Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy / Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 13. Фінансовий ринок

План

13.1 Сутність і функції фінансового ринку

13.2 Субєкти та обєкти фінансового ринку

13.3 Інструменти фінансового ринку

13.4 Структура фінансового ринку

13.5 Кредитний ринок та ринок цінних паперів

13.1 Сутність і функції фінансового ринку

Фінансовий ринок є складовою фінансової системи тільки в умовах ринкової економіки, коли переважна частина фінансо­вих ресурсів мобілізується суб’єктами підприємницької діяль­ності на засадах їх купівлі-продажу. По суті, це частина інфра­структури фінансової системи, яка забезпечує функціонуван­ня базової сфери — фінансів суб’єктів господарювання.

Фінансовий ринок — це економічний простір, на якому формуються та функціонують обмінно-перерозподільні відно­сини, що пов’язані з процесами купівлі-продажу фінансових ресурсів та фінансових фондів, які набувають відображення в цінних паперах. Це також сукупність соціально-економічних відносин у сфері трансформації тимчасово вільних грошових коштів у позичковий капітал через кредитно-фінансові інсти­тути на основі попиту та пропозиції.

Фінансовий ринок — це елемент ринку ресурсів.

В економіці постійно відбувається кругообіг фінансових ресурсів, субєктами якого є домашні господарства, підприєм­ства, держава і різноманітні фінансові інститути — фінансові посередники.

У процесі господарювання у одних суб’єктів виникає потре­ба в коштах для розширення діяльності, а в інших — нагрома­джуються заощадження. Розподіл коштів здійснюється шля-хом формування фондів: централізованих (загальнодержавних) і децентралізованих (що належать суб’єктам підприємницької діяльності).

Економіка має відповідну фінансову систему, в якій важ­ливе місце займає фінансовий ринок, на якому відбувається рух грошей як капіталу.

Головними суб’єктами фінансового ринку є домашні госпо­дарства, у яких у більшості випадків доходи перевищують видатки на величину заощаджень. Через фінансові інститути (банки, страхові компанії, цільові фонди та ін.) заощадження перетворюються в інвестиції для фірм, що дає їм змогу розши­рити свою діяльність.

Фінансовий ринок допомагає зустрітися продавцям та по­купцям особливого товару фінансових зобовязань. Таким чином, фінансовий ринок займає важливе місце на ринку ре­сурсів, тому що сприяє обміну грошей майбутніх на гроші теперішні. Він відіграє провідну роль у стабілізації грошово­го обігу та грошової одиниці. Функції фінансового ринку по­лягають у наданні підприємцям позичених коштів — кредитів. Значення фінансового ринку в системі ринкових відносин по­лягає у можливості відкласти сьогоднішнє споживання, на­громадити заощадження і спрямувати їх у сферу підприєм­ництва

Фінансовий ринок — це підсистема фінансових відносин, що має певну структуру та визначені функції.

Функції фінансового ринку такі:

  1. обслуговування товарного обігу за допомогою кредиту;

  2. акумуляція грошових заощаджень та нагромаджень на­селення, підприємств, держави;

  3. трансформація грошових фондів безпосередньо у позич­ковий капітал та використання його у вигляді інвестицій для виробництва, економічного розвитку галузей, регіонів країни;

  4. обслуговування держави та населення для покриття дер­жавних та споживчих видатків;

  5. прискорення концентрації та централізації капіталу, створення на цій основі потужних фінансово-промислових груп.

Економічна роль фінансового ринку полягає в його здат­ності об’єднати дрібні, розрізнені грошові кошти в інтересах усього суспільного нагромадження. Це дає змогу активно впли­вати на концентрацію та централізацію виробництва і капіта­лу, забезпечити рух фінансових потоків, переливання вільних фінансових фондів (заощаджень) в інвестиції.

Держава пов’язана з фінансовим ринком через економічні відносини, що реалізуються в грошовій формі, що виникають між державою та іншими суб’єктами ринку з приводу ство­рення, розподілу, перерозподілу та використання вартості ВВП і національного доходу країни; через позики (внутрішні та зовнішні) на фінансовому ринку шляхом випуску та продажу державних облігацій (ОВДП) — для покриття дефіциту дер­жавного бюджету.

Зв’язок держави з економічною системою та фінансовим ринком здійснюється за трьома напрямами:

  1. через податкову систему (бюджетно-податкова, або фіс­кальна, політика);

  2. через державні закупівлі, трансферти, дотації, субвенції, субсидії (державне споживання);

  3. через позики (внутрішні та зовнішні) на фінансовому ринку шляхом випуску та продажу державних облігацій (ОВДП) — для покриття дефіциту державного бюджету.