Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 4

Завдання 1. Місце і роль профспілок у трудових правовідносинах.

Завдання 2. Наказом по підприємству було звільнено 4 працівника з наступними формулюваннями:

- звільнений у зв’язку з вступом на навчання у ВНЗ;

- звільнений у зв’язку зі скороченням штатів;

- звільнений у зв’язку з призовом до армії;

- звільнений за порушення трудової дисципліни.

Розкрийте зміст вихідної допомоги.

Визначите порядок і правові підстави виплати вихідної допомоги при звільненні.

Кому з 4-х випадків звільнення працівників призначена виплата вихідної допомоги й у якому розмірі?

Завдання 3.Між головою правління колективного сільськогосподарського підприємства і одним з його членів – 18-річним Марчуком К.М. виникла суперечка. Марчук К.М. вважав, що в господарстві грубо порушуються права його членів. Зокрема, робочий день триває 12 годин на добу, до того ж у вихідні та святкові дні; заробітна платня не виплачується вже понад два місяці. Проте для двох найманих тимчасових працівників створено «пільговий режим»: у них 8-годинний робочий день, мають два вихідних дні, їм виплачується регулярно заробітна плата.

У разі подальшого порушення трудового законодавства відносно членів КСГП Марчук К.М. поставить питання про укладення з ним трудового договору.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалась.

Яким законодавством регламентується праця у колективному сільськогосподарському підприємстві?

Завдання 4.На Миколаївському заводі було проведено атестацію інженерно-технічних працівників та інших службовців. Про проведення атестації було видано наказ за місяць до атестації. На всіх працівників було підготовлено характеристики. Атестацію проводила спеціальна комісія. За результатами атестації було звільнено 7 працівників, з них 3 працівника – за порушення трудової дисципліни (п. 3 ст. 40 КЗпП); 2 працівника – за скороченням штату (п. 1 ст. 40 КЗпП), оскільки вони відмовилися пройти курси комп’ютеризації і не вміли працювати на комп’ютері (що було необхідно за характером їхньої роботи).

Двом працівникам було запропоновано звільнитися за власним бажанням, на що вони погодилися і написали відповідні заяви. Головного інженера було звільнено за п. 1 ст. 41 КЗпП, оскільки на підприємстві були виявлені грубі порушення в охороні праці.

Звільнені працівники, крім тих, що були звільнені за власним бажанням, подали позови до суду про поновлення на роботі. Вони вважали, що адміністрація не мала права проводити атестацію, оскільки попередня атестація проводилася рік тому; про атестацію вони не були письмово попереджені; програми атестації не було заздалегідь складено і комісія задавала питання «про що хотіла»; звільнення було проведено без згоди з профкомом; підстави для звільнення були застосовані неправильно; їм не було запропоновано іншої роботи; адміністрація не розрахувалася з ними, заборгованість по заробітній платі становить чотири місяці.

Яким буде рішення суду?

Складіть проект рішення суду.

Завдання 5.Токар Князев М.Р. під час роботи через недбалість зламав верстат, чим заподіяв шкоду підприємству на суму 4210 грн. Адміністрація заводу пред’явила до Князева М.Р. позов про стягнення шкоди (4210 грн. – вартість ремонту верстата, 1880 грн. – вартість простою верстата).

У судовому засіданні було встановлено, що Князев М.Р. повинен нести обмежену матеріальну відповідальність, для якої законом визначений позасудовий порядок відшкодування шкоди. У зв’язку з цим провадження у справі було припинено.

Чи правильно вчинив суд?

У якому розмірі повинен нести матеріальну відповідальність Князев М.Р.?

Вирішить справу за сутністю та складіть проект рішення суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]