Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс - Педагогика - И.Зязюн.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

4. Моделювання ситуацій початку уроку. Відпрацювання техніки психологічного

налаштовування учнів на урок і саморегуляції педагогічної діяльності на початковому етапі спілкування з учнями

Елементи педагогічної технології, які слід відпрацювати: а) встанов­лення особистісного контакту з учнями на початку спілкування; б) зосе­редження їхньої уваги на темі і завданнях уроку; в) формування когні-тивної установки; г) зорієнтування учнів на діалог, співпрацю з учителем під час уроку.

Розвиток педагогічного мислення студентів: розуміння педагогічних функцій власної діяльності на початковому етапі уроку; визначення педагогічних завдань і надзавдання своєї діяльності; аргументація доціль­ності засобів їх досягнення; передбачення можливих бар'єрів у спілку­ванні з учнями на початку уроку та обґрунтування засобів запобігання їм; прогнозування наслідків своєї діяльності; визначення шляхів про­фесійного самовдосконалення.

347

Формування професійних умінь: орієнтування в ситуації спілкуван­ня, вибору доцільної моделі поведінки, зміст у діяльності; гідної пре­зентації в умовах публічної діяльності; створення ситуації діалогу в навчанні; активізації уваги учнів, налаштовування їх на розв'язання пізнавальних завдань; здійснення рефлексивного керування пізнаваль­ною діяльністю учнів; оволодіння технікою психологічної саморегуляції в процесі професійної діяльності.

Цю роботу слід виконувати за такою схемою:

  1. Захист студентами, які моделюватимуть ситуації початку уроку, своїх творчих розробок (домашня робота). Розкриття власного педаго­ гічного задуму щодо конструювання взаємодії з учнями (визначення функцій, завдань і надзавдання педагогічної діяльності; мотивація ви­ бору засобів їх розв'язання; бажана емоційно-психологічна атмосфера початкового етапу уроку, його темпоритм, доцільність педагогічної по­ зиції, дистанції спілкування; результат, що прогнозується).

  2. Моделювання педагогічної діяльності вчителя в ситуаціях почат­ ку уроку (творча робота двох-трьох студентів — залежно від умов проведення заняття).

  3. Відповіді студентів — виконавців ролі вчителя на запитання, що виникли під час перегляду; уточнення мети і завдань творчих задумів, аргументація власних дій і поведінки. Обмін думками, поглядами на природу і мету педагогічної діяльності.

  4. Аналіз студентами — виконавцями власної діяльності особливостей свого психологічного стану під час моделювання. Орієнтовна схема са­ моаналізу: що вдалося реалізувати із задуманого, а що — ні? чому? чи змінив би щось у своєму задумі? яких умінь із психологічної саморегуляції потребує професійна діяльність учителя? чи зумів розподілити свою ува­ гу і чи бачив реакцію слухачів на свої дії, чи враховував її? чи вдалося дотриматися самоконтролю? наскільки доцільними були мовлення та не- вербальна поведінка? чи допомогло це мені встановити особистісний кон­ такт з аудиторією? чи спрямував слухачів на активну пізнавальну діяль­ ність? що має стати предметом мого професійного самовдосконалення?

  5. Підсумковий аналіз викладача, коригування поведінки і діяль­ ності студентів. Визначення напрямів професійного самовдосконален­ ня; рекомендації щодо добору засобів роботи над собою, виконання вправ із психотехніки, техніки мовлення, організації самотренінгу.

Соседние файлы в предмете Педагогика