Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 14

Завдання 1. Правове регулювання матеріальної відповідальності працівників.

Завдання 2.Технік збірного цеху автозаводу Сергєєв І.І. 9 лютого 2010 року подав заяву про звільнення за власним бажанням. Однак 16 люього цього ж року Сергєєв І.І. подав другу заяву, у якій просив вважати першу не дійсною, тому що він передумав звільнятися з автозаводу. 16 лютого 2010 року був підписаний власником наказ про звільнення Сергєєва І.І. за власним бажанням, з чим Сергєєв І.І. не був згодний.

Розкрийте особливості звільнення працівників за власним бажанням при укладенні безстрокового трудового договору.

Чи правомірні дії власника автозаводу?

Який орган буде вирішувати дану конфліктну ситуацію?

Завдання 3.Мале підприємство «Вест» уклало трудову угоду строком на шість місяців з громадянином Яремчуком М.С.. За умовами цієї угоди Яремчук М.С. зобов’язався побудувати підприємству ремонтний бокс-гараж, за що підприємство зобов’язалося по закінченню робіт виплатити винагороду в розмірі 50 мінімальних заробітних плат.

Виконавши зумовлену роботу, Яремчук М.С. зажадав, щоб крім обумовленої винагороди йому виплатили компенсацію за невикористану відпустку і видали належним чином оформлену трудову книжку. Отримавши відмову, Яремчук М.С. звернувся до суду з позовною заявою про задоволення своїх вимог.

У яких відносинах з МП «Вест» перебував Яремчук М.С.?

Визначте підвідомчість спору.

Чи підлягають задоволенню вимоги Яремчука М.С.?

Завдання 4.Начальник відділу кадрів облторгу звернувся до юрисконсульта за роз’ясненням з наступного питання. Один з працівників свого часу був звільнений згідно із поданою заявою з власного бажання у зв’язку з виходом на пенсію за віком з оформленням належної пенсії. Через деякий час він знову був прийнятий на роботу. Проробивши декілька років, він знову написав заяву про звільнення з власного бажання у зв’язку з виходом на пенсію. Однак в наказі про звільнення цього працівника причина звільнення вже не була вказана. Адміністрація звинуватила начальника відділу кадрів в порушенні законодавства.

Чи має право працівник-пенсіонер двічі звільнятися у зв’язку з виходом на пенсію і чи були правильними дії адміністрації?

Начальник відділу кадрів також попросив дати юридичне тлумачення поняття «вихід на пенсію».

Дайте аргументований правовий аналіз даної ситуації.

Складіть мотивовану відповідь юрисконсульта з цього питання.

Завдання 5.Юрисконсульт Южноукраїнської атомної електростанції звернувся до юридичного відділу газети «Праця і зарплата» із таким запитанням: «За який рахунок необхідно провадити відшкодування шкоди та виплачувати одноразову допомогу потерпілим внаслідок ушкодження здоров’я при виконанні ними своїх трудових обов’язків? Яким документом конкретно це визначено та де можна ознайомитись з цим документом?»

Допоможіть юрисконсульту Южноукраїнської атомної електростанції.

Дайте мотивовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти від імені газети.

Контрольна робота № 15

Завдання 1.Трудова дисципліна – важлива умова співвідношення інтересів сторін трудового договору.

Завдання 2. У навчальний заклад, що функціонує на базі ремонтного заводу, надійшли дві обчислювальні машини вартістю в 2,5 тис. гривень кожна. Власником був укладений договір про повну матеріальну відповідальність з механіком-ремонтником навчального закладу Рєпіним І.Т. на обидві машини. При інвентаризації була виявлена нестача однієї з обчислювальних машин, вартість якої і було запропоновано Рєпіну І.Т. відшкодувати. Рєпін І.Т. відмовився відшкодувати заподіяну шкоду у повному обсязі.

Розкрийте правові підстави для настання повної матеріальної відповідальності.

Чи правомірні вимоги власника до Рєпіна І.Т.?

Куди повинний звернутися Рєпін І.Т. для вирішення даної конфліктної ситуації?

Завдання 3.У процесі приватизації Львівського державного виробничого об’єднання «Електрон» і перетворення його в акціонерне товариство юридичний відділ поставив питання про поширення на працівників – членів акціонерного товариства КЗпП України.

Чи зобов’язані правління акціонерного товариства і виконавча дирекція забезпечити норму робочого часу, тривалість відпусток, мінімальну заробітну плату, норми в галузі охорони праці, зокрема відносно жінок, неповнолітніх?

Аргументуйте відповідь посиланнями на законодавство.

Завдання 4.На посаду агента з організації обслуговування авіаційних перевезень (пасажирських) державного авіапідприємства претендують шість чоловік, два з яких підлягають звільненню за скороченням штату.

  • Громадянин Д. (пенсіонер за віком) – освіта 8 класів, однорічне торговельно-кооперативне училище, продавець, відсутня середня освіта; стаж роботи за даною спеціальністю – 7 років 9 місяців; стаж роботи на даному підприємстві – 17 років 10 місяців.

  • Громадянин К. – освіта середня, однорічне кооперативне училище, продавець; стаж роботи за спеціальністю – 2 роки 7 місяців; стаж роботи на даному підприємстві – 12 років 7 місяців.

  • Громадянин М. – освіта середня спеціальна (будівельний технікум, технік-будівник); стаж роботи за спеціальністю – 12 років 3 місяці; стаж роботи на даному підприємстві – 14 років 7 місяців.

  • Громадянин Ю. (пенсіонер за віком) – освіта 9 класів; стаж роботи за спеціальністю – 25 років 6 місяців; стаж роботи на даному підприємстві – 29 років 7 місяців.

  • Громадянин А. (пенсіонер за віком) – освіта середня спеціальна, вихователь дошкільних установ; стаж роботи за спеціальністю – 9 років 6 місяців; стаж на даному підприємстві – 29 років 7 місяців.

  • Громадянин Б. – освіта середня; стаж роботи за спеціальністю – 7 років 9 місяців; стаж роботи на даному підприємстві – 19 років 5 місяців.

До агента по організації обслуговування авіаційних перевезень (пасажирських) висуваються наступні кваліфікаційні вимоги: середня спеціальна освіта без пред’явлення вимог до стажу роботи або загальна середня освіта та підготовка за встановленою програмою.

Цих громадян цікавить, хто з них має переважне право на залишення на роботі при скороченні штату?

Дайте обґрунтовану відповідь з посиланнями на законодавство.

Завдання 5.До компетенції яких органів входить розгляд спорів:

  • про поновлення на роботі за заявою працівника, звільненого за результатами випробування;

  • між працівниками і профкомом про розмір допомоги в разі тимчасової непрацездатності;

  • за заявою працівника про визнання недійсними умов трудового договору, що суперечать законодавству про працю;

  • між власником і профкомом про перегляд і введення нових норм виробітку;

  • між працівниками швейної фабрики і директором фабрики про невиплату заробітної плати за два місяці.

Дайте мотивовану та аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]