Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 44

Завдання 1.Правове регулювання виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин.

Завдання 2.Працівникові збірного цеху суднобудівного заводу Потапенко В.І. – студентові 3 курсу сільськогосподарської академії заочної форми навчання – на період здачі екзаменаційної сесії була надана відпустка тривалістю у 30 календарних днів. Власник мотивував це тим, що навчальний заклад 3-го рівня акредитації.

Який порядок надання відпустки працівникам, що поєднують роботу з навчанням?

Чи правомірні дії власника?

Дайте компетентну консультацію Потапенко В.І..

Завдання 3.Іванчуку М.П., який влаштовувався на роботу на посаду завідуючого відділом інформації комерційного банку, було запропоновано: подати трудову книжку, паспорт, військовий квиток, диплом про вищу освіту, характеристику з останнього місця роботи, три рекомендації фахівців. Крім того, Іванчуку М.П. належало пройти тестування, яке містило 500 питань, що стосувалися професійних знань в галузі інформації, загальної ерудиції, способу мислення, особистісних якостей, сімейного життя та ін. Після тестування передбачалося проведення співбесіди з керівником банку. Але до співбесіди Іванчука М.П. допущено не було, оскільки рішення комісії спеціалістів з приводу проведеного тестування було негативним. Іванчуку М.П. було відмовлено у прийомі на роботу як такому, що не пройшов тестування.

Проаналізуйте ситуацію і сформулюйте правові питання, які з неї витікають.

Наведіть законодавство про прийом на роботу.

Які права підприємств (установ, організацій), зокрема приватних, по встановленню умов професійного відбору при прийомі на роботу?

Завдання 4.Інженер Романюк П.М. був звільнений з роботи 18 березня 2010 року за п. 3 ст. 40 КЗпП України за систематичне невиконання обов’язків, покладених на нього трудовим договором.

При розгляді позову про поновлення на роботі в суді з’ясувалося, що за час роботи на підприємстві він дійсно порушував трудову дисципліну, за що адміністрація оголошувала йому догану в жовтні 2008 року, в січні 2009 року, a 12 березня 2010 року Романюк П.М. спізнився на роботу, за що і був звільнений.

Який порядок звільнення за п. 3 ст. 40 КЗпП України?

Яке рішення повинен винести суд? Складіть його проект.

Завдання 5.Заславський М.Я. працював викладачем англійської мови державних курсів іноземних мов. 23 лютого 2010 року загальні збори трудового колективу зажадали звільнення Заславського М.Я. з роботи, оскільки він не забезпечував учбову і виховну роботу. Профспілковий комітет на курсах не обирався, а є тільки профспілковий організатор, не звертаючись до якого адміністрація 23 лютого 2010 року звільнила Заславського М.Я. з роботи.

Заславський М.Я. оскаржив дії адміністрації до суду.

Чи є вимога загальних зборів про звільнення Заславського М.Я. обов’язковою для адміністрації?

За яких підстав проведено звільнення?

Як вирішити справу? Складіть проект рішення суду.

Контрольна робота № 45

Завдання 1.Правове регулювання колективної (бригадної) матеріальної відповідальності працівників перед підприємством, організацією, установою.

Завдання 2.Знаходячись у соціальній відпустці з догляду за дитиною Ісаєнко Л.І. влаштувалася на роботу в інше підприємство з неповним робочим днем, тимчасово. При звертанні у розрахунковий відділ за основним місцем роботи, вона, нібито, втратила право на допомогу.

Який порядок виплати допомоги на дитину?

Чи правомірні дії власника?

Вирішите завдання в цілому.

Завдання 3.Приватна фірма подала до місцевої газети «Працевлаштування» об’яву такого змісту: «Запрошуємо на роботу секретаря-референта, вродливу жінку віком до 23 років, з інтелігентними манерами, вільним володінням англійською мовою, комп’ютерною технікою».

Проаналізуйте це оголошення на предмет відповідності його трудовому законодавству.

Завдання 4.Механік акціонерного товариства «Побутбуд» Володимиров С.А. був відсутній на робочому місці протягом першої половини робочого дня. У пояснювальній записці, яку від нього вимагав директор підприємства про причини відсутності протягом чотирьох годин, Володимиров С.А. вказав, що на прохання іншого механіка цього ж підприємства надавав йому допомогу в ремонті екскаватора на його робочому місці у сусідньому гаражі. Наступного дня був виданий наказ про звільнення Володимирова С.А. за п. 4 ст. 40 КЗпП України за відсутність на робочому місці без поважних причин понад трьох годин.

Вважаючи звільнення незаконним, Володимиров С.А. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу.

Вирішіть справу за сутністю.

Складіть проект рішення суду.

Завдання 5.Головатенко Р.С. працював малярем мотоциклетного заводу і систематично порушував трудову дисципліну, що проявлялося у пияцтві, грубому поводженні з майстрами, нанесенні їм образ. За ці проступки його двічі притягували до дисциплінарної відповідальності, критикували у заводській стен-газеті. Поведінка Головатенко Р.С. розглядалась на загальних профспілкових зборах, які винесли йому сувору догану, і товариським судом, який порушив клопотання перед адміністрацією про звільнення Головатенка Р.С. з роботи. Таке звільнення було проведене за попередньою згодою профспілкового комітету.

За позовом Головатенка Р.С. місцевий суд поновив його на роботі, пославшись на те, що з моменту останнього порушення трудової дисципліни, про яке адміністрації було відомо в день його скоєння, пройшло близько двох місяців.

На це рішення прокурор приніс протест, в якому, посилаючись на те, що своїми діями Головатенко Р.С. створює нетерпиму обстановку в колективі, просить рішення суду скасувати.

Чи підлягає протест задоволенню?

Складіть проект відповіді суду на протест прокурора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]