Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Завдання для індивідуальної роботи:

Фабула завдання:

Гр-ка Омельченко В.П. звернулась до суду з позовом до гр-ка Тимошенко Н.М. та ін. про примусовий обмін житлового приміщення. Позивачка зазначала, що в установленому порядку вселилась до відповідачів у трикімнатну квартиру. Оскільки з ними не досягнуто згоди про обмін займаного приміщення, просила суд провести це в примусовому порядку згідно з представленим нею варіантом для неї і дитини однокімнатну квартиру, а для відповідачів – двокімнатну.

Рішенням місцевого суду Шевченківського району м. Києва позов задоволено. Задовольняючи позов гр-ки Омельченко В.П., суд виходив з того, що житлові права відповідачів запропонованим варіантом не порушуються.

Гр-ка Тимошенко Н.М. з таким рішенням суду не погодилась і в апеляційній скарзі зокрема вказала на те, що при запропонованому позивачкою варіанті поділу істотно погіршуються її житлові права, бо за станом здоров’я вона не може проживати в запропонованій квартирі. Згідно з рішенням суду вона має переселитись до квартири, що знаходиться на 12-му поверсі 12-ти поверхового будинку.

Відповідно до роз’яснень, що їх надав Пленум Верховного Суду України у п.12 Постанови № 2 від 12 квітня 1985р. “Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України”, суд має всебічно враховувати інтереси і заслуговуючи на увагу доводів сторін, зокрема, вік, стан здоров’я та інші особливі обставини, що перешкоджають користуванню жилим приміщенням, яке надається в порядку обміну.

Цих обставин суд І-ї інстанції також не перевірив, тому відповідачка просить суд апеляційної інстанції скасувати рішення суду І-ї інстанції і направити справу на новий розгляд.

Складіть проект апеляційної заяви та апеляційної скарги. Інші необхідні дані для складання процесуального документу виберіть на свій розсуд.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Суть і значення апеляційного оскарження і перевірки рішень і ухвал суду першої інстанції.

  2. Визначте коло осіб, які мають право апеляційного оскарження рішення, ухвали суду першої інстанції.

  3. Строк апеляційного оскарження.

  4. Порядок розгляду справи апеляційною інстанцією.

  5. Визначте особливості рішення, ухвали апеляційного суду.

  6. Окрема ухвала апеляційного суду.

Контрольні питання:

  1. Визначте коло осіб, які мають право апеляційного оскарження рішення, ухвали суду першої інстанції.

  1. Визначте особливості апеляційної скарги.

  1. Які мають права сторони в апеляційному провадженні?

  2. Визначити об'єкт оскарження в апеляційному порядку:

  3. Охарактеризуйте повноваження суду апеляційної інстанції при розгляді справи.

  4. Який порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції?

  5. Які ухвали можна оскаржити окремо від рішення суду першої інстанції?

  6. Визначити особливості рішення, ухвали апеляційного суду?

Нормативно-правові акти та література

  1. Цивільний процесуальний кодекс України.

  2. Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року №12 // Вісник Верховного Суду України.— 2008.— №11.— С.7-15.

  3. Бєлкін М. Проблемні питання апеляційного та касаційного оскарження судових рішень / М. Бєлкін // Право України. – 2010. – № 5. – С. 154-160. – Бібліогр.: 6 назв.

  4. Білоус В. Т. Особливості інституту апеляції в провадженні за скаргами осіб / В. Т. Білоус, Р. О. Кукурудз // Вісник Запорізького національного університету. Серія: Юридичні науки. – Запоріжжя, 2009. – №1. – С. 94-100. – Режим доступу: http://ebooks.znu.edu.ua/files/ Fakhovivydannya/vznu/juridichni/2009_1/94-100.pdf.

  5. Бородін М. Теоретичні та практичні аспекти застосування інституту апеляції у цивільному процесі України / М. Бородін // Право України. – 2008. – № 8. – С. 87-91.

  6. Гнатенко А. В. Повноваження апеляційного суду пи перегляді рішення суду: теоретичні та практичні спірні питання / А. В. Гнатенко, Д. Д. Луспеник // Вісник Верховного Суду України. – 2008. – № 12. – С. 38-45.

  7. Гутаріна К. Ю. Процесуальні документи в адвокатській практиці: заява про апеляційне оскарження / К. Ю. Гутаріна // Адвокат. – 2008. – № 6. – С. 46-47.

  8. Луспеник Д. Особливості підготовки цивільних справ до розгляду в суді апеляційної інстанції: спірні питання / Д. Луспеник // Право України. – 2007. – № 6. – С. 69-74. – Бібліогр.: 9 назв.

  9. Маляренко В. Т. Апеляційні суди / В. Т. Маляренко // Суд, правоохоронні та правозахисні органи України [Текст] : підруч. затвердж. МОНУ / відпов. ред. В.Т.Маляренко. – К., 2007. – С. 112-117.

  10. Коротун, В. М. Інститут апеляції в системі судів цивільної юрисдикції: історичний ракурс / В. М. Коротун // Вісник господарського судочинства. – 2012. – № 5. – С. 126-130. – Бібліогр.: 9 назв.

  11. Коротун, В. М. Функції апеляційного суду через призму понятійного апарату / В. М. Коротун // Адвокат. – 2012. – № 8. – С. 35-37. – Бібліогр.: 9 назв.

  12. Степанова Т. Сутність апеляційного оскарження та право на апеляцію / Т. Степанова, О. Ломакіна // Підприємництво, господарство і право. – 2008. – № 2. – С. 39-41.

  13. Трач О. М. Прийняття нових доказів судом апеляційної інстанції / О. М. Трач // Вісник Запорізького національного університету. Серія: Юридичні науки : збірник наукових статей / головний ред. Т.О.Коломоєць. – Запоріжжя, 2006. – №1. – С. 134-139. – Бібліогр.: 12 назв.

Тема №25. Касаційне провадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]