Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Xjw.pdf
Скачиваний:
346
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

Загальні теоретичні питання кормовиробництва

Такі самі форми розрізняють і в однорічних кормових культур. Наприклад, є скоро- і пізньостиглі, а також перехідні між ними кормові сорти гороху, вівса, жита, пшениці. Кукурудза має надран- ні ультраскоростиглі, ранньостиглі, пізньостиглі сорти і перехід- ні середньоранні, середньостиглі, середньопізньостиглі. Ранньо- або скоростиглі рослини характеризуються менш, а пізньостиглі більш тривалим періодом перебігу фенологічних фаз, а звідси ко- ротким (70 – 80) і тривалим (130 – 140 днів) вегетаційним періодом і відповідно різною продуктивністю рослин.

Поєднання різних за строками дозрівання видів і сортів кормо- вих культур дає змогу подовжити період надходження кормів у ланках кормового конвеєра.

1.3.3. Коренева система кормових рослин

Розрізняють два основних види кореневої системи стрижневу і мичкувату. Перша має добре виражений головний корінь най- більший за довжиною і товщиною з багатьма бічними і придатко- вими коренями; друга мичкувата, складається з великої маси придаткових коренів (у злакових, осокових, лілійних, жовтецевих, подорожника та ін.), які розвиваються з верхніх підземних стебло- вих вузлів (вузлів кущіння).

Ростучий корінь має так званий кореневий чохлик. Під ним без- посередньо розміщується зона клітинного поділу, потім зона росту (розтягу) кореня. Клітини у ній витягуються, у них зявляються ва- куолі. Завдяки цьому корінь заглиблюється у землю. Якщо цю зону кореня видалити, ріст його донизу припиняється, зявляються бічні корені. Іноді це треба робити на посівах насінників трав, наприклад люцерни, при пересаджуванні розсади капустяних. Вище від зони росту розміщені кореневі волосинки тонкі вирости клітин епідер- місу 0,2 – 1,0 см завдовжки. Через них рослина всмоктує розчини поживних речовин. Це активна (всмоктувальна) зона кореневої сис- теми. Кореневі волоски відмирають через кожних 15 – 20 днів і зно- ву утворюються на ростучих коренях.

Всмоктувальна зона на кожному корені невелика від 0,5 – 1 до 2 см, але густо обросла кореневими волосками ділянка (150 – 200 і більше на 1 см2). Ризосфера коренів, проникаючи між ґрунтовими частинками, міцно утримує рослину в ґрунті.

За зоною всмоктування розміщена провідна система, по якій розчи- ни солей, поглинуті волосками, переміщуються в надземну частину рослини. Основна маса коренів (62 – 77 %) однорічних і багаторічних культур перебуває у шарі 0 – 40 см. За довжиною найбільше коренів (80 – 85 %) розміщено нижче від шару 0 – 40 см (рис. 2). Слід зазначити,

31

Частина І

Рис. 2. Розміщення маси коренів кукурудзи (а, б) і сої (в, г) в ґрунті по неудобреному (а, б) і удобреному (в, г) фонах; кукурудзи за довжиною (д) і масою коренів (д, е)

32

Загальні теоретичні питання кормовиробництва

що на розвиток кореневої системи трав на суглинкових ґрунтах нега- тивно впливає так звана плужна плита ущільнений шар ґрунту на глибині 30 – 50 см. Тепер у звязку з використанням важких колісних тракторів, збиральних машин ґрунт дуже ущільнюється до глибини 60 – 80 см. Це перешкоджає росту коренів, проникненню їх у ґрунт, поглинанню води, погіршує повітряний режим ґрунту, а отже, і коре- невої системи. Цей ущільнений шар слід руйнувати механічно спеціальними глибокорозпушувальними лапами.

Глибина проникання коріння у ґрунт. У більшості районів вирощування кормових культур материнська порода складається з лесу, лесоподібних суглинків та інших пухких порід. У цих умовах кормові культури утворюють міцний (до 3 м і більше) шар, де росте коріння. Це дає змогу рослинам використовувати поживні речовини

івологу з нижніх шарів ґрунту і є однією з найважливіших біологі- чних основ стійкості кормовиробництва у зонах нестійкого і недо- статнього зволоження.

Глибина проникнення і міцність коренів навіть у межах одного виду великою мірою визначаються сортовими (гібридними) особли- востями, залежать від умов живлення рослин. У більш пізньостиг- лих і посухостійких рослин вони міцніші і проникають глибше.

Певне значення має фон живлення і зволоження верхнього шару ґрунту. Так, на удобрених фонах глибина проникання коренів поміт- но менша. Те саме спостерігається і на зрошуваних ділянках.

