Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura1.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

95 Ікона Волинської Богоматері. Ікона Хомської Богоматері.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Покровська церква) — одна з двох збережених православних церков Луцька королівського періоду історії; кафедральний храм Луцької і Волинської єпархій УПЦ МП; пам'ятка архітектури національного значення, розташована на вулиці Данила Галицького, 12, в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».Однією із давніх ікон, які зберігалися у Покровській церкві є ікона Волинської Богоматері. Вона була написана на зламі XIII—XIV ст. в іконописній майстерні в Луцьк. Висловлюється альтернативне датування ікони — середина XV ст.Інша назва — Луцька Богоматір. Існує ще одна Луцька Богоматір — католицька чудотворна ікона, яка походить із луцького домініканського монастиря, куди була перевезена з Риму. Волинська Богоматір поєднує у собі європейські та візантійські традиції писання. Матеріал і техніка виконання: липа, паволока (лляне полотно, наклеєне на дошку), левкас, темпера, золочення

Ікона належить до типу Одигітрія. На ній зображено Богоматір з Ісусом на лівій руці. Права рука звернена до нього, голова трохи нахилена. На голову накинутий плащ, який складками спадає із плечей. Права рука Ісуса зображена у зігнутій молитовній позі. Навколо голів — золотисті німби. Німб Ісуса розділений смугами хреста. Обличчя має вираз і форму дорослої людини. Цей прийом автора символізує готовність Ісуса захищати добро, викликає у глядача роздуми про відповідальність перед життям. Кольори на іконі мають таку символіку: золотисто-жовті кольори відображають божественне походження персонажів, біла сорочка Ісуса — його небесне походження, блакитно-зелена блуза Богоматері означає її земне походження, а коричневий плащ — ознака Божої ласки до неї У 1962 році ікона була реставрована у майстернях Державного Російського музею, а нині зберігається в Національному художньому музеї України в Києві. Копія ікони автора Анатолія Квасюка зберігається у Музеї волинської ікони в Луцьку.

Холмська ікона Божої Матері — чудотворна ікона Божої Матері, особливо шанована християнами Західної України. Ікона знаходиться в Музеї Волинської Ікони в місті Луцьку. Давня Русь-Україна мала чотири найбільші святині – чудотворні образи Богородиці з Дитятком: Вишгородський (Владимирський), що нині перебуває у Москві й шанується як головна реліквія Росії; Белзька (Ченстоховська), що тепер найбільш шанована у Польщі; Успіння Богородиці з Успенського собору Києво-Печерської лаври (знищена під час окупації Києва в 1941 року) і Холмська – єдина з перелічених, що нині знаходиться в Україні. Опис Холмська ікона Божої Матері написана олійними фарбами на кипарисових дошках у візантійському стилі. На Іконі зображено Божу Матір, яка тримає на правій руці дитину Ісуса, який правою рукою благословляє, а в лівій тримає сувій. За стилістичними ознаками найближчою аналогією Холмській Богородиці є Володимирська (Вишгородська) ікона Божої Матері. На іконі збережено 70 % авторського живопису. Розмір її — 95х66 см.

Історія Першу письмову згадку за Холмську Богородицю знаходимо у Галицько-Волинському літопису при описі подій за 1259 рік. Ікону Божої Матері, яку пізніше назвуть Холмською, князь Данило Галицький привіз орієнтовно в 1223—1237 роках з Києва в засноване ним місто Холм (нині місто Хелм в Польші). В 1765 році Богородиця з дитиною Ісусом були короновані золотими коронами Римським Папою Климентом ХII. 2 вересня 1888 року перед Холмською Богородицею молилась царська родина:Олександр III, його дружина Марія Федорівна, син — Великий Князь Микола Олександрович (майбутній цар Микола I). Під час першої світової війни в 1915 році ікону вивезли до Москви, а в 1918 році до Києва у Флорівський жіночий монастир. З 1923 по 1941 роки Образ Богородиці переховували в київських приватних помешканнях віруючих християн. В 1942 році на кошти Митрополита Іларіона (Огієнка) професор мистецтв Микола Прахов в 1942 році здійснив реставрацію ікони. 27 вересня 1943 року з великими почестями Образ Богородиці повернувся в Холмський кафедральний собор . З 1944 по 1995 роки ікона зберігалась на Івано-Франківщині та Волині в приватних помешканнях. В 1996 році Надія Горлицька передала Холмську ікону Божої Матері Музею Волинської Ікони. Холмській іконі Богородиці як одній з найшанованіших у Православ’ї складено й особливі акафісти. Щоправда, у церковнослов’янський текст від 1930 року закрались історичні й богословські помилки, а україномовний переклад, здійснений 1943 року Митрополитом Іларіоном (Огієнком), уже застарів. Крім цього, у тому акафісті не відтворено різноманітних див, за котрі особливим чином варто дякувати Богородиці – нашій заступниці перед Всевишнім. Нещодавно Віктором Гребенюком написано новий акафіст Богородиці Холмській. Єпископ Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл благословив його до друку і храмового використання.

