Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Поняття стадії судового розгляду цивільних справ.

  2. Судове засідання – процесуальна форма розгляду цивільних справ.

  3. Ускладнення в процесі судового розгляду цивільних справ: відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді; зупинення провадження у справі, його відновлення; закриття провадження у справі; залишення заяви без розгляду.

  4. Фіксування судового засідання технічними засобами. Журнал судового засідання. Зауваження щодо технічного запису судового засідання, журналу судового засідання та їх розгляд. Порядок складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії.

Основні поняття: судове засідання, судовий розгляд, режим відео конференції, судові дебати, відкладення розгляду справи, перерва, зупинення провадження по справі, закриття провадження по справі, залишення заяви без розгляду, фіксування цивільного процесу, протокол окремої процесуальної дії.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Прокурор звернувся до суду із заявою в інтересах інваліда І групи гр-ки Кацило Ольги про визнання договору дарування жилого будинку недійсним. Позовні вимоги ґрунтувалися на тому, що відповідач, скориставшись нагальною потребою гр-ки Кацило в грошах, змусив її укласти зазначену угоду і незаконно заволодів її будинком.

Після дослідження обставин справи суд оголосив про початок судових дебатів і надав слово прокурору. На зауваження прокурора про те, що першою в дебатах має виступати гр-ка Кацило як позивачка, головуючий по справі роз'яснив, що оскільки позов заявлено прокурором, то вона взагалі не має права брати участь у справі. Після закінчення дебатів суд вийшов до нарадчої кімнати для постановлення судового рішення.

Чи правильні дії суду?

Задача 2.

Гр-н Васильєв подав до Печерського районного суду позов до гр-на Котова про витребування майна з чужого незаконного володіння. У судове засідання позивач не з’явився. Розгляд справи було відкладено. За кілька днів до нового розгляду справи судовим рішенням Шевченківського районного суду відповідач був визнаний недієздатним. У зв’язку з визнанням гр-на Котова недієздатним суддя Печерського районного суду виніс ухвалу про зупинення провадження у справі.

Чи правильно вчинив суддя? В яких випадках провадження у справі підлягає зупиненню, а в яких – закриттю?

Задача 3.

У міському суді розглядалася справа за заявою прокурора в інтересах гр-ки Синіциної про відшкодування шкоди. У ході судового засідання прокурор направив до суду заяву про відмовлення від пред’явлених відповідачу вимог. Гр-ка Синіцина заявила про те, що вона вважає дії прокурора необґрунтованими і має намір самостійно брати участь в процесі.

Незважаючи заяву Синіциної, суд виніс ухвалу про закриття провадження у справі і запропонував гр-ці Синіциній звернутися з позовом до суд самостійно.

Чи правильно вчинив суд? Назвіть підстави закриття провадження у справі. Чи вправі прокурор відмовитися від заявлених вимог?

Задача 4.

Гр-ка Заямова звернулася до суду з позовом до чоловіка про стягнення аліментів на утримання дитини. При розгляді справи в суді було встановлено, що позивачці гр-ці Зямовій 17 років.

Суд виніс ухвалу, відповідно до якої позовна заява була залишена без розгляду, мотивуючи це тим, що позивачка не володіє цивільною процесуальною дієздатністю.

Чи правомірне рішення суду?

Задача 5.

Прокурор, який пред’явив позов в інтересах неповнолітнього Максима до його батьків Терьохіних про позбавлення батьківських прав, у судовому засіданні від своєї вимоги відмовився на тій підставі, що відповідачі осуджені за здійснення злочину до позбавлення волі, а дитина в даний час знаходиться в школі-інтернаті, і просив закрити провадження у справі.

Чи вправі прокурор відмовитися від позову? Чи є для суду відмовлення прокурора від позову підставою для закриття провадження у справі?

Задача 6.

Місцевий суд розглянув справу за позовом гр-на Савченко до гр-ки Репіної про поділ будинку.

Протягом розгляду справи гр-ка Савченко померла.

Як повинен діяти суд?

Задача 7.

Як повинен поступити суд, якщо під час перевірки явки учасників процесу виявилось, що:

  1. відповідач не повідомлений належним чином про день проведення судового засідання;

  2. у справі знаходиться клопотання співвідповідача про відкладення розгляду справи, оскільки він отримав повідомлення тільки напередодні судового розгляду и не зміг підготуватися до судового засідання; до клопотання додані відповідні докази;

  3. свідок повторно відмовився від явки до суду;

  4. від сторін по справі про розірвання шлюбу надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності;

  5. до повістки, що вручена була позивачу, долучена довідка про те, що він знаходиться на стаціонарному лікуванні;

  6. до суду не зявився один з п’яти свідків з причини, визнаної судом неповажною, при цьому всі інші учасники процесу присутні у залі судового засідання;

  7. з неповажної причини у судовое засідання не зявився експерт, письмовий висновок якого знаходився у матеріалах справи;

  8. в залі судового засідання присутні кілька підлітків, які не досягли 16 років, назвавшихся «групою підтримки» неповнолітнього Петрова, який був викликаний до суду як свідок;

  9. зв’ялений відвід перекладачу у зв’язку з тим, що він погано знає діалект мови, на якій говорить відповідач;

  10. у справі про визнання особи недієздатною, за невідомими причинами відсутній належним чином повідомлений прокурор;

  11. адвокат відповідача заявив про необхідність участі у справі представника преси та про свій намір проводити відеозапис процесу.

Задача 8.

Вкажить, в яких випадках суд зобов’язаний зупинити провадження по справі:

  1. при розгляді справи за позовом Курбатова до комерційного банку «Манана» зясувалось, що він ввійшов до складу фінансово-промислової групи;

  2. на підтвердження поважності причин неявки до суду позивача його представник надав суду висновок ВКК про те, що у позивача маніакально-депресивний психоз;

  3. у справі про встановлення батьківства призначена почеркознавча експертиза;

  4. відносно Сулія відкрито провадження за двома цивільними справами: про визнання його недієздатним та про визнання договору купівлі-продажу квартирі недійсним у зв’язку із дефектом волі;

  5. один з подружжя по справі про відшкодування шкоди, заподіяної їх неповнолітнім сином, виїхав у тривале відрядження;

  6. Курумов подав позов про звільнення з-під арешту автомобіля «Вольво». Машина була арештована як знаряддя скоєння злочину, але вирок ще не винесений;

  7. судом направлено судове доручення про допит свідка;

  8. зясувалось, що позивач приймає участь у бойових діях и не може приймати участь у судовому засіданні;

  9. судом оголошений розшук відповідача по справі про стягнення аліментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]