Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Xjw.pdf
Скачиваний:
346
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

Частина 3

Таблиця 77. Орієнтовна технологічна схема вирощування кукурудзи

на силос (у лісостепових районах)

Основні технологіч-

Агротехнічні вимоги

ні операції

 

Попередник

Кукурудза на зерно, проміжні посіви, зернові

Обробіток ґрунту

Лущення дисковими знаряддями післяжнивних реш-

 

ток на глибину 6 – 8 см; оранка на глибину 27 – 30 см,

 

після озимих проміжних навесні — 16 – 18 см одноча-

Весняне боронуван-

сно з боронуванням і коткуванням

Шлейф-боронами під кутом до напрямку оранки

ня і вирівнювання

 

поверхні зябу

Культиваторами або агрегатами КОМБИ-8,8, РВК,

Передпосівна підго-

товка ґрунту

БП-8 та ін.

Удобрення

30 – 40 т/га звичайного або 40 – 60 т/га безпідстилко-

 

вого гною + мінеральні добрива на запланований

 

урожай, проте не менш як N6090 перед сівбою,

Сівба

N45P45 восени або перед сівбою

Районовані гібриди в ранні строки інкрустованим на-

 

сінням. Густота посіву з міжряддями 70 см 80 – 100, з

 

міжряддями 45 см — 100 – 120 тис. рослин на 1 га.

 

Норма висіву насіння на 30 – 40 % більша від запла-

 

нованої передзбиральної густоти. Глибина загортання

 

на ранніх посівах 3 – 4, на звичайних — 5 – 6 см з од-

Догляд за посівами

ночасним коткуванням

Досходове, по сходах і післясходове боронування в

 

1 – 2 сліди середніми, на ранніх посівах досходове

 

легкими боронами. Інтервал між боронуваннями 4 – 5

 

днів. Перший міжрядний обробіток з присипанням

 

сходів бурянів у захисних смугах, другий з підгортан-

Збирання врожаю

ням рослин (відповідно у фазах 5 – 6 і 9 – 10 листків)

Силосними комбайнами, з подрібненням у восковій

 

стиглості на відрізки 7 – 8 мм, молочно-восковій на

 

2 – 3 см

9. СОРГО ТА ІНШІ ОДНОРІЧНІ КУЛЬТУРИ НА СИЛОС

Крім кукурудзи як основної культури, в системі силосного конвеє- ра залежно від умов використовують сорго цукрове, соняшник, жито, пшеницю, овес, горох кормовий, ріпак, мальву, щирицю (три останні культури висівають у сумішах із кукурудзою та іншими культурами). Озиме жито за оптимального агрофону дає 350 – 400 ц/га зеленої ма- си у фазі виколошування. Це особливо важливо у південних степо- вих районах, де врожайність кукурудзи нерідко становить всього

150 – 200 ц/га.

Силос із жита за якістю не поступається перед кукурудзяним си- лосом і навіть переважає його. Вміст перетравного протеїну, майже повноцінного за амінокислотним складом, у житньому силосі ви-

334

Польове кормовиробництво

щий, ніж у кукурудзяному, в 1,5 – 2 рази. Жито можна вирощувати на півдні разом із зимуючим горохом або озимою і паннонською ви- кою. Озимі доцільно вирощувати на силос повсюдно. Ранній житній (пшеничний, з тритикале) силос можна також використовувати у серпні вересні в разі нестачі зелених кормів і як добавку до них.

Цінними компонентами силосного конвеєра є вівсяно-горохові, вівсяно-горохово-соняшникові суміші і горох. Бажано використову- вати пізньостиглі укісні (кормові) сорти гороху. Вони нарощують 300 – 400 ц/га високобілкової зеленої маси, яка дуже добре силосується. На силос горох слід висівати загущено по 1,6 – 1,7 млн насінин на 1 га, додаючи у ґрунт перед сівбою повне мінеральне добриво

(N45–60Р60К60 ). Збирають його у фазі молочно-воскової стиглості.

У південних районах Степу доброю силосною культурою є цукро- ве сорго. Масова частка протеїну в ньому становить близько 12 % маси сухих речовин. У стеблах цього виду сорго багато цукру, а про- теїн містить майже всі амінокислоти і більше, ніж кукурудза.

Враховуючи високу родючість південних чорноземів і каштано- вих ґрунтів, азотні добрива на фоні фосфорного і калійного добрив вносять у невеликих дозах (60 – 80 кг/г). На відміну від кукурудзи, сорго добре росте на засолених ґрунтах.

Технологія вирощування сорго на силос майже така сама, як і кукурудзи. Визначають сорти і норму висіву відповідно до зональ- них рекомендацій, густоту посіву сорго залежно від запасів вологи, маси рослин, фону живлення. Густота посіву високорослих гібридів і сортів — 180 – 200, більш низькорослих — 220 – 250 тис. рослин на 1 га з міжряддями відповідно 70 і 60 см. Звичайно висівають у 1,2 – 1,5 раза більше насіння, ніж передбачено нормою, враховуючи, що посіви зріджуються під час післясходових боронувань Збирають сор- го у фазі молочно-воскової стиглості комбайнами за мінімальної ви- соти зрізання.

Навіть при збиранні цукрового сорго на зерно його стебла і лист- ки ще зелені, містять достатньо вологи, багато цукру. Тому з них готують якісний силос, додаючи до силосної маси сорго культури, які погано силосуються суданську траву, буркун, гичку овочевих культур, а також солому та ін. Якщо додають пшеничну або іншу солому, силосну масу зволожують. Ці добавки необхідні, оскільки у разі надлишку цукру силос буде кислим. Можна вирощувати сорго з кукурудзою на силос, розміщуючи їх окремими рядками (по 2 – 3 рядки). При цьому слід уважно підійти до підбору сортів сорго і гіб- ридів (сортів) кукурудзи з тим, щоб у них збігалися фази вегетації.

Сорти сорго належать переважно до середньопізніх і пізньостиг- лих біотипів. При збиранні сорго на силос його слід поєднувати із середньостиглими і середньопізньостиглими гібридами (сортами) кукурудзи.

335

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]