Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс - Педагогика - И.Зязюн.doc
Скачиваний:
195
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

4. Моделювання ситуації завершального етапу уроку.

Відпрацювання техніки емоційного завершення взаємодії,

Формування психологічної установки

На подальшу діяльність

На цьому етапі студенти демонструють заздалегідь підготовлені фрагменти завершальних етапів уроків. В аналізі кожного фрагмента беруться до уваги такі запитання (можуть бути зазначені на картках):

  • Чи приділено увагу предметному підсумкові уроку?

  • Чи береться до уваги операціональний підсумок уроку?

  • Чи залучені учні до аналізу діяльності?

  • Чи аналізується ставлення учнів до роботи?

  • Чи створюються умови на цьому етапі уроку для персоналізації учнів (наголошення на особистому внеску у спільну працю, вказівка на позитивні зміни, оригінальність дій)?

  • Чи здійснюється налаштування на подальшу діяльність?

  • Які прийоми були використані доцільно?

  • Яка інтонаційна палітра діяльності вчителя на завершальному етапі? Чи підкреслено зміною темпу, інтонації перехід до завершення роботи?

  • Яку позицію демонструє вчитель: формально рольову чи особис- тісно орієнтовану?

  • Чи здатна посилити емоційне враження від уроку запропонова­ на кінцівка?

Обговорення продемонстрованих фрагментів варто закінчувати по­бажаннями щодо вдосконалення змісту й техніки діяльності студента, щоб колективна думка групи сприяла комунікативному забезпеченню цього етапу уроку, розвитку професіоналізму майбутнього вчителя.

Заняття можна завершити груповою роботою з обміну думками (Чого навчилися? Як працювали? Які побажання?), дотримуючись відповід­них вимоги.

28. Творче самопочуття вчителя на уроці

Мета: поглиблення знань про сутність і роль творчого самопочуття вчителя на уроці, розвиток первинних умінь самоналаштовування на публічну педагогічну діяльність, створення творчого самопочуття, підтримання його як умови діалогіч­ної взаємодії; виховання потреби у подальшому професійному вдосконаленні влас­ної психотехніки.

397

Обладнання: відеозаписи уроків і фрагментів уроків, таблиці «Творче самопо­чуття вчителя на уроці», «Техніка самоналаштовування вчителя на урок», роздат-ковий дидактичний матеріал

Опорні поняття: творче самопочуття вчителя на уроці, ремісниче самопочуття вчителя на уроці, саморегуляція, самоконтроль, емоційні «манки», м'язовий затиск, психотерапія, психотехніка, мобілізація творчого самопочуття, педагогічна рефлек­сія, внутрішня педагогічна техніка, публічна творчість учителя, особистісний потен­ціал

Завдання для студентів

1. Опрацювавши рекомендовану літературу, підготуватися до співбесіди

1 1 Зміст поняття «творче самопочуття вчителя» Роль творчого самопочуття в організації діалогу з учнями на уроці

1 2 Техніка самоналаштовування на творчу діяльність і створення творчого самопочуття вчителя Можливості використання досвіду театральної педагогіки

1 3 Робота майбутнього вчителя з удосконалення власної психотехніки

2. Виконати вправи 2 — 5

3. Підготуватися до моделювання фрагмента уроку (тема, клас, фрагмент уро­ ку — за бажанням студента) Розробити програму самоналаштовування на урок як творчу публічну діяльність, підтримки в собі творчого самопочуття, гармонізації емоційного й раціонального компонентів у діяльності

Соседние файлы в предмете Педагогика