Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Xjw.pdf
Скачиваний:
346
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

Польове кормовиробництво

4.2.Ефективність основних прийомів вирощування кормових і зернокормових культур. Видовий склад кормових рослин і ефективність удобрення при біологічній рекультивації кар’єрних виробок

Видовий склад рослин у початковій стадії освоєння відвалів для сівби кормових і зернофуражних культур залежить від місцевих умов. Проте майже повсюдно першочергове значення мають бобові рослини, що забезпечують азотфіксацію і залишають велику кіль- кість органічної маси кореневих і стерньових решток. Це насампе- ред буркун білий і жовтий, еспарцет, люцерна посівна і жовта, у во- логих місцях конюшина лучна, лядвенець рогатий. Особливо стійкий проти несприятливих ґрунтових умов буркун. Продуктив- ність посівів буркуну білого у господарстві на лесоподібному суглин- ку після використання глини для виготовлення цегли (глибина ви- робки у середньому 4 м) мало поступалася перед продуктивністю посівів його на польових землях. Внесення невеликих норм мінера- льного добрива (N45P45K45) посилювало ріст рослин буркуну. Цьому

сприяли добрі умови зволоження. Еспарцет і люцерна були менш продуктивними.

На насипному шарі із застосуванням добрив можна вирощувати і зернофуражні культури. При цьому більш ефективними є органічні добрива (табл. 53).

Таблиця 53. Урожайність сільськогосподарських культур на насипному

шарі чорнозему 40 см завглибшки залежно від форм застосовуваних добрив, ц/га (за В.П. Ступаковим, В.І. Печенюком та ін., 1981)

 

Буркун

Конюшина

Горох

 

Овес

Варіант досліду

зелена маса

%

зелена маса

%

зерно

%

зерно

 

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль (без добрив)

230

100

198

100

15

100

16

 

100

Гній 50 т/га

308

134

251

127

18

123

19

 

120

25 т/га

357

155

291

147

23

155

24

 

152

N250Р150К300

284

123

264

133

19,5

131

22

 

134

Внесення гною і торфомінеральних компостів дає можливість поліпшити біологічну активність ґрунту. З гноєм у ґрунт потрапляє багато мікроорганізмів, що мінералізують органічну речовину. По- зитивні результати дає внесення мікробіологічних препаратів, на- приклад АМБ дозою 0,5 т/га (В.П. Ступаков, В.І. Печенюк та ін.), аміачної води. На дуже підкислених виробках слід застосовувати фізіологічно лужні добрива. У ґрунтах виробок мало мікроелемен- тів. Їх вносять разом з мінеральними добривами.

267

Частина 3

Обробіток ґрунту. Необхідно ретельно підготувати ґрунт під сів- бу кормових і зернофуражних культур, особливо при обробітку роз- кривних порід без попереднього нанесення родючого шару ґрунту. Важливим у цьому випадку є глибоке розпушування (до 60 см). У поєднанні із внесенням органічних добрив воно посилює газообмін у ґрунті, сприяє створенню середовища для біологічних процесів, що позитивно впливає на врожайність сільськогосподарських культур і створення родючого шару ґрунту.

Залежно від площі виробок у подальшому можна організувати сівозміну (3 – 4 поля), а на посівах бобових і бобово-злакових сумі- шей багаторічних трав укісно-пасовищне використання траво- стою.

4.3.Особливості технології вирощування деяких кормових і зернофуражних культур

Буркун білий і жовтий. Ці культури можна вирощувати май- же повсюдно на різних ґрунтах і ґрунтових відмінностях, у тому чис- лі і на залізорудних карєрних виробках Криворіжжя. Маючи гли- бокопроникну міцну кореневу систему, буркун поглинає поживні речовини з шару ґрунту 2,5 – 3 м, розчинюючи їх своїми кореневими виділеннями. При цьому верхній шар ґрунту збагачується на каль- цій, який позитивно впливає на реакцію ґрунтового розчину. Разом з тим у разі підвищеної кислотності ґрунто-підґрунтя під буркун слід вносити вапняні добрива.

Вирощують як дворічний, так і однорічний буркун. У безпокрив- них посівах однорічний буркун накопичує 60 – 70, дворічний — 90 – 120 ц/га сухої маси рослинних решток, тобто більше, ніж люцерна другого року користування. З рослинними рештками у ґрунт потра-

пляє відповідно 160 – 180 і 260 – 300 кг/га азоту, 45 – 50 і 60 – 80

фосфору, 120 – 140 і 180 – 220 кг/га калію.

