Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr..doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольна робота № 12

Завдання 1. Правове регулювання гарантій та гарантійних виплат.

Завдання 2. На суднобудівний завод звернулися з заявами про прийом на роботу і дістали згоду на оформлення:

- підліток 15-ти років, після закінчення 10-ти класів;

- звільнений з Армії в запас офіцер;

- молодий фахівець, інженер-технолог.

Які документи кожний з них повинний надати при оформленні на роботу?

Які документи заборонено трудовим законодавством вимагати при оформленні на роботу?

Які відомості вносяться до трудової книжки?

Завдання 3.Профспілкові збори державного педагогічного інституту винесли рішення про недовіру директору інституту і вимагали від Міністерства освіти розірвати з ним контракт у зв’язку з тим, що директор систематично затримував виплату заробітної плати працівникам, індексація заробітної плати не провадилася. Крім того, заборгованість по виплаті стипендії аспірантам становила 12 місяців, незважаючи на те, що кошти на такі цілі з бюджету були перераховані.

Міністерство відмовилося розірвати контракт. Профком звернувся до юрисконсульта за роз’ясненням про права профспілки щодо контролю за додержанням трудового законодавства. Представників профкому цікавило також, чи може профком звернутись до суду за захистом прав працівників?

Дайте мотивовану відповідь від особи юрисконсульта.

Завдання 4.Ларіонова Г.О. уклала трудовий договір з адміністрацією поліклініки заводу «Холодмаш» про роботу як медсестра з п’ятиденним робочим тижнем.

Через три місяці від дня укладення трудового договору поліклініка почала працювати за шестиденним робочим тижнем, але Ларіонова Г.О. відмовилася працювати за таким режимом і вимагала зберегти за нею п’ятиденку. За нез’явлення на роботу по суботах вона була звільнена за прогули без поважних причин за п. 4 ст. 40 КЗпП України.

Ларіонова Г.О. звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі з попередніми умовами режиму праці і оплату вимушеного прогулу.

Дайте аргументований правовий аналіз даної ситуації.

Що вважається прогулом?

Яке рішення повинен винести місцевий суд? Складіть його проект.

Які правові наслідки такого незаконного звільнення?

Завдання 5.Токареві Іванову С.М. була оголошена догана за роботу на верстаті без захисних окулярів, а слюсарю Петрову І.М. – за відмову від проходження медичного огляду. Через три дні Іванов С.М. знову отримав зауваження за роботу без окулярів, а слюсар Петров І.М. відмовився пройти медичний огляд. Директор заводу, отримавши згоду профкому, звільнив їх за п. 3. ст. 40 КЗпП.

Чи правильні дії директора?

Прокоментуйте дану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Контрольна робота № 13

Завдання 1.Заробітна плата та особливості її регулювання.

Завдання 2.На час відпустки начальника планового відділу Руденко І.І. на її місце – у порядку заступництва – була призначена економіст цього відділу Іванова В.П.. Заступництво наказом по підприємстві не оформлялося, компенсація в різниці зарплати не здійснювалося.

Які правові особливості регулювання заступництва ?

Чи правомірні дії власника підприємства ?

Вирішите конкретну ситуацію в цілому.

Обгрунтуйте відмінність заступництва від суміщення.

Завдання 3.На одному з підприємств м. Миколаєва дирекція підготувала проект нових правил внутрішнього трудового розпорядку. Після його розгляду на засіданні профкому проект був винесений на загальні профспілкові збори, де і був затверджений, а наказом по підприємству введений в дію. Прохання ради трудового колективу розглянути проект на загальних зборах трудового колективу було відхилено, оскільки, як пояснив голова профкому, профспілкові збори і загальні збори трудового колективу – це одні й ті самі люди.

Дайте юридичну оцінку діям власника, профкому і ради трудового колективу.

Завдання 4.Замість Михайлової А.М., яка пішла у відпустку по догляду за дитиною, була прийнята на роботу Прохорова Н.О. на термін відпустки Михайлової А.М.. Коли Михайлова А.М. вийшла на роботу, Прохорова Н.О. представила довідку про те, що вона вагітна, і заявила директору заводу, що він не має права її звільняти. Незважаючи на заперечення Прохорової Н.О., директор видав наказ про її звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору без згоди профспілкового комітету.

Чи законні дії директора?

Дайте аргументований правовий аналіз даної ситуації.

Завдання 5.Під час роботи стався нещасний випадок із слюсарем Сидоренком Т.П. – металевою скалкою, що відскочила, йому було пошкоджено око. Сидоренко Т.П. пред’явив позов про стягнення з підприємства, на якому він працював, відшкодування майнової шкоди, а також про стягнення моральної шкоди.

Відповідач позову не визнав і пояснив, що позивач повинен був відрубати невеликий шматочок металу, така робота для нього складною не була. Сидоренко Т.П. був ознайомлений з правилами техніки безпеки і зобов’язаний був надіти захисні окуляри. У разі їхньої відсутності мав заявити про це, але не зробив цього. Шрам, що залишився на обличчі, на думку відповідача, не настільки примітний, щоб на цій підставі відшкодовувати моральну шкоду.

Як вирішити справу?

Складіть проект рішення суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]