Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Завдання для індивідуальної роботи

Складіть зразки наступних процесуальних документів:

  • ухвалу суду про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом;

  • ухвалу про привід свідка.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Поняття та значення заходів процесуального примусу.

  2. Функції заходів процесуального примусу.

  3. Підстави та порядок застосування заходів процесуального примусу.

  4. Види заходів процесуального примусу.

  5. Попередження як засіб процесуального примусу.

  6. Видалення із залу судового засідання як засіб процесуального примусу.

  7. Тимчасове вилучення доказів для дослідження як засіб процесуального примусу.

  8. Привід свідка.

Контрольні питання:

  1. Види та характеристика санкцій в цивільному процесі.

  1. Дайте визначення та розкрийте зміст цивільної процесуальної відповідальності.

  1. Які заходи процесуального примусу ви знаєте?

  2. Умови застосування видалення із залу судового засідання.

  3. До яких осіб не застосовується привід?

  4. Хто виконує ухвали суду про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом та привід свідка?

Нормативно-правові акти та література

    1. Цивільний процесуальний кодекс України : Закон України від 18.03.2004 № 1618-IV // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2004. – № 40-41, 42. – Ст.492.

  1. Гетманцев, М. Заходи процесуального примусу як засоби реалізації цивільної процесуальної відповідальності / М. Гетманцев // Юридична Україна. – 2011. – № 5. – С. 71-77.

  2. Горяйнов, А.М. Примус і цивільно-правова відповідальність / А.М. Горяйнов // Вісник Верховного Суду України. — 2012. — №3. — С. 36-39.

  3. Захарова, О.С. Проблеми процесуального примусу у цивільному процесі України / О.С.Захарова // Вісник Академії адвокатури України. — 2010. — №2 (18). — С.134-136.

  4. Лукіна, І. Проблеми класифікації цивільної процесуальної відповідальності / І. Лукіна // Підприємництво, господарство і право. – 2012. – № 9. – С. 46-49. – Бібліогр.: 17 назв.

Тема №16. Докази і доказування в цивільному процесі

План практичного заняття:

  1. Поняття судових доказів і засобів доказування.

  2. Предмет доказування.

  3. Факти, що не підлягають доказуванню: загальновідомі, преюдиційні і презюмовані.

  4. Розподіл обов’язків по доказуванню.

  5. Належність доказів і допустимість засобів доказування.

  6. Класифікація доказів: за джерелом їх отримання, за способом утворення, за характером висновку та за іншими підставами.

  7. Забезпечення доказів.

  8. Судові доручення.

Основні поняття: доказування, докази, належність та допустимість доказів, предмет доказування, письмові докази, речові докази, показання свідків, пояснення сторін, третії осіб, допитаних як свідки.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Гр-ка Іванова звернулася до суду з позовом до гр-на Кирика про встановлення батьківства дитини, яка народилася від їхнього співжиття. До позовної заяви вона додала фотокартки дитини і відповідача, щоб довести схожість дитини із зображенням гр-на Кирика в юності. Для підтвердження позову просила допитати як свідків гр-ку Лужицьку та гр-на Ковбика. Крім цього, гр-ка Іванова просила оглянути дитину в судовому засіданні і встановити схожість її з відповідачем, а також прослухати магнітофонний запис її розмови з відповідачем, під час якої він не заперечував свого батьківства.

Що є предметом доказування у даному спорі? Як визначається предмет доказування?

Чи можна вважати, що фотокартки і магнітофонний запис є засобами доказування в даній справі?

Задача 2.

Гр-ка Жовток звернулася до суду з позовом до своєї племінниці гр-ки Забіяко про стягнення з неї 2 тис. грн боргу, пояснивши, що вона позичила гроші відповідачці для придбання пальто, але розписки не взяла, оскільки покладалася на родинні стосунки. Тільки після її скарги до органів внутрішніх справ племінниця в своєму письмовому поясненні визнала борг, з якого повернула лише 600 грн.

У судовому засіданні відповідачка позов не визнала і пояснила суду, що грошей в борг не брала. Рішенням Виноградівського районного суду в задоволенні позову гр-ці Жовток відмовлено, оскільки, на думку суду, між сторонами не було укладено договору позики, тому що відсутні письмові докази.

Чи правильне рішення суду?

Задача 3.

