Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

    1. Поняття та третіх осіб в цивільному процесі. Види третіх осіб.

    2. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору:

  • підстави та процесуальний порядок вступу їх в справу;

  • процесуальні права та обов’язки третіх осіб, які заявляють самостійні вимони на предмет спору;

  • відмінність третіх осіб, які заявляють самостіні вимоги на предмет спору, від співпозивачів.

  1. Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору:

  • підстави та процесуальний порядок вступу їх у справу;

  • процесуальні права та обов’язки третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору;

  • відмінність їх процесуального становища від співучасників (співпозивачів, співвідповідачів).

Основні поняття: треті особи; треті особи, які заявляють самостійні вимоги; треті особи, які не заявляють самостійних вимог.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Громадянка Драч О. звернулася до суду з позовом до гр-на Драча В. про стягнення аліментів на утримання їхньої доньки Тетяни, віком 8 років, оскільки відповідач не надає матеріальної підтримки. Одночасно до суду звернулася гр-ка Аґрус О., колишня дружина гр-на Драча В., з проханням допустити її до участі в справі як третю особу, оскільки їй відомо, що сторони шлюбу не розривали, проживають однією сім'єю, а позов, на її погляд, подано з метою зменшення розміру аліментів, які вона одержує від відповідача на користь доньки Ірини віком 13 років. Ухвалою суду гр-ка Аґрус О. допущена до участі у справі як третя особа.

Чи правильні дії суду? Які основні ознаки інституту третіх осіб? Чим вони процесуальна відрізняються від сторін?

Задача 2.

Гр-н Дейнега звернувся до суду з позовом до гр-на Минакова про стягнення матеріального відшкодування наслідків, заподіянихйого здоров'ю, зазначивши в позовній заяві, що гр-н Минаков вчинив наїзд на нього, керуючи автомобілем, що належить ДАІ. Внаслідок цієї події гр-н Дейнега тривалий час лікувався, втратив працездатність, зменшився його заробіток. У зв'язку з цим він просив стягнути з гр-на Минакова вартість придбаних на лікування препаратів та різницю в заробітній платні.

При розгляді справи суд дійшов висновку, що належним відповідачем є не гр-н Міняйло, а власник автомобілю— ДАІ, і наголосив гр-ну Дейнегі на необхідності заміни неналежного відповідача належним, на що гр-н Дейнега згоди не дав. Суд закрив провадження по справі за відсутністю у позивача права на позов.

Чи є порушення закону при розгляді справи? Яким має бути процесуальне становище сторін по справі?

Задача 3.

Підприємство «АТЕК» пред'явило позов до гр-на Дармохода про виселення його з квартири, яку він займає, на час капітального ремонту будинку. В процесі підготовки справи до розгляду суддя роз'яснив представнику підприємства, що до участі у справі обов'язково мають бути залучені члени сім'ї наймача.

Чи буде в даному випадку обов'язкова співучасть? Якщо так, то на чиїй стороні? Чи позбавить дружину та інших членів сім’ї права заперечувати проти позову про виселення визнання гр-ном Дармоходом позову ?

Задача 4.

Гр-ка Вознича пред'явила позов до гр-на Омеляна про стягнення відшкодування у розмірі 200 грн. Позивачка зазначала, що донька відповідача заподіяла їй тілесні ушкодження, внаслідок чого вона тривалий час хворіла, була переведена на легку роботу і втратила заробіток. Посилаючись на те, що доньку відповідача звільнено від кримінальної відповідальності у зв'язку з психічним захворюванням, позивачка просила стягнути з її батька зазначену суму. За висновком судово-психіатричної експертизи донька відповідача в момент нанесення побоїв гр-ці Возничий перебувала в неосудному стані. Рішенням районного суду справу вирішено на користь позивачки. Судова колегія в цивільних справах обласного суду, скасовуючи рішення, зазначила в ухвалі, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з психічною хворобою не є підставою для притягнення до цивільної відповідальності батьків заподіювача шкоди.

За яких умов і в якому порядку у даній справі можливе притягнення одного з батьків у якості відповідача? Хто буде належним відповідачем у даному випадку?

Задача 5.

Гр-н Головін на прохання свого товариша гр-на Казабаш позичив для нього в гр-на Русина 1000 грн строком на 3 місяці. Після закінчення строку гр-н Русин пред'явив позов до гр-на Головіна про повернення боргу. Гр-н Головін позову не визнав і просив притягнути до участі у справі гр-на Казабаша, який, на його думку, і порушив права позивача.

Уякості кого може брати участь у справі гр-н Казабаш?

Задача 6.

Подружжя Сергієнко купили в магазині «Музика» піаніно з розстрочкою платежу. Виплати проводилися із зарплати чоловіка, а зобов'язання в магазині було оформлено на дружину. Через деякий час у сім'ї виник розлад. Між подружжям виник спір щодо піаніно, що був переданий на розгляд суду. Встановивши, що розстрочка магазину була виплачена лише на суму 40% вартості піаніно, суд повідомив магазин про наявність цієї справи в його провадженні. Магазин звернувся до суду з заявою про допуск його до участі у справі.

Визначить процесуальну правосуб'єктність магазину «Музика».

Задача 7.

Подружжя Побігайло після розірвання шлюбу звернулися до суду з вимогою розв'язати спір з приводу власності на автомашину «Запорожець». Ця автомашина була подарована дочці її батьком у день одруження без нотаріального оформлення договору дарування, в зв'язку з чим він вважав, що автомашина є його власністю, і звернувся до суду з відповідною вимогою.

Яке процесуальне становище займає батько гр-ки Побігайло та яким є процесуальний порядок вступу його по даній справі?

Чим відрізняються треті особи із самостійними вимогами від позивачів і співпозивачів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]