За кількістю рослинних решток буркун майже не має собі подіб- них серед інших сільськогосподарських культур. Це однаково стосу- ється польових і рекультивованих земель. Проте, на відміну від польових земель з їхньою високою родючістю, на карєрних вироб- ках високий урожай буркуну можливий лише за удобрення підготов- леного до сівби ґрунто-підґрунтя. Це можуть бути ґрунто-підґрунтя, підготовлені глибоким обробітком, вапнуванням та іншими прийо- мами, або нанесений шар ґрунту, раніше знятий гумусний шар, ле- соподібні породи карєрів. Особливо важливо внести достатню кіль- кість азоту, бо ефективність бульбочкових бактерій може бути не- значною. Більше того, буркун позитивно реагує на азотні добрива навіть на польових землях. Вносять невеликі їх дози (N45–60).

268

Польове кормовиробництво

У дослідах Подільського державного аграрного університету (В.П. Ступаков, В.І. Печенюк та ін.) при внесенні добрив одержува- ли по 310 ц/га зеленої маси буркуну на виробках у вапняних карєрах. Ці ґрунто-підґрунтя і насипний ґрунт бідні не тільки на азот, а й фосфор Так, у дослідах Л.В. Етеревської найвагоміше збі- льшення зеленої маси буркуну мали на азотно-фосфорному фоні. Рівень забезпечення рослин фосфором на рекультивованих землях найчастіше виявляють при висіванні бобових.

Основні прийоми підготовки ґрунту під буркун глибокий обро- біток, передпосівна культивація, сівба з коткуванням. У звязку з наявністю бурянів буркун дворічний доцільно висівати під покрив ранніх ярих (виковівсяної суміші або ячменю). Урожайність їх буде незначною, проте вони зменшують забуряненість посіву.

Еспарцет винятково витривала культура, проте поступається перед буркуном у місцях вирощування з підвищеною кислотністю ґрунту, де без вапнування він росте погано або не росте зовсім. Це посухостійка рослина, яку з буркуном можна культивувати у карєрних виробках південних районів. Здатність до азотфіксації вже у ранні фази розвитку забезпечує ріст еспарцету на бідних на азот ґрунтах, його коренева система здатна завдяки виділенням ко- ріння розчинювати важкодоступні форми фосфатів, кальцію і таким чином забезпечувати ріст рослин. Коренева система еспарцету вже у перший рік проникає у ґрунт на глибину до 1,5 м і більше, що за- безпечує його посухостійкість. Особливо добре росте він на вапняних виробках і взагалі на ґрунтах, багатих на карбонати, добре реагую- чи також на повне мінеральне удобрення. Врожайність при цьому підвищується, зростає вміст протеїну в зеленій масі.

Спостереження автора показали, що азот на посівах еспарцету краще вносити навесні на глибину 15 – 20 см у ризосферу коріння.

Для сівби використовують еспарцет піщаний і посівний. Перший дає два укоси, посівний (виколистий) не дає другого укосу, а перебу- ває у фазі пагоноутворення, його можна використовувати для випа- сання худоби. Як і буркун, еспарцет слід підсівати під виковівсяну і гороховівсяну суміші, а також під горох. Норма висіву у серед- ньому 6 млн насінин на 1 га, покривних культур на 20 – 30 % менше. Глибина загортання насіння 3 – 4 см з одночасним кот- куванням. Покривну культуру краще висівати упоперек рядків еспарцету. Після її збирання еспарцет у разі потреби підживлюють азотно-фосфорними, а на супіщаних землях і калійними добри- вами.

Навесні посіви підживлюють. Добрива вносять у кількості не менш як по 45 кг/га азоту та фосфору і в разі потреби калію, во- сени по 30 – 45 кг/га фосфору і калію.

269

Частина 3

Крім весняних, за достатнього зволоження можна практикувати літні післяукісні (після ранніх ярих сумішок) і навіть післяжнивні посіви еспарцету після гороху і ячменю. Проводять два поверхневих обробітки перший для проростання насіння післяжнивних бурянів і втраченого під час обмолоту зерна, другий передпосівний

Люцерну вирощують на більш родючих виробках на лесових породах у південних районах країни або на насипному шарі чорно- зему глибиною не менш як 40 см у поєднанні з удобренням (органі- чним і мінеральним або тільки мінеральним). Люцерна погано рос- те навіть на слабкокислих ґрунтах (рН 4,5 – 5). Тому реакцію ґрун- тового розчину обовязково нейтралізують вапном, дефекатом або вапном з напівперепрілим гноєм по 30 – 40 т/га. Внесення свіжого гною можливе лише за мінімального вмісту в ньому насіння бурянів і обовязково при ретельному глибокому заорюванні плугом з передплужником. У таких умовах люцерна дає 3 повноцінних уко- си і за врожайністю набагато переважає інші культури (табл. 54).

