Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 32

Завдання 1.Відхилення в організації й оплаті праці та їх правове регулювання.

Завдання 2.Робітник Терехов І.Д. був прийнятий на роботу в інструментальний цех з випробувальним терміном на один місяць . Проробивши два тижні, Терехов І.Д. подав заяву про звільнення, мотивуючи це низькою заробітною платою.

Які терміни випробовування при прийомі на роботу встановлені законодавством про працю?

Чи правомірні дії робітника Терехова І.Д.?

Дайте правову оцінку сформованої ситуації в цілому.

Завдання 3.У колективному договорі акціонерного товариства були передбачені такі положення:

  1. запровадити на підприємстві заводську пенсію працівникам підприємства – чоловікам, які досягай віку – 58 років, жінкам – 53 роки і мають трудовий стаж – чоловіки 25 років, жінки – 20 років;

  2. пенсія виплачується у розмірі мінімальної пенсії за віком, установленої в Україні.

Дайте висновок про правомірність такої норми.

Завдання 4.Ткаченко П.С. працював товарознавцем у приватному магазині, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу продавця. Ткаченко П.С. звернувся до директора магазину з проханням про виплату йому різниці в окладах, оскільки оклад товарознавця більше ніж у продавця. Директор магазину роз’яснив Ткаченко П.С., що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки товарознавця, а отримувати зарплату продавця.

До якого органу потрібно звернутися Ткаченку П.С. за вирішенням спору?

Вирішить спір за сутністю.

Завдання 5.На одному з агрегатів металургійного заводу був простій протягом трьох днів. У зв’язку з цим одного робітника 6 розряду перевели на роботу, що тарифікується за 4 розрядом, а трьох робочих 5 розряду перевели на підсобні роботи. Робітники відмовилися від переведення, протягом всіх трьох днів простою з’являлися на роботу, але фактично не працювали. У зв’язку з відмовою від переведення на іншу роботу працівники були звільнені за п. 4 ст. 40 КЗпП.

Чи правомірні переведення та звільнення працівників?

Відповідь аргументуйте посиланнями на нормативно-правові акти.

Контрольна робота № 33

Завдання 1.Порядок укладення трудового договору.

Завдання 2.Токар-відрядник 4-го розряду Тимофєєв І.П. протягом червня та липня 2010 року успішно виконував роботу токаря 5-го розряду, а заробітну плату одержав за розцінками 4-го розряду. На свою вимогу про оплату міжрозрядної різниці Тимофєєв І.П. одержав відмову.

Чи правомірні вимоги токаря Тимофєєва І.П.?

Складіть проект наказу про оплату виконаного завдання Тимофєєвим І.П..

Дайте компетентну консультацію власникові підприємства.

Завдання 3.У районному центрі зайнятості звільненому за невідповідністю посаді за станом здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП України) хірургу Леонову С.І. (58,5 років) запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 35 років загального трудового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився і просив зареєструвати його як безробітного і виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Чи правомірна пропозиція центра зайнятості і відмова від неї Леонова С.І.?

Протягом якого строку він може отримувати допомогу по безробіттю і в якому розмірі?

Чи може він, отримуючи допомогу, працювати на громадських роботах?

Завдання 4.Економіст Лисенко П.Р., який працював в акціонерному товаристві «Євроком», був переведений за його згодою на роботу до структурного підрозділу підприємства, розташованого в іншому населеному пункті. Під час переїзду адміністрація забезпечила за свій рахунок перевезення багажу Лисенка П.Р., а також виплатила всі передбачені законодавством суми на нього і членів його сім’ї. Відпрацювавши 3 місяці, Лисенко П.Р. знайшов собі іншу роботу в цьому ж місті і подав заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація відмовилася звільнити Лисенка П.Р. і вимагає повернути усі компенсаційні виплати, отримані працівником раніше при переїзді.

Чи законні вимоги адміністрації?

Складіть аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Завдання 5.Попов А.В. працював вагарем товарної станції, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу комірника. Попов А.В. звернувся до начальника товарної станції з проханням виплатити йому різницю в окладах, оскільки оклад вагаря більше, ніж у комірника. Начальник станції роз’яснив Попову А.В., що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки вагаря, а отримувати при цьому зарплату комірника.

Куди має звернутися Попов А.В. за вирішенням спору?

Вирішіть спір за сутністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]