Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy / Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Затвердження бюджету.

Закон про Державний бюджет України Верховна Рада має прийняти до 1 грудня року, що передує плановому.

Якщо закон про Державний бюджет України не буде прий­нято у зазначені вище строки, то Кабінет Міністрів має повно­важення здійснювати видатки відповідно до положень Бюджет­ного кодексу, в якому передбачено, що в такому разі фінансу­ються тільки поточні видатки, а фінансування капітальних видатків забороняється, крім випадків, пов’язаних із введен­ням воєнного або надзвичайного стану, оголошенням окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації. До прий­няття закону про Державний бюджет України на поточний бюджетний період податки і збори стягу­ються відповідно до закону про державний бюджет на бюджет­ний період, що передує плановому, та іншими нормативними актами. Запозичення в цей період можуть здійснюватися лише з метою погашення основної суми державного боргу. Законом про державний бюджет визначаються:

  • загальна сума доходів державного бюджету з розподі­лом на загальний та спеціальний фонди;

  • загальна сума видатків бюджету з розподілом видатківна капітальні та поточні;

  • граничний розмір дефіциту (профіциту) Державного бюджету України в наступному бюджетному періоді та дер­жавного боргу, повноваження з надання державних гарантій, а також з обсягу цих гарантій;

  • бюджетні призначення головним розпорядникам кош­тів Державного бюджету України відповідно до бюджетної класифікації;

  • доходи бюджету відповідно до бюджетної класифікації;

  • бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів (суми дотацій, субвенцій та розміри відрахувань від регульо­ваних доходів до бюджетів областей);

  • розмір оборотної касової готівки;

  • додаткові положення, що регламентують процес вико­нання бюджету.

До державного бюджету включають також доходи і видат­ки цільових загальнодержавних фондів (крім Пенсійного фонду); їх затверджують за кожним фондом окремо.

4. Виконання бюджету полягає у мобілізації запланованих доходів і фінансуванні передбачених видатків. Організація виконання бюджету покладається на Кабінет Міністрів; опе­ративна робота ведеться Міністерством фінансів і Державним казначейством.

Бюджетний період (бюджетний рік) в Україні збігається з календарним роком, тобто розпочинається 1 січня і закінчуєть­ся 1 грудня.

Виконання бюджету здійснюється на підставі розпису до­ходів і видатків. Цей документ складається у місячний термін після затвердження бюджету відповідно до підрозділів бю­джетної класифікації, яка містить повну деталізацію видів до­ходів і напрямів видатків. До затвердження бюджетного роз­пису Міністерство фінансів затверджує тимчасовий розпис на відповідний період. Розпис доходів і видатків складається з поквартальним розбиттям, що дає змогу збалансувати бюджет на різні періоди.

Касове виконання бюджету (зарахування коштів на рахун­ки бюджету та перерахування з них) може здійснюватися за двома системами: банківською і казначейською. За банківсь­кої системи рахунки бюджету відкриваються в установах бан­ківської системи. За казначейської — створюється спеціальна структура — казначейство, яке веде рахунки бюджету, мобі­лізує кошти і фінансує видатки.

Касове виконання державного бюджету в Україні здій­снюється Державним казначейством, яке підпорядковане Міністерству фінансів України. Казначейство має єдиний каз­начейський рахунок у Національному банку України та його регіональних управліннях і через них провадить усі операції розпорядників коштів державного бюджету, забезпечує чіткий контроль за надходженням коштів до бюджету та їх викорис­танням. У разі, коли в ході виконання бюджету рівень дефіци­ту бюджету перевищує встановлений або виникає значне зни­ження надходжень від дохідних джерел, Верховна Рада Ук­раїни за пропозицією Кабінету Міністрів України приймає рішення про запровадження пропорційного скорочення (на 5, 10, 15 %) бюджетних видатків, що затверджені, щомісячно за всіма статтями бюджету (крім статей, що потребують захисту) до кінця бюджетного року. Цей механізм називається секвес­тром бюджету.

5. Завершальною ланкою бюджетного процесу є складання і затвердження звіту про виконання державного бюджету та місцевих бюджетів. Звіт про виконання Державного бюджету України складає Міністерство фінансів України, а за бюдже­тами нижчого рівня бюджетної системи це роблять відповідні фінансові органи. Доповідь за звітом про виконання держав­ного бюджету робиться на засіданні Верховної Ради міністром фінансів. Щодо звіту приймається постанова про його затвер­дження (до 1 травня наступного за бюджетним року), після чого він публікується в засобах масової інформації у двотиж­невий строк. Затверджені радами звіти про виконання місце­вих бюджетів також підлягають опублікуванню.