Уперіод вегетації корені ростуть нерівномірно Добові прирости мають періоди максимуму й мінімуму і можуть коливатися від 1,5 – 2 до 4 – 5 см. Спостерігаються 2 – 3 періоди підвищеного приросту ко- ренів залежно від біотипу рослин. Найбільший темп росту коренів у дуже поширених однорічних кормових культур (гороху, вівса, ярого

іозимого жита, суданської трави, кукурудзи) спостерігається у пе- ріод викидання волоті (колосіння, бутонізації).

Слід зазначити, що корені деяких рослин, зокрема кукурудзи, ростуть до настання молочно-воскової стиглості, тобто значно довше, ніж вважалося раніше. Можлива інерція росту коріння в разі при- пинення вегетації рослин внаслідок пошкодження приморозками. Ріст може тривати ще протягом 6 – 7 днів внаслідок відтоку пожив- них речовин із нижньої частини рослини.

1.3.4.Поділ рослин за будовою кореневих систем, особливостями кущіння (пагоноутворення)

Типи пагоноутворення рослин. Залежно від кущіння розріз-

няють такі рослини: 1) кореневищні, 2) нещільнокущові; 3) щільно- кущові; 4) кореневищні нещільнокущові; 5) стрижнево-кореневі; 6) гронокореневі, 7) коренепаросткові; 8) з повзучими стеблами, що

33

Частина І

вкорінюються; 9) цибулинні і бульбові. Окремо виділяють дворічні коренеплідні рослини. Цей тип найбільш близький до стрижнево- кореневих рослин. До перших чотирьох типів належать злакові ба- гаторічні трави, до пятого типу бобові і трави інших родин.

Гронокореневі рослини мають укорочене кореневище і багато розгалужених коренів, схожих на коріння злаків, але товщих. Ця біогрупа розмножується здебільшого генеративно. До неї належить малоцінне різнотравя: жовтець, подорожник, щавель кислий, ане- мона пучкова. Коренепаросткові трави (осот жовтий, березка польо- ва, осот щетинистий, іван-чай, льонок звичайний, молокан татарсь- кий, спориш, солодка гола, молочай лазячий, верблюжа колючка та ін.) розмножуються насінням і вегетативними органами корене- вими пагонами.

Більшість гронокореневих і коренепаросткових рослин злісні буряни, деякі з них отруйні. Цінніші рослини восьмого типу. Вони мають більшу довжину повзучих надземних або підземних паго- нів стебел, з вузлів яких, у свою чергу, утворюються невеликі ко- рінці, листя і пагони. Серед злаків, бобових і різнотравя, що нале- жать до цього типу, трапляються конюшина біла, свинорий, жов- тець повзучий, перстач гусячий та ін. Так само, як і щільнокущові злаки, ці рослини добре витримують витоптування, інтенсивне ви- пасання. Наявність їх у травостої є ознакою інтенсивного викорис- тання пасовищ.

До цибулинних і бульбових трав належать численні види цибулі, тюльпанів, лілії, які утворюють цибулину основний вегетативний орган відновлення росту і часто розмноження. До бульбокореневих можна віднести таких представників різнотравя, як таволга степо- ва, чистець болотний, валеріана бульбиста, а також чина бульбиста, з культурних кормових рослин картопля і топінамбур.

Цибулини і бульби сприяють перенесенню рослинами несприят- ливих умов середовища (затоплення або посуху, високі температу- ри, різкі похолодання та ін.).

Дуже поширеною видозміною кореня є потовщення його у звязку з нагромадженням поживних речовин. Потовщені головні корені називають коренеплодами. До коренеплідних належить велика група рослин, куди з кормових рослин входять буряки, турнепс, бруква, морква, пастернак. У них головка вкорочене стебло, що несе листя; коренева шийка частина коренеплоду без листя і біч- них коренів, власне корінь частина коренеплоду, на якій утво- рюються бічні корені.

Кущіння (пагоноутворення) злакових і бобових трав. Вра-

ховуючи велике значення у кормовиробництві трав цих двох родин, слід докладніше спинитися на особливостях їх пагоноутворення. У

34

Загальні теоретичні питання кормовиробництва

злаків пагоноутворення відбувається з вузла кущіння, у бобових з кореневої шийки. Цей процес, що починається у злакових після утворення вторинних (вузлових) коренів, а в бобових після утво- рення надземних пагонів, триває до цвітіння, в отавних (які відрос- тають після скошування) повторюється від 1 – 3 до 5 – 6 разів за літ- ньо-осінній період.

Отже, ріст і розвиток кущових трав це насамперед безперерв- не пагоноутворення. Одні пагони залишаються вегетативними, інші утворюють суцвіття, тобто є генеративними.

За типом кущіння розрізняють три основних види злакових трав кореневищні, нещільнокущові, щільнокущові. Залежно від типу кущіння надземні пагони відходять від головного пагона у трьох напрямах перпендикулярно у кореневищних, під кутом у не- щільнокущових і паралельно головному стеблу у щільнокущових злаків. Ці три типи злаків мають чіткі біологічні відмінності.

