Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 30

Завдання 1.Правове регулювання строкових трудових договорів.

Завдання 2.Робітник Димов В.І., проробивши на будівництві великого об’єкту протягом 2-х років, подав заяву про надання йому чергової відпустки за весь період роботи: з 10-го березня 2008 року по 15-е березня 2010 року. Однак, йому було запропоновано одержати грошову компенсацію за два роки і продовжити роботу у зв’язку з виробничою необхідністю.

Який порядок надання чергової відпустки?

Чи правомірно рішення керівника підприємства?

Вирішите ситуацію в цілому.

Завдання 3.У колективний договір заводу було включено такий пункт: «З метою зниження захворюваності працівників адміністрація і профспілковий комітет зобов’язуються:

а) не приймати на роботу без попереднього медичного огляду працівників або без довідки лікаря про стан здоров’я;

б) скласти список всіх працівників, які хворіли, і на правити їх на медичний огляд;

в) систематично проводити виробничу гімнастику, а осіб, що ухиляються від неї без поважних причин, піддавати дисциплінарному стягненню».

Дайте аргументований та мотивований висновок щодо цього пункту колективного договору.

Завдання 4.У зв’язку з підготовкою автомашин до щорічного технічного огляду головний інженер автотранспортного підприємства запропонував групі ремонтних робітників на чолі з інженером-механіком залишитися на три години для завершення виконання невідкладних робіт. Однак в цей день закінчити усі роботи не вдалося, і працівникам було запропоновано залишитися на роботі наступного дня ще на три години.

При отриманні розрахункових листків заробітної плати за минулий місяць робітники виявили, що їм не нарахована зарплата за виконані надурочні роботи. У бухгалтерії їм пояснили, що в табелі обліку робочого часу надурочна робота, виконана цими працівниками, не зазначається. Директор підприємства пояснив, що він не залучав робітників до надурочних робіт, і виконана в цей час робота повинна бути зроблена в звичайний робочий день. Крім того, для виконання надурочних робіт потрібна згода профспілкового органу. Робітники звернулися до комісії по трудових спорах підприємства із заявою про стягнення заробітної плати за час виконання надурочних робіт.

Вирішіть дану суперечку.

Складіть проект рішення КТС.

Завдання 5.Кирєєва А.П. працювала черговою покоївкою готелю «Інгул». Під час її чергування з номера, який займав Ветров О.Л., були викрадені шкіряна куртка і хутряна шапка. За позовом Вєтрова О.Л. суд стягнув з готелю 6800 грн. – вартість викрадених речей.

Дирекція готелю, відшкодувавши Вєтрову О.Л. збиток, звернулася до Кирєєвої А.П. з реґресним позовом про стягнення 6800 грн., посилаючись на те, що з нею був укладений договір про повну матеріальну відповідальність. Кирєєва А.П. визнала позов частково, вказавши, що повинна нести матеріальну відповідальність у розмірі не вище середнього місячного заробітку, який становить 985 грн. в місяць.

Яке рішення повинен винести суд?

Складіть проект рішення суду.

Контрольна робота № 31

Завдання 1.Звільнення працівників за власним бажанням, що уклали строковий та безстроковий трудовий договір.

Завдання 2.Здійснюючи загальний контроль за дотриманням законодавства про працю на суднобудівному заводі було встановлено: неповнолітні суднозбірники Марченко І. – 15-ти років, Колієв Т. – 14,5 років працюють по 5 годин на день з відповідною оплатою, тобто пропорційно відпрацьованому часу. Двом іншим неповнолітнім працівникам – Семенову І. та Кучерову Б. – графіком відпусток передбачені чергові відпустки у листопаді та грудні місяцях 2010 року.

Яка тривалість робочого дня і тижня встановлена законодавством про працю неповнолітнім працівникам?

Чи правомірно надання чергової відпустки у листопаді та грудні Семенову І. і Кучерову Б.?

Дайте компетентну консультацію неповнолітнім працівникам заводу.

Завдання 3.Профспілковий комітет поставив перед дирекцією заводу питання про звільнення начальника відділу постачання з посади у зв’язку з тим, що він не забезпечив виконання умов колективного договору про придбання для заводу захисного приладдя. Їх відсутність стала причиною нещасного випадку.

Яке рішення мав прийняти директор заводу?

Які види відповідальності передбачені за невиконання зобов’язань за колективним договором?

Завдання 4.У зв’язку із змінами в організації виробництва і праці на виробничому об’єднанні «Електрон» було проведено масове скорочення працівників. У числі інших 13 квітня 2009 року був звільнений за скороченням штату заввідділом Реймер М.Ю.. Адміністрація видала йому трудову книжку, однак розрахунку зарплати не зробила, мотивуючи тим, що у підприємства на рахунку немає грошей. Так само адміністрація вчинила відносно інших скорочених працівників.

Реймер М.Ю. не зумів влаштуватися на роботу, зареєструвався у службі зайнятості, оформив статус безробітного і отримував допомогу по безробіттю. Через рік 13 квітня 2010 року Реймер М.Ю. знову звернувся із заявою до адміністрації виробничого об’єднання «Електрон» з вимогою зробити з ним розрахунок. У відповідь головний бухгалтер запропонував йому розрахуватися яким-небудь приладом з підприємства. Реймер М.Ю. відмовився і звернувся до адвоката.

Виступіть у ролі адвоката.

Роз’ясніть Реймеру М.Ю. його трудові права.

Підрахуйте, яку суму заборгувало йому підприємство, якщо на момент звільнення Реймера М.Ю. його заробіток був 1976 грн., зарплата не була виплачена за два місяці до звільнення, допомога по безробіттю становила 138 грн.

Завдання 5.Завідуючий транспортним відділом фабрики Смирнов В.А. запросив на тимчасову роботу двох теслярів для ремонту гаража. Коли теслярі закінчили роботи, бухгалтерія фабрики відмовилася провадити з ними розрахунок, оскільки завідуючий транспортним відділом не користується правом прийняття і звільнення працівників. Теслярі пред’явили позов до Смирнова В.А..

Чи є Смирнов В.А. належним відповідачем?

Вирішіть спір за сутністю.

Складіть проект рішення суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]