Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy / Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 4. Фінанси підприємницьких структур

План

4.1 Сутність та функції фінансів підприємств

4.2 Фінансові ресурси підприємств

4.3 Прибуток підприємства

4.1 Сутність та функції фінансів підприємств

Фінанси підприємств як складова фінансової системи по­сідають визначне місце у структурі фінансових відносин су­спільства. Вони функціонують у матеріальній і нематеріальній сферах виробництва, де створюються валовий внутрішній про­дукт і національний дохід — основні джерела фінансових ре­сурсів.

На макроекономічному рівні фінанси підприємств забезпе­чують формування фінансових ресурсів країни через бюджет і позабюджетні фонди. Саме тому від стану фінансів підприємств залежать можливість задоволення суспільних потреб, фінан­сова стійкість країни.

Фінанси підприємств функціонують на мікрорівні, а тому мають і спільні риси, і певні відмінності від фінансів держави в цілому. Загальною ознакою фінансів підприємств є те, що вони виражають сукупність економічних відносин, пов'язаних з розподілом ВВП. Специфічні ознаки фінансів підприємств виражають економічні відносини, які характеризують первин­ний розподіл вартості ВВП, формування та використання гро­шових доходів і децентралізованих фондів. Особливості фінан­сів підприємств зумовлені їх функціонуванням у різних галу­зях економіки, різними організаційно-правовими формами господарювання.

Господарська діяльність переважної більшості підприємств має комерційний характер, спрямована на досягнення еконо­мічних та соціальних результатів та одержання прибутку. Некомерційне господарювання — це самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами госпо­дарювання, спрямована на досягнення економічних, соціаль­них та інших результатів, не пов'язана з одержанням прибут­ку. До некомерційних належать здебільшого доброчинні, осві­тянські, медичні, наукові та інші організації невиробничої сфери економіки.

У процесі підприємницької діяльності підприємства всту­пають у господарські відносини зі своїми контрагентами: по­стачальниками і покупцями, партнерами по суспільній діяль­ності, об'єднаннями й асоціаціями, фінансово-кредитною сис­темою, внаслідок яких виникають фінансові відносини, пов’я­зані з організацією виробництва і реалізацією продукції, фор­муванням фінансових ресурсів, здійсненням інвестиційної діяльності, податкових платежів у бюджет і цільові фонди, внутрішньовиробничим розподілом доходів тощо.

Об’єктом фінансів підприємства є економічні відно­сини, пов'язані з рухом коштів, формуванням та використан­ням грошових фондів.

Суб’єктами таких відносин можуть бути підприємства та організації, банківські установи та страхові компанії, позабю­джетні фонди, інвестиційні фонди, аудиторські організації, інші суб’єкти господарювання, які є юридичними особами.

Матеріальною основою економічних (фінансових) відносин є гроші. Гроші створюють умови для появи фінансів як само­стійної сфери грошових відносин.

Фінанси під­приємств — це економічні відносини, пов’язані з рухом гро­шових потоків, формуванням розподілом і використанням доходів та грошових фондів суб’єктів господарювання у про­цесі відтворення.

Економічну природу фінансів підприємств розкриває сукуп­ність грошових відносин, які виникають у господарюючих суб'єктів у процесі їх створення та здійснення виробничо-фінансової діяльності. Стержневою основою фінансів підпри­ємств є формування фінансових ресурсів та отримання і розподіл доходів із метою забезпечення відтворення виробництва.

Фінансова діяльність підприємств відображається в грошових потоках, які характеризують різноманітні відносини.

До зовнішніх фінансових відносин входять:

- взаємовідносини між суб'єктами господарювання у вигляді розрахунків із постачальниками та покупцями;

- взаємовідносини з фондами соціального призначення;

- взаємовідносини зі страховими компаніями;

- взаємовідносини з банками;

- взаємовідносини з інститутами фінансового ринку;

- взаємовідносини з галузевими та корпоративними органами. Внутрішні фінансові відносини включають:

- розподіл доходу підприємства та формування прибутку;

- розподіл чистого прибутку та його використання;

- формування та використання амортизаційних відрахувань;

- утворення та використання фондів підприємств.

Найбільш повно сутність фінансів виявляється у їх функ­ціях. У процесі відтворення фінанси підприємств виражають свою сутність через такі функції:

  • формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

  • розподіл та використання фінансових ресурсів для забез­печення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, для виконання своїх фінансових зобов’язань перед бюджетом, банками, суб’єктами господарювання;

  • контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів у процесі відтворення.