У кореневищних злаків (у культурі в Україні тільки багаторічні) стебла після цвітіння (пирій повзучий, стоколос безостий і прямий, мітлиця біла, очеретянка та ін.) утворюють 1 – 2 кореневища. Попе- редні кореневища відмирають, збагачуючи ґрунт на органічну речо- вину. Добре відростають вони на високородючих, з добрим водно- повітряним режимом нещільних ґрунтах. Наприклад, обємна маса суглинкових чорноземів не повинна перевищувати 1,20 – 1,24. В разі погіршення повітряного режиму ґрунтів внаслідок витоптуван- ня у період випасання худоби або під впливом важких збиральних машин і транспортних агрегатів ці злакові різко знижують продук- тивність і випадають з травостою.

На пасовищах і сіножатях кореневищні злаки краще вирощувати разом з бобовими і нещільнокущовими, які значною мірою запобі- гають випаданню кореневищних. Кореневищні злаки ростуть і да- ють високі врожаї протягом 10 років і більше за умови раціонально- го використання угіддя. Ці сінокісні культури добре ростуть на схи- лах і подах балок.

З кореневищ і вузлів кущіння розвивається кілька тонких коре- нів з численними кореневими волосками. Кореневища розміщують- ся переважно в орному шарі на глибині 10 – 20 см. Кореневищні трави накопичують у ґрунті до 20 т/га і більше органічної речовини, поліпшуючи його родючість і фізичні властивості.

Нещільнокущові злаки: з багаторічних тимофіївка лучна, грястиця збірна, костриця лучна і тростинна, райграс високий і багатоукісний, пирій безкореневищний, житняки та ін., з одно- річних райграс однорічний, суданська трава, пайза, могар, чу- миза та ін.

35

Частина І

Нещільнокущові злаки стійкі проти ущільнення ґрунту, менш вимогливі до його родючості, хоч, як і кореневищні трави, урожайні лише на родючих ґрунтах або при внесенні добрив. Інтенсивне ку- щіння багаторічних злаків спостерігається вже на другий рік після сівби. За достатнього зволоження і легкого витоптування вони ку- щаться восени у рік сівби. Вузли кущіння нещільнокущових злаків розміщуються близько до по верхні ґрунту. Від вузла кущіння біля попереднього пагона під гострим кутом відходить черговий пагін, утворюючи у ґрунті тільки одне міжвузля. На одній рослині може утворюватися до 120 пагонів і більше. Особливо це характерно для грястиці збірної, яка утворює окремі потужні кущі, що виділяються із загального травостою. Кожний пагін має свій корінець. Аналогіч- но кущаться однорічні трави райграс однорічний, суданська тра- ва, пайза, могар, чумиза та ін.

Нещільнокущові багаторічні трави на одному місці без пересі- вання і підсівання можуть рости від 4 – 6 до 8 – 10 років. Як і коре- невищні злаки, вони поліпшують родючість і структуру ґрунту. Їх використовують на пасовищах, сіножатях, у кормових сівозмінах у сумішах із бобовими і кореневищними травами. Глибина прони- кання їхніх коренів у ґрунт становить 160 – 260 см у багаторічних і від 120 – 160 до 320 – 340 см в однорічних (суданська трава, пайза, могар, соргосуданкові гібриди).

Щільнокущові злаки (багаторічні трави) дуже поширені на при- родних кормових угіддях. Це менш продуктивні трави, які у природ- ному дерновому процесі замінюють нещільнокущові подібно до того, як нещільнокущові замінюють кореневищні злаки. До них належать рослини степів (ковила, костриця овеча і борозенчаста) і вологих міс- цевостей (біловус, щучник дернистий, мітлиця собача та ін.).

На відміну від нещільнокущових у щільнокущових злаків вузол кущіння знаходиться на поверхні ґрунту, добре закритий щільно розташованими пагонами, що ростуть вертикально, торішнім лис- тям, листковими піхвами, стеблами. Все це забезпечує достатню во- логість всередині куща навколо вузлів кущіння.

Важливою особливістю цих злаків є наявність паренхіми тка- нини, по якій переміщується повітря. Вона добре розвинена в коре- нях у вигляді міжклітинних проміжків, які сполучаються з аналогі- чною тканиною стебел і листя. Паренхіма листя сполучається з про- дихами. У звязку з наявністю паренхімної тканини коріння щіль- нокущових злаків товстіше, ніж у двох попередніх груп злаків, і слабко розгалужене. На листі деяких злаків, наприклад щучнику дернистого, паренхіму у листках видно неозброєним оком.

Усі щільнокущові трави це мікотрофні злаки. Вони не мають кореневих волосків, їхнє коріння густо, як повстю, вкрите екотроф-

36

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]