Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Загальна характеристика і підстави для перегляду судових рішень Верховним Судом України.

  2. Поняття та особливості провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Основні поняття: нововиявлені обставини, підстави перегляду ВСУ, постанова ВСУ.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

У грудні 2011 року гр-н Зворикін звернувся до суду із заявою про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення районного суду від 10.05.2011 р. про поділ жилого будинку. Суд зобов'язав гр-на Зворикіна обладнати окремий вхід. Однак після ухвалення рішення районний архітектор зробив висновок про неможливість обладнати окремий вхід. Виходячи з цього гр-н Зворикін просив переглянути рішення суду у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Чи можна вважати названі обставини нововиявленими? Які обставини визначаються Цивільним процесуальним кодексом як нововиявлені?

Задача 2.

Гр-ка Ракова П.Р. звернулася до місцевого суду із заявою про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення суду про стягнення з неї 21 тис. грн. за відшкодування збитку, заподіяного внаслідок нестачі товарно-матеріальних цінностей в крамниці, де вона працювала завідувачем.

В обґрунтуванні заяви вона вказала, що розглядаючи документацію бухгалтерії вже після набуття рішенням сили, вона знайшла документ, який не був відомий ревізорові.

Зміст документа свідчить про те, що нестачі в крамниці дійсно не було.

Як повинен поступити суд?

Задача 3.

Гр-н Іванівський Ю.М. подав до апеляційного суду заяву про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення одного з місцевих судів, за яким з нього було стягнуто 320 тис. грн. на користь будинку культури, як відшкодування збитку, заподіяного крадіжкою музичних інструментів. Свою заяву гр-н Іванівський Ю.М. обгрунтував тим, що вирок суду, на підставі якого з нього стягнуто 320 тис. грн., було скасовано в апеляційному порядку з процесуальних підстав.

Чи підлягала заява гр-на Іванівського Ю.М. задоволенню?

Які обставини вважаються нововиявленими?

Задача 4.

Гр-ка Брюлова Л.М. звернулася із заявою до місцевого суду про перегляд рішення по справі про розподіл спадщини, яка залишилась після смерті її матері.

Рішення не було оскарженим і набрало законної сили.

Через тиждень після набрання рішенням законної сили, зі слів гр-ки Сажиної П.А. ( подруги покійної матері), їй стало відомо, що мати таємно від родичів, зберігала золоті прикраси у свого знайомого гр-на Власова В.В., а тому нікому з осіб, які проходили по справі, про це відомо не було, і речі не ввійшли до спадкового майна.

Які процесуальні дії повинен був провести суддя після отримання заяви?

Задача 5.

Під час розгляду заяви про перегляд справи за нововиявленими обставинами, заявник до судового засідання не з'явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча його своєчасно було повідомлено про час і місце розгляду справи.

Суд відклав судове засідання і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи.

Як повинен поступити суддя?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]