Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Завдання, зміст та процесуальний порядок провадження у справі до судового розгляду.

  2. Попереднє судове засідання.

  3. Об’єднання та роз’єднання позовів.

  4. Зміни в позовному спорі.

  5. Забезпечення позову.

Основні поняття: провадження у справі до судового розгляду, попереднє судове засідання, забезпечення позову, зміна предмета позову, зміна підстав позову, мирова угода.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Гр-н Карабіна Р. пред'явив позов до гр-ки Карабіни Т. про поділ спільного майна. У заяві зазначалося, що серед речей є телевізор та книжкова шафа, що взяті подружжям у позивача матері для тимчасового користування.

Які підготовчі дії має здійснити суддя при призначенні справи до слухання?

Задача 2.

У районний суд поштою надійшла позовна заява подружжя Дідичів про розірвання шлюбу. У заяві зазначалося, що вони перебували у шлюбі п'ять років, мають двох малолітніх дітей, але надалі спільно проживати не бажають. До позовної заяви додані довідки із сільради про те, що подружжя Дідичів перебувають у зареєстрованому шлюбі та квитанція про сплату судового збору.

Суддя, ознайомившись з позовною заявою, виніс ухвалу про призначення справи до розгляду.

Чи правильні дії судді?

Задача 3.

До районного суду надійшла заява гр-ки Майбородської про стягнення аліментів з чоловіка на утримання двох дітей. До заяви вона додала свідоцтво про народження дітей. Через три дні до суду надійшла заява від гр-ки Любич, яка повідомила, що подружжя Майбородських проживають разом, а позов пред'явлено з метою зменшення розміру аліментів на утримання її дитини (гр-ка Любич — перша дружина гр-на Майбородського).

Як має діяти суд?

Задача 4.

Гр-н Льодин пред'явив позов до гр-на Жили про стягнення з нього вартості зіпсованого магнітофона, який той брав у тимчасове користування. Суддя виніс ухвалу про призначення судової експертизи для визначення дійсної вартості магнітофону до й після його пошкодження, а також про виклик відповідача на бесіду. Через три дні гр-н Льодин подав до суду заяву із проханням не розглядати справу, оскільки він із гр-ном Жилою урегулював спір по суті й від позову відмовляється. Суддя виніс ухвалу про закриття провадження по справі.

Чи правомірні дії судді?

Задача 5.

Унаслідок нещасного випадку на підприємстві гр-на Левіна А.А. було визнано інвалідом другої групи і надано пенсію у розмірі 1275 грн. на місяць. Оскільки розмір пенсії не повністю компенсував розмір завданої йому шкоди, гр-н Левін А.А. звернувся до місцевого суду з позовом до адміністрації підприємства, де він став інвалідом, про стягнення на його користь різниці між отриманою пенсією та середнім заробітком до інвалідності.

Які дії на стадії підготовки справи до розгляду повинен був здійснити суддя?

Задача 6.

Гр-ка Носова Г.М. звернулася з позовом до гр-на Крилова А.А. про стягнення з нього 1800 грн. на підставі розписки про позику. На другий день після подання позовної заяви гр-ка Носова Г.М. звернулася до суду із додатковою заявою про допит під час розгляду справи свідка гр-на Краснова О.М. Через чотири дні після порушення справи відповідач гр-н Крилов А.А. подав до суду письмове заперечення, в якому стверджував, що він був винен позивачу всього 1300 грн., а в розписці суму було перероблено зі 1300 грн. на 1800 грн. До свого заперечення гр-н Крилов А.А. додав листа, в якому він просив у гр-ки Носової Г.М. не 1800 грн., а саме 1300 грн.

Які дії повинен був здійснити суддя на стадії підготовки справи до розгляду і в які строки?

Задача 7.

Гр-н Гитун на вулиці побачив жінку, яка була одягнена в цегейкову шубу сірого кольору, що, на його думку, належала його дружині, і була викрадена з приміщення бібліотеки, де його дружина працює. За допомогою міліції гр-н Гитун затримав невідому, якою виявилась гр-ка Петрова, яка і повідомила, що шубу купила в магазині. На другий день гр-н Гитун звернувся до суду з позовом до гр-ки Петрової про відібрання шуби, прохаючи суд до вирішення справи по суті накласти арешт на шубу. Гр-ка Петрова звернулась з проханням до суду накласти арешт на всі квитанції магазину для забезпечення доказу того, що вона шубу купила в магазині.

Які процесуальні дії належить провести судді в порядку підготовки цієї справи до розгляду? Які докази необхідно надати сторонам?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]