Таблиця 54. Урожайність зеленої маси трав на лесових породах Байдаківського вуглерозрізу, ц/га (за Л.В. Етеревською)

Варіант досліду

 

Урожайність,

Приріст, ц/га

 

ц/га

 

 

 

 

 

Люцерна синьогібридна

 

Контроль

 

 

268,8

N50Р50К + гній, 45 т/га

 

 

515,0

246,2

N100Р100К100

 

 

433,0

164,2

 

 

Еспарцет

піщаний

 

Контроль

 

 

56,8

N100Р100К100

 

 

188,4

131,6

 

 

Костриця

 

 

Контроль

 

 

30

N100Р100К100

 

 

100

70,0

 

 

Суданська

трава

 

Контроль

 

 

80

N100Р100К100

 

 

200

120

 

 

Сорго

 

 

Контроль

 

 

118,1

N100Р100К100

 

 

368,9

250,8

Норма висіву люцерни 6 – 8 млн насінин на 1 га. Висівають її підпокривно під вико-(горохо-, чино-)вівсяну суміш або кукурудзу на зелений корм. Норма висіву насіння покривних ярих бобово- злакових сумішей на 25 – 30 % менша від звичайної.

Люцерну можна висівати одночасно зернотравяною сівалкою або після сівби покривної культури упоперек рядків. Такий варі-

270

Польове кормовиробництво

ант, як показують польові досліди Інституту кормів УААН кращий (Г.П. Квітко).

Догляд за посівами переважно такий самий, як і за посівами ес- парцету. Однак норми весняного підживлення можуть бути вищи- ми. Крім того, за аналогією із посівами на польових землях, восени або навесні проводять розпушування упоперек рядків долотоподіб- ними лапами. У більш зволожених місцях навесні, а там, де на- весні, особливо у травні, вологи мало, — восени. На карєрних ґрун- то-підґрунтях з високою щільністю їх розпушування ще більш необ- хідне, ніж на польових землях. Його проводять одночасно з борону- ванням.

Заслуговує на увагу вирощування галеги (козлятнику східного).

Умови вирощування вологолюбних трав. Вирощувати волого-

любні культури конюшину лучну, рожеву, білу, лядвенець рога- тий, а також бобово-злакові сумішки багаторічних трав можна ли- ше за достатнього зволоження ґрунту, неглибокого (80 – 100 см) заля- гання ґрунтових вод, достатньої кількості опадів або при зрошенні.

Вирощування зернофуражних культур, однорічних трав і хрестоцвітих. Зернофуражні культури (ячмінь, овес, горох, сорго, кукурудзу, могар, а також суданську траву на корм, хрестоцвіті) вирощують переважно на родючому насипному шарі або на лесо- подібних покривних суглинках 60 – 80 см завтовшки. Добрива вносять з урахуванням родючості насипного шару і основної ґрун- тової породи карєрної виробки. Технології вирощування їх прин- ципово не відрізняються від технології вирощування на польових землях. Важливою є оранка у поєднанні з глибоким розпушуван- ням, яке дає змогу задіяти в біологічному кругообігу розміщені нижче шари ґрунту.

Узагальнюючи численні дані вітчизняних і зарубіжних авторів, можна дійти висновку, що на рекультивованих ґрунтах карєрних виробок можна забезпечити урожайність зеленої маси кормових трав 250 – 300 ц/га (45 – 54 ц/га корм. од.) і 18 – 24 ц/га зерна ярих культур ячменю, вівса, гороху. Це означає, що рекультивовані землі важливе джерело додаткових кормів і зернофуражу. Та оскільки майже в усіх випадках культурами-піонерами є кормові бобові і злакові багаторічні й однорічні трави, то карєрні і шахтові виробки це насамперед потенційні кормові вгіддя.

Вирощувати кормові трави на карєрних виробках економічно вигідно. Найрентабельніше вирощувати люцерну, еспарцет, буркун, горох (178 – 265 %), менш рентабельно конюшину і виковівсяну суміш (22 – 65 %). Витрати на вирівнювання території, виположу- вання і нанесення родючого ґрунту добре окупаються при вирощу- ванні багаторічних трав, зернових і зернобобових культур.

271

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]