Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Англ.яз.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
26.26 Mб
Скачать

Передмова

Розширення Європи та створення умов до 2010 року єдиного Європейського простору для вищої освіти згідно Болонського узгодження висуває складні завдання щодо розробок інноваційних освітніх технологій. Пріоритети вищої школи – зорієнтованість на якісну підготовку майбутніх спеціалістів – формують нові методи, засоби упорядження педагогічного процесу як комбінації теорії і фахової практики, що й зробено у підручнику «Economics Today».

Підручник «Economics Today» призначений для студентів і аспірантів економічних спеціальностей, а також для всіх тих, хто хоче удосконалити рівень володіння англійською мовою.

Мета підручника – сформувати і розвити y майбутніх фахівців комунікативні навички, розширити і закріпити лексичний вокабуляр, забезпечити розвиток навичок читання, розуміння і перекладу літератури з економіки на базі активізації знань загальновживаної лексики й основ граматики.

Особлива увага приділяється інтенсифікації навчального процесу за рахунок уведення рольових ігор, полілогів, що надають можливість висловити свою думку, заповнення різного виду анкет, що вимагають монологічних висловлень узагальнюючого й аналітичного характеру. З цією метою в підручник включені навчальні матеріали, що відповідають віковим і загальноосвітнім вимогам студентів та забезпечують оволодіння як продуктивними, так і рецептивними видами мовної діяльності і відповідають вимогам інноваційних методик.

Підручник складається з трьох частин:

I частина – основний курс, що включає в себе 12 навчальних юнітів, 6 розмовних тем, оригінальні тексти з історії менеджменту й економіки і завдання до них;

II частина – довідковий матеріал по лауреатам Нобелівської премії з економіки, а також вірші й висловлення відомих людей про економіку, економічні відносини, гроші;

IІІ частина – ключі до вправ навчальних юнітів 1-12 і до навчаючих програм.

I частина. Мета першої частини підручника – сформувати навички усного спілкування, з використанням типових комунікативних моделей і нового лексичного матеріалу, розширити кругозір за допомогою різних фактів пізнавального характеру, цитат видатних діячів, а також навчити самостійно формулювати свою думку іноземною мовою щодо заданої тематики: вправи «Your opinion», «Let’s ponder!» та ін. Зміст текстового матеріалу визначається загальноекономічною тематикою, тісно зв’язаною з повсякденним життям і потребами як самих студентів, так і інших членів суспільства. Це сприяє збудженню інтереса у студентів до навчальних текстів і сприяє забезпеченню мотивації в навчальному процесі.

Кожен юніт підручника містить нову лексику, мовні зразки і моделі. Саме в першій частині підручника представлені вправи для перевірки розуміння прочитаного: Comprehension сheck; Match the definitions; Fill in the chart; Correct false sentences; Complete the sentences та ін. Завдання: Make up sentences; Change the wordorder та ін. сприяють правильній побудові англійського речення, а завдання по словотворенню сприяють розширенню лексичного запасу у студентів не тільки в англійській, але й у рідній мові. У кожнім юніті даються вправи по граматиці згідно робочої програми. Підсумкові завдання в кожнім юніті різні. У перших юнітах - це переклад речень, що містять ключову лексику й економічну інформацію, на англійську мову. У наступних юнітах рольові ігри, дискусії, твори (200-250 слів), монологічні висловлення з відстоюванням власної точки зору та ін.

Юніти 1-12 знайомлять студентів з основними економічними поняттями, такими, як ринок, ціна, попит та пропозиція, податки, організація бізнесу, малий і середній бізнес, економіка і політика та ін. і навчають їх основним первинним правилам ведення бізнесу, керуванню персоналом, умінню правильно оцінювати свої здібності в бізнесі.

У першій частині підручника дається в стиснутій формі базисний граматичний матеріал: артикль, займенники, числівники, прикметники і конструкції з прикметниками, дієслова be, have; часи активного і пасивного станів, узгодження часів. Також кожен юніт містить в доступній формі короткий виклад граматичних правил, необхідних для практичного оволодіння англійською мовою. Для перевірки засвоєння граматичного матеріалу і для його закріплення в кожнім юніті передбачені вправи по граматиці.

II частина. Метою другої частини підручника є розвиток навичок читання і розуміння спеціальних, довідкових і художніх текстів. Довідковий матеріал по лауреатам Нобелівської премії з економіки за період 1969-2004 рр. дає стислу характеристику роботи кожного лауреата. Більш широко представлений матеріал про єдиного радянського вченого Д. Л. Кантаровича, родоначальника лінійного програмування і застосування його теорії в економіці.

Вірші і цитати відомих економістів, поетів, політичних діячів про доходи, гроші й інші економічні поняття пробуджують інтерес як додатковий матеріал, що може застосовуватися на уроках для активізації навичок говоріння, перекладу, як спонукальний мотив для висловлення власної думки.

IІІ частина підручника містить у собі ключі до вправ 1-12 юнітів, до завдань з індивідуального читання і до навчаючих програм. З огляду на кількість годин, відведених на вивчення англійської мови в немовному вузі, успіх навчання може бути досягнуто лише за рахунок правильної організації самостійної роботи студентів. Тому, у всіх частинах підручника представлені тексти, завдання і вправи для позааудиторної роботи студентів.Наявність ключів у IІІ частини підручника дає можливість проконтролювати себе і свої знання самостійно, що значно полегшує аудиторну роботу.

Part I.