Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс - Педагогика - И.Зязюн.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

3. Виконання вправ на розвиток професійної комунікативності

Вправа 1. Ознайомтеся з книгою В. Леві «Мистецтво бути іншим» (розділ «Геній спілкування»). Опишіть особливості вашої особистості за допомогою запропонованих автором психологічних характеристик «генія спілкування». Відзначте сильні і слабкі сторони своєї комуніка­тивної підготовки.

Вправа 2. Ознайомтеся з відеозаписом фрагментів уроку кількох учителів. Проаналізуйте рівень їхньої професійної комунікативності. Підготуйте рекомендації щодо удосконалення їхніх професійно-комуні­кативних здібностей.

Вправа 3. Розробіть кілька педагогічних ситуацій, в яких учитель організував би відомі вам моделі педагогічного спілкування. Варіанти запропонованих ситуацій обговорюються в групах студентів.

Упродовж заняття потрібно організувати роботу студентів із фор­мування елементарних навичок спілкування. Для цього варто викорис­тати наступні вправи.

Вправа 4. Оберіть партнера для спілкування, запропонуйте йому обговорити цікаву проблему. Ваш співрозмовник є лідером контакту, ви посідаєте позицію пасивного слухача. Потрібно перехопити ініціа­тиву у спілкуванні. Вправу вважають виконаною, якщо вам вдалося змінити тему розмови.

Для студентів, які мають високі показники розвитку комунікатив­ності, цю вправу слід ускладнити, залучивши, наприклад, до розмови двох одногрупників, і змінити тему бесіди. Аналізуються прийоми, за допомогою яких студентам удалося перехопити ініціативу.

Вправа 5. Візьміться за руки і утворіть коло. Іншим учасникам про­понується по черзі увійти в це коло, використовуючи різні способи (прохання, гумор, питання, натяк, наказ).

Мета спілкування — дістати дозвіл пройти крізь коло. Аналізують­ся прийоми встановлення контакту.

Вправа 6. Реалізуючи всі стадії спілкування (як мовні, так і до-мовні), організуйте взаємодію з присутньою в аудиторії людиною.

Оцінка роботи студента має враховувати наявність усіх стадій спілку­вання: орієнтацію в об'єкті, привернення до себе уваги, «зондування» особливостей об'єкта та його схильності до спілкування, власне вербальне спілкування, зворотний зв'язок.

297

4. Моделювання педагогічної ситуації: проведення початкового етапу індивідуальної бесіди для встановлення емоційного контакту зі співрозмовником

Готуючись до цього етапу, студенти мають ознайомитися з працями А Добровича, В Леві, Д Карнегі, в яких розкрито секрети чарівності й привабливості у спілкуванні

У встановленні емоційного контакту виокремлюють такі особливості самопрезентації погляд (він має бути прямим, променистим, теплим), голос (багатий на тембральні відтінки), ритм мовлення, його виразність Особливе значення має спрямованість мовця, врахування інтересів і потреб співрозмовника у виборі теми бесіди Завдання початкового ета­пу бесіди — створення психологічної спільності, почуття «ми» із співроз­мовником, й досягнення можливе через пошук спільних інтересів, звер­нення до особистого досвіду співрозмовника, демонстрування власної прихильності й доброзичливості

Під час підготовки до початкового етапу індивідуальної бесіди сту­денти також мусили

  1. подумки описати свого «учня» (стать, вік, індивідуальні психо­ логічні особливості, інтереси, захоплення і т ін,),

  2. спробувати визначити ті грані особистості учня, які викликають симпатію, прихильність, можуть стати підґрунтям для створення почут­ тя «ми» у взаємодії і навпаки, подумати про ті якості вихованця, що ускладнюватимуть процес наближення та взаєморозуміння між учите­ лем і учнями,

  3. на підставі здобутої під час психологічного аналізу попередньої інформації про особливості наступної педагогічної взаємодії розроби­ ти початковий етап індивідуальної бесіди, використовуючи різні спосо­ би для встановлення емоційного контакту Продумати дії з виявлення загальних інтересів, «згод» з учнем

Студенти ознайомлюють аудиторію із ситуацією і демонструють фрагмент розробленої бесіди

Головна мета роботи — аналіз комунікативної поведінки студентів під час організації емоційного контакту із співрозмовником на початко­вому етапі бесіди Обговорення причин, які ускладнювали організацію контакту, пошук шляхів удосконалення комунікативної поведінки

Соседние файлы в предмете Педагогика