Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 16

Завдання 1.Правове регулювання охорони праці.

Завдання 2.Слюсар Бондаренко П.І. при обробці деталі допустив поломку станку. За наказом власника бухгалтерія повинна була утримувати щомісяця з зарплати Бондаренко П.І. повну вартість верстата. Бондаренко П.І. з розпорядженням не погодився і зажадав об’єктивно розібратися в цій конкретній ситуації.

До якого виду матеріальної відповідальності привели дії Бондаренко П.І.?

Чи правомірне розпорядження директора підприємства?

Вирішите ситуацію.

Завдання 3.Перевіряючи дотримання законності в господарському товаристві, територіальний державний інспектор праці встановив, що за рішенням загальних зборів всім працівникам господарського товариства (10 учасникам товариства і 12 працівникам, що працювали за трудовим договором, з них 3 – неповнолітніх) була встановлена відпустка тривалістю 60 календарних днів. Відпустки всім надавалися тільки в зимовий період, що пояснювалося інтересами виробництва.

Крім того, в господарському товаристві було прийняте локальне положення про матеріальну відповідальність працівників, де була передбачена повна матеріальна відповідальність у всіх випадках заподіяння шкоди працівниками. Згідно з цим положенням відшкодуванню підлягали нарівні з прямою шкодою також неотримані товариством прибутки.

Дайте мотивовану правову оцінку вказаним положенням.

Завдання 4.У правилах внутрішнього трудового розпорядку товариства з обмеженою відповідальністю «Нерухомість» було передбачено:

  • тривалість робочого часу протягом тижня для найма них працівників встановлюється 35 годин, для учасників товариства – 45 годин;

  • для жінок, які мають дітей віком до 14 років, робочий день скорочується на 1 годину;

  • оплата праці провадиться за фактично відпрацьований час;

  • в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п’ятиденного робочого тижня, у весняно-літній – шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте вказані положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству.

Завдання 5.Гнатенко В.М. працювала в їдальні №13 тресту їдалень Заводського району калькулятором та одночасно була незвільненим головою профспілкового комітету цієї їдальні. Наказом по тресту їдалень Гнатенко В.М. за порушення трудової дисципліни була звільнена за п. 3 ст. 40 КЗпП України.

Вважаючи звільнення неправильним, Гнатенко В.М. звернулася до суду з позовом про поновлення на попередній посаді.

Ухвалою суду позивачці було відмовлено у прийнятті позовної заяви з тих мотивів, що вона не зверталася за вирішенням спору до комісії по трудових спорах.

Чи законна ухвала суду?

Дайте аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Контрольна робота № 17

Завдання 1.Правове регулювання охорони праці жінок.

Завдання 2. З дозволу майстра цеху маляр Філіппов І.І. не вийшов на роботу після обідньої перерви. Начальник цеху порушив питання про звільнення Філіппова І.І. по ч. 4 ст. 40 КЗпП України.

Які види дисциплінарної відповідальності передбачає КЗпП України?

Чи правомірні дії начальника цеху?

Які права виникають у маляра Філіппова І.І. в даній ситуації? Дайте йому компетентну консультацію.

Завдання 3.Бригадир Семенов В.С. уклав з господарським товариством договір, за яким його бригада зобов’язувалася відремонтувати токарний верстат і вентиляцію цеху. Вартість роботи була оцінена в 5000 гривень. Термін виконання – 1 місяць. Після закінчення роботи кооператив відмовився сплатити всю суму, посилаючись на низьку якість ремонту. Семенов В.С. звернувся до суду.

Яким законодавством повинен керуватися суд, вирішуючи цю справу?

Завдання 4.Технік Михайлова М.С. звернулася із скаргою до КТС на те, що адміністрація відмовила їй у наданні додаткової відпустки для складання сесії у вузі. Таке рішення адміністрація мотивувала тим, що у зв’язку з фінансовими проблемами підприємство не працює більше півроку. Працівники, у тому числі Михайлова М.С., перебувають у вимушених відпустках. Отже, вільний час може бути використаний і для навчання. Адже, оплачувати відпустку коштів не має.

Складіть проект рішення КТС за заявою Михайлової М.С..

Завдання 5.Ляменков В.М. працював помічником машиніста тепловоза в локомотивному депо станції Роздільна. Наказом начальника депо його було звільнено з роботи за прогул без поважних причин.

Вважаючи звільнення неправильним, Ляменков В.М. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Місцевий суд у позові відмовив і постановив стягнути з Ляменкова В.М. судові витрати. Ляменков В.М. оскаржив рішення в частині стягнення судових витрат.

Якою повинна бути ухвала апеляційного суду?

Складіть проект ухвали апеляційного суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]