Гр-ка Жовнір пред'явила до будівельного підприємства позов про стягнення заподіяної їй шкоди у зв'язку із загибеллю її чоловіка. У судовому засіданні вона пояснила, що смерть її чоловіка настала через те, що відповідачем не було забезпечено техніки безпеки. Представник відповідача позов не визнав, пояснивши, що гр-н Жовнір сам винний у загибелі, бо припустив грубу необережність при виконанні робіт — стояв у небезпечній зоні при завантаженні бетонних блоків.

Як розподіляються обов'язки доказування в даній справі? Що таке правові презумпції?

Які докази для розгляду спору по суті необхідно пред'явити?

Задача 4.

Гр-ка Іванченко О.О. звернулася до місцевого суду з позовом до гр-на Громова В.В. про визнання його особою, яка втратила право на жилу площу. Відповідач позов не визнав. Після допиту свідків гр-на Івлєва і гр-на Харченка він заявив, що суд не повинен приймати їх свідчення до уваги, оскільки свідки зацікавлені в результатах справи: гр-н Івлєв є братом гр-ки Іванченко, гр-н Харченко, який мешкає в одному будинку з гр-кою Іванченко, її добрий знайомий.

Як повинен поступити суддя?

Задача 5.

Гр-н Вовк С.М. в підтвердження договору позики на суму 300 гривень подав у судове засідання пояснення гр-на Петрова С.С. Суддя відмовив у залученні до справи цього матеріалу на тій підставі, що позивач пропустив термін на подання доказів.

Чи правильна ухвала суду?

Задача 6.

Гр-н Орлов О.О. був засуджений до позбавлення волі з конфіскацією майна. До переліку майна належав автомобіль. Родич гр-на Орлова заявив позов про виключення майна з опису. Він стверджував, що автомобіль належить йому, а гр-н Орлов О.О. користувався ним за довіреністю. Суд відмовив гр-ну Ніколаєву С.С. в позові, мотивуючи своє рішення тим, що задоволення позову було б переглядом вироку суду, який набувзаконної сили.

Чи правильнідії суду?

Які факти визнаються професійно встановленими?

Задача 7.

Гр-н Герасименко О.О. звернувся до Комунарського місцевого суду м.Запоріжжя з позовом до гр-на Петрова А.В. про стягнення 5000 грн., які було передано останньому за договором позики. У позовній заяві він вказав, що гр-н Петров А.В. був його родичем, він йому довіряв і тому не наполягав на видачі останнім розписки.

У судовому засіданні гр-н Герасименко О.О. заявив клопотання про прийняття і прослуховуванпя магнітофонного запису як доказу договору позики. За словами гр-на Герасименка О.О. на магнітофонній плівці він записав розмову про передачу грошей та час укладання угоди, де Петров А.В. назвав конкретний термін повернення грошей. Відповідач гр-н Петров А.В. позову не визнав: заперечував проти прослуховування звукозапису.

Як повинен був діяти суддя? Дайте поняття судових доказів. Чи можна розглядати фонограму як доказ по справі? Розкрийте поняття правил належності доказів і допустимості засобів доказування.

Задача 8.

До Заводського місцевого суду м.Запоріжжя звернулася гр-ка Рєзникова Н.І. з позовом про виселення з сумісної державної квартири її колишнього чоловіка гр-на Рєзникова А.Г. У позовній заяві вона зазначила, що гр-н Рєзников А.Г. після розірвання шлюбу зловживав спиртними напопоями, вчиняв бійки, за що тричі притягався до адміністративної відповідальності.

Визначте предмет доказування по цій справі. Які факти повинна була довести кожна із сторін?

Задача 9.

Підприємство звернулося з позовом на колишнього завідувача складом гр-на Петрова В.Г. про стягнення з нього 450 грн. нестачі, яку було виявлено під час перевірки. Відповідач проти позову заперечував, посилаючись на те, що нестача на суму 300 грн дійсно існує за результатами перевірки, а решта суми виникла із-за того, що комісія незаконно не прийняла до розгляду розхідних документів. Крім того, ряд документів на 150 грн. було підписано не ним, підписи на них були підроблені.

Які факти повинна була довести кожна сторона? Які засоби доказування могли бути використані по цій справі?

Задача 10.

До місцевого районного суду звернулася гр-ка Сидорова С.О. з позовом на колишнього чоловіка про визнання його батьком її дитини, яка народилася через 9 місяців після їх розлучення. Гр-н Свиридов П.М. позову не признав, оскільки пояснив суду, що у законному шлюбі із гр-кою Сидоровою не перебував і тому батьком її дитини не може бути.

Як повинен вирішити це питання суд?

Якими засобами доказування необхідно користуватись?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]