Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

148

Державний вищий навчальний заклад

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Кафедра цивільного права

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІНИ «ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС»

для підготовки бакалаврів

напрям 6.030401 «Правознавство»

(шифр за ОПП ЦФПОД 3.17)

Запоріжжя 2014

Цивільний процес: Методичні матеріали для забезпечення практичних занять для студентів денної та заочної форм навчання напрям 6.030401 «Правознавство». - Запоріжжя: ЗНУ, 2014. – 145 с.

Укладач: старший викладач кафедри Борщевська Г.Е.

Ухвалено

на засіданні кафедри цивільного права

протокол № 1 від ___ серпня 2014 р.

Завідувач кафедрою

Бондар О.Г.

_____________________

ЗМІСТ

АНОТАЦІЯ 4

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ 6

Модуль №1. Загальні положення. 6

ЛІТЕРАТУРА 115

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ МОДУЛЬНИХ КОНТРОЛІВ 138

екзаменаційні Питання з дисципліни 145

АНОТАЦІЯ

Вивчення навчальної дисципліни “Цивільний процес” складова частина загального завдання для підготовки кваліфікованих фахівців – юристів, здатних забезпечити охорону прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. Програма з дисципліни “Цивільний процес” відповідає навчальному плану юридичних вузів. Дисципліна “Цивільний процес” є однією з профілюючих юридичних дисциплін. Її вивчення забезпечує найбільш важливу частину правової підготовки студентів та слухачів і озброює їх необхідними знаннями в області захисту суб'єктивних прав та законних інтересів громадян та організацій.

Дисципліна “Цивільний процес” розрахована на студентів третього курсу юридичного факультету денної та заочної форми навчання спеціальності “Правознавство”.

Дисципліна “Цивільний процес” складається з чотирьох модулів.

Метою дисципліни “Цивільний процес” є засвоєння значення норм права, які регулюють різні форми захисту суб'єктивних прав, роль цивільного процесуального права в світлі гарантованого Конституцією права всіх громадян на судовий захист, права на оскарження в суді дій посадових осіб, порядок розгляду та вирішення цивільних справ судами загальної юрисдикції, нерозривний зв'язок норм права з їх практичним застосуванням.

Викладення та вивчення цивільного процесу базується на нормах цивільного процесуального права, інших нормативних актах. Значна увага приділяється також постановам Пленуму Верховного Суду України та судовій практиці.

Курс цивільного процесуального права викладається із застосуванням активних методів та передбачає різноманітні форми навчання. Практичні заняття проводяться за всіма основними темами, які передбачені навчальною програмою, у формі співбесід, дискусій з питань, що виносяться на розгляд за конкретною темою, запитань та відповідей, ділових ігор, вирішення проблемних ситуацій і практичних завдань тощо, а також аналізу узагальнень юридичної практики.

У процесі проведення практичних занять студенти вирішують такі основні завдання: засвоєння теоретичних положень науки цивільного та сімейного права; норм чинного законодавства; формування навичок застосування у практичній діяльності здобутих знань і норм цивільного та сімейного права при вирішенні конкретних завдань.

На практичних заняттях перевіряється ступінь засвоєння студентами теорії цивільного процесу з відповідних питань, змісту норм законодавства, відпрацьовуються практичні навички вирішення конкретних спорів. Перевірка знань студентів здійснюється також у формі написання самостійних аудиторних і домашніх робіт, підготовки та захисту рефератів.

Підсумковою формою контролю знань є іспит, який має на меті перевірити, як студенти засвоїли теоретичні знання, уміння застосовувати ці знання при вирішенні конкретних спірних ситуацій, а також уміння самостійно працювати з науковою та навчальною літературою.

В результаті вивчення дисципліни “Цивільний процес” студент повинен знати:

- стан основних проблем науки цивільного процесуального права;

- функції судової влади в системі державної влади та форми її здійснення;

- предмет цивільного процесуального права;

- суть та значення цивільної процесуальної форми;

- джерела цивільного процесуального права та їх структуру;

- поняття та значення процесуальних правовідносин, їх місце в механізмі правового регулювання, передумови їх виникнення;

- правовий статус суду та осіб, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов'язки;

- систему процесуальних актів та вимоги, яким вони повинні відповідати;

- порядок реалізації судових постанов;

- судову практику у цивільних справах.

В результаті вивчення дисципліни “Цивільний процес” студент повинен вміти:

- використовувати дані науки цивільного процесуального права для вирішення професійних завдань;

- орієнтуватися в системі цивільного процесуального законодавства та в судовій практиці у цивільних справах;

- тлумачити чинне цивільне процесуальне законодавство;

- правильно застосовувати норми цивільно-процесуального права;

- здійснювати оцінку доказів у цивільній справі;

- складати оцінку доказів у цивільній справі;

- складати цивільно-процесуальні документи та ділову документацію.

Засвоєння цивільного процесуального права неможливе без знання таких дисциплін, як: теорії держави та права, конституційного, адміністративного, сімейного, трудового, земельного, фінансового, кримінально-процесуального права, оскільки в межах перерахованих дисциплін вивчаються такі питання, як принципи організації правосуддя, прокурорського нагляду, їх система, система органів державного управління, форми захисту суб'єктивних прав, зміст відповідних правовідносин та їх суб'єкти, підстави виникнення, зміни та припинення правовідносин або ж визнання їх недійсними і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]