Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Поняття та види судових викликів та повідомлень.

  2. Порядок здійснення судових викликів та повідомлень.

  3. Зміст судової повістки і оголошення про виклик у суд.

  4. Порядок вручення судових повісток.

  5. Обов’язок осіб, які беруть участь у справі, повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) та про причини неявку в судове засідання.

Основні поняття: судові повістки, виклики, повідомлення, оголошення про виклик у суд.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Гр-ну Петрову була вручена судова повістка з викликом до місцевого суду для участі в судовому засіданні в якості відповідача. Пізніше, прочитавши та більш детально ознайомившись з судовою повісткою, гр.-н Петров виявив той факт, що в ній не вказано про день та час явки за цим викликом. Внаслідок цієї обставини гр-н Петров не з’явився до суду.

Чи буде гр-н Петров нести відповідальність за неявку за викликом?

Чи повинен був гр-н Петров з’явитися до суду для самостійного з’ясування питання про день та місце судового засідання?

Задача 2.

Гр-ну Астахову була адресована судова повістка, яка не могла бути вручена йому особисто,оскільки його не було виявлено на місці постійного проживання. Повістка була вручена неповнолітньому сину.

Кваліфікуйте дії особи, яка повинна вручити судову повістку.

Задача 3.

В справі про відшкодування шкоди, завданої внаслідок протиправних дій гр-на Немченка, за позовом гр-на Кривого, суд, дослідивши матеріали справи, визнав, що для оцінки розміру завданої шкоди необхідною є участь експерта, відповідно до п.1 ч.1 ст.145 ЦПК України. Виклик експерта було здійснено секретарем судового засідання шляхом телефонного повідомлення про час та місце судового засідання. На судове засідання експерт не з’явився і суд постановив ухвалу про примусовий привід.

Чи законні дії суду? Чи є такий порядок виклику належним? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 4.

Гр-н Клопов звернувся з позовом до суду до гр-на Аронова про відшкодування шкоди, що призвело до каліцтва внаслідок ДТП. Місцевий суд позов задовольнив і стягнув на користь позивача 9 тис. грн. Ухвалою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін. В касаційній скарзі гр-н Аронов просив скасувати зазначене судове рішення та ухвалу і направити справу на новий судовий розгляд, оскільки він не був повідомлений належним чином про час і місце розгляду справи.

Суд касаційної інстанції встановив, що оскільки на час розгляду справи в суді першої інстанції місцезнаходження відповідача не було відомим, суд здійснив виклик відповідача через оголошення в пресі.

Чи підлягає касаційна скарга задоволенню? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 5.

Гр-н Наримов подав позов до суду до Кулько про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, посилаючись на те, що в жовтні 2013 р. він уклав з відповідачкою договір про будівництво магазину і сумісну діяльність, і у зв’язку з цим витратив 15000 грн., а Кулько ввела його в оману, не маючи реального наміру на будівництво магазину і сумісну діяльність. Позивач просив стягнути на його користь 20000 грн.

Місцевий суд позов задовольнив. В апеляційній скарзі Кулько просила скасувати зазначене рішення і направити справу на новий розгляд, посилаючись на те, що вона не була повідомлена про час та місце розгляду справи, судових повісток не одержувала, в матеріалах справи не має інформації про те, що відповідачка була повідомлена про час та місце розгляду справи та про вручення судових повісток.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 6.

Громадянка Сидоренко, яка була відповідачем по справі про відшкодування шкоди, завданої здоровюПилипенко, після початку розгляду справи виїхала за кордон до Грузії. Суд оголосив розшук відповідача і надіслав запит до органів внутрішніх справ Грузії, останні не відреагували.

Які дії повинен здійснити суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]