  1. цикл анімаційних фільмів дахна про козаків

Володи́мир Авксе́нтійович Дахно́ (7 березня 1932, Запоріжжя — 30 липня 2006, Київ) — український кінорежисер і художник-аніматор. Член Національної спілки кінематографістів України. На жаль, останні роки свого життя він провів без слави і в умовах, що не належать видатним людям. Він жив на пенсію розміром менше 300 грн. (близько 60 доларів) в квартирі з коридорчиком зі старою вішалкою, тісною кухонькою і лише однією кімнатою.В цій однокімнатній квартирі в 9-ти поверховому панельному будинку по вул. Братиславська №38 він прожив добру половину свого життя. Тут він обмірковував і планував свої маленькі кіно-шедеври. Колеги, знайомі і сусіди знали його як дуже делікатного, привітного і лагідного чоловіка з хорошим почуттям гумору.

В усякому разі, учнів він залишив прекрасних, а глядачі ще багато років насолоджуватимуться добрими і іронічними «мультиками» майстра. Володимир Авксентійович був одруженим, в нього залишилась дочка Наташа (1978 р. народження).

«Козаки» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії Київнаукфільм. Автор сценарію і режисер — Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. Різні серії циклу часто транслюються на майже всіх українських телеканалах. За мотивами серіалу зроблена гра-квест «Як козаки Мону Лізу шукали». Всі серії циклу видані на DVD у збірці «Все про козаків».

Сюжет

Головними героями серії мультфільмів є три козаки: довгань, коротун і силач (за сценарієм їхні імена Грай, Око і Тур, але в самому серіалі безіменні). Вони потрапляють в неймовірні пригоди, зустрічаючись з людьми різних країн і епох, навіть з богами та інопланетянами, всі їхні пригоди закінчується щасливо. У мультфільмах відсутні діалоги і будь-який текст, дія відбувається у вигляді інтуїтивних зрозумілих сцен.

Головні дійові особи

Грай — хитрий і розсудливий козак.

Око — бадьорий і войовничий козак (він тягає з собою величезну гармату-мортиру).

Тур — сором'язливий та сентиментальний козак.

Серії

Як Козаки наречених виручали

Як Козаки сіль купували

Як козаки куліш варили (1967)

Епізод, що розповідає про викрадання Ока та інших козаків заморськими работорговцями (імовірно, турками). Грай і Тур із величезними пригодами проникають в цитадель ворога і звільняють друзів. Ця серія відрізняється грубішою промальовкою, ніж подальші.

Як козаки у футбол грали (1970) 18:23

Одна із найвідоміших серій показує, як козаки подорожують Європою на захід, обіграють в футбол супротивників з різним стилем гри: німецьких рицарів, французьких мушкетерів і англійських джентльменів.

Як козаки наречених визволяли (1973) 18:51

Серія про морські пригоди козаків, що ганяються за піратами, які знову викрали козачок. Гонитва проходить через колоритні стародавні держави: Стародавню Грецію, Давній Єгипет, Індію, і завершується на острові піратів.

Як козаки сіль купували (1975) 09:20

У цій серії козаки допомагають чумакам довезти сіль до ярмарку і відбивають напад степових розбійників під керівництвом Злого Пана. Майже вся серія є енергійною гонитвою, у якій козаки втікають від розбійників.

Як козаки олімпійцями стали (1978) 17:35

Події цієї серії пов'язані зі старогрецькою міфологією. Бог Зевс хоче зупинити війни між греками і оголошує Олімпійські ігри. Марс, бог війни, має намір зірвати їх проведення. Але йому доведеться вступити в спортивне змагання з козаками, що зайняли сторону олімпійців.

Як козаки мушкетерам допомагали (1979) 17:37

Серія посилається на роман Олександра Дюмаст. «Три мушкетери» Козаки допомагають французьким мушкетерам доправити портрет дочки турецького султана французькому принцу, щоб той міг з нею одружуватися. Підступний кардинал Рішел'є хоче зірвати їхні плани.

Як козаки на весіллі гуляли (1984) 19:28

Містична серія, яка розповідає про одруження Тура, створена на основі творів Гоголя. У пошуках черевичків для своєї коханої козак Тур потрапляє на шабаш до нечистої сили, яка хоче забрати у нього душу. Вірні друзі хитромудро рятують козака.

Як козаки інопланетян зустрічали (1987) 17:20

У цій серії козаки зустрічають інопланетян, карикатурно схожих на них самих (Грай, Око та Тур). Прибульцям для повернення на рідну планету потрібно мастило. Козаки разом з інопланетянами мандрують Європою у пошуках мастила для свого НЛО, захищають Болгарію, винаходять лазні у Греції і ледь не потрапляють на багаття інквізиції в Іспанії.

Як козаки в хокей грали (1995) 17:57

Остання серія мультфільму була знята після розпаду СРСР, козаки тут показані вже немолодими батьками сімейств. У ній американська команда хокеїстів прибуває в Україну, щоб провести матч з козаками. Проте їхню уніформу викрадають розбійники, які виходять на лід під виглядом хокеїстів.

Цікавинки

За нереалізованими сценаріями нам відомо те, що Тур родом з Карпат. Мультсеріал мав велику популярність у Ірані.

У всіх серіях присутнє аранжування українських народних пісень. За мотивами мультсеріалу в 2005 році одеською компанією "Jam-Games" була розроблена комп'ютерна гра "Як козаки Мону Лізу шукали" в жанрі "квест".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]