Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс - Педагогика - И.Зязюн.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

1. Діагностування готовності до заняття

Цей етап заняття можна провести як підготовку до роботи над тео­ретичними питаннями теми, водночас досліджуючи підготовленість! студентів до співробітництва в малих групах. Така форма організації1 діагностування органічно поєднається з сутністю порушеної проблеми і; дасть можливість переконатися в доцільності ЇЇ застосування для удоско­налення педагогічної майстерності вчителя.

Навчальна група студентів поділяється на 4 мікрогрупи залежно від кількості винесених на обговорення питань. Кожна мікрогрупа отримує одне питання. В інструктивній картці викладач дає мікрогрупам підпи-тання до нього (залежно від рівня групи цю операцію мікрогрупа може виконати сама). Педагог пояснює порядок виконання завдання, на яке відводиться приблизно 10 хвилин (у разі, якщо студенти готові до об­говорення теми):

  1. Перевірити, наскільки опановано теоретичний матеріал. Для цього розподілити між членами мікрогрупи підпитання, обговорити відповіді; поставити запитання товаришам і, якщо є потреба, педагогові.

  2. Розподілити між членами групи ролі: лідера-координатора гру­ пової роботи; художника (для підготовки схем); спостерігача за актив­ ністю роботи в групі (для оцінювання ініціативи учасників, слушності пропозицій, повноти уточнень, доповнень); спостерігача за культурою спілкування (аналізує, хто уважний до думок інших, вміє вислухати міркування, робить коректні зауваження, підтримує інших); аналітика змістової готовності (з'ясовує глибину розуміння проблеми, точність знань). Відповідно до рольової позиції кожен студент мікрогрупи сам спостерігає хід взаємодії у групі та робить висновки про те, що допома­ гає і що заважає груповому спілкуванню.

Завдання для виконавця ролі варто позначити на окремих інструк­ціях з рекомендаціями, як узагальнити спостереження.

  1. Підготувати звіт групи про засвоєння теоретичного матеріалу (у вигляді консультацій для молодих учителів, доповіді чи в іншій формі). Дібрати до виступу наочність (схеми, приклади).

  2. Після роботи в мікрогрупах доцільно підвести підсумки та уза­ гальнити діяльність у цілому в групі. Лідер групи або окремі спостері­ гачі доповідають про висновки стосовно ефективності роботи мікрогрупи, наголошуючи на активності, культурі, компетентності її членів.

Педагог узагальнює власні спостереження щодо продуктивності ро­боти в групах, готовності студентів до взаємодії у малих групах, зав­дань професійного розвитку.

5. Перевірка змісту підготовленості як усвідомлення головних теоре­ тичних положень може здійснюватися у формі групової роботи (мікро­ групи звітують про засвоєння теоретичного матеріалу, відповідають на

368

запитання педагога і всіх присутніх); у вигляді індивідуального те­стування (кожен студент отримує тест відповідного рівня складності, а оцінка його стає складовою загальної оцінки); вибіркового індиві­дуального опитування (при допомозі у відповідях членів мікрогрупи й оцінках за відповідь, які виставляються всім її членам); фронтальної роботи з усіма студентами академічної групи з індивідуальним оціню­ванням.

Соседние файлы в предмете Педагогика