип’яті до Десни), включаючи м. Київ

5,04

Дніпра на південь від М. Києва (за винятком Інгульця)

4,79

Інгульця

7,31

Сіверського Дінця

9,83

Південного Бугу (без Інгульця)

5,54

Інгулу

6,80

Дністра

3,02

Вісли та Західного Бугу

3,02

Дунаю

2,02

Річок Приазов’я

12,10

Річок Криму

10,08

Таблиця 2. Нормативи збору за спеціальне використання підземних вод

Найменування регіону

Нормативи збору,

коп./м3

Автономна Республіка Крим

9,23

Дніпропетровська

7,06

Запорізька

8,06

Луганська

10,58

Миколаївська

10,58

Одеська

8,82

Полтавська

4,54

Херсонська

7,56

Харківська

7,56

Черкаська

4,54

Примітка. Нормативи збору за спеціальне використання підземних водних ресурсів обчислені без урахування ставок на відшкодування витрат на геологорозвідувальні роботи.