Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Завдання для індивідуальної роботи:

Скласти судову повістку про виклик до суду.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Поняття та зміст судових повісток.

  2. Зміст повістки про виклик.

  3. Які відомості повинні міститися в судовій повістці-повідомленні?

  4. Порядок вручення судових повісток.

  5. Особливості здійснення виклику відповідача, місце проживання (перебування чи роботи) або місцезнаходження якого позивачеві невідоме.

Контрольні питання:

  1. Назвіть передбачені законом форми доведення до відома учасників процесу їх права чи обов’язку з’явитися в суд.

  2. Охарактеризуйте судове повідомлення як одну з форм доведення до відома учасників процесу їх права чи обов’язку з’явитися в суд.

  3. Охарактеризуйте судовий виклик як одну з форм доведення до відома учасників процесу їх права чи обов’язку з’явитися в суд.

  4. Назвіть обов’язкові реквізити повістки про виклик.

  5. Назвіть обов’язкові реквізити повістки-повідомлення.

  6. Назвіть випадки, в яких суд зобов’язаний вжити заходів щодо розшуку відповідача.

Нормативно-правові акти та література:

  1. Цивільний процесуальний кодекс України : Закон України від 18.03.2004 № 1618-IV // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2004. – № 40-41, 42. – Ст.492. Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 23.12.1997 р. №776/97-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР). — 1998. — №20. — Ст.99.

  1. Про порядок визначення друкованого засобу масової інформації, у якому розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третіх осіб, свідків, місце фактичного проживання (перебування) яких невідоме: Постанова Кабінету Міністрів України від 25.01.2006 р. №52 // Урядовий кур'єр.— 2006.— №19.— 28 січня.

  1. Боєва, В.В. Належне повідомлення осіб, які беруть участь у справі — складова справедливого судового розгляду / В.В. Боєва, О.В.Спас // Судова апеляція. — 2010. — №1. — С. 72-78.

  2. Косарєва, Т.Законодавча регламентація викликів і повідомлень (історія розвитку – третій і четвертий етапи) / Т. Косарєва// Підприємництво, господарство, право. –– 2011.–– №11.–– С.83–86.

  3. Косарєва, Т. Проблеми інституту судових викликів і повідомлень, що лежать у сфері процесуального закріплення їх змісту в нормах Цивільного Процесуального Кодексу України/ Т. Косарєва// Підприємництво, господарство, право. –– 2010. ––№11.–– С.89–92.

Тема №14. Судові витрати.

План практичного заняття:

1. Поняття судових витрат та їх види.

2. Поняття та порядок обчислення судового збору.

3. Витрати, пов'язані з розглядом справи.

4. Розподіл судових витрат.

5. Звільнення від сплати судових витрат.

Основні поняття: судові витрати, судовий збір, ціна позову, відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Гр-н Макаренко подав позов до суду з вимогою до колишньої дружини гр-ки Коваленко про визнання за ним права власності на 1/2 зведеного ними будинку. Враховуючи вартість будинку, гр-н Макаренко сплатив судовий збір у розмірі 2380грн. В процесі розгляду справи з'ясувалося, що позивач лише брав участь у добудові та ремонті будинку, тому суд визнав за ним право лише на 1/3 будівлі. Витрати по сплаті судового збору суд стягнув на користь позивача з відповідачки.

Чи правильне рішення суду ? Сформулюйте відповідну частину рішення суду.

Задача 2.

Гр-ка Ленінська звернулася до суду з позовом про стягнення з її колишнього чоловіка гр-на Черемухи аліментів на утримання неповнолітньої доньки. Задовольняючи позов, суд стягнув з відповідача судовий збір. Гр-н Черемуха оскаржив рішення суду у частині стягнення з нього судового збору, посилаючись на те, що позивачка звільнена від сплати судового збору, отже, й він не повинен його сплачувати.

Чи обґрунтована вимога гр-на Черемухи? Яким має бути рішення апеляційної інстанції? Як визначається ціна позову у позовах про стягнення аліментів? Наведіть приклади.

Задача 3.

Визначте розмір судового збору, який треба сплатити у наведених випадках:

1) Семко звернулась до суду з проханням встановити факт родинних відносин;

2) Кириченко звернувся з позовом про визначення порядку користування автомобілем (вартість автомобіля 170 тис. грн.);

3) Колядіна звернулась до суду з проханням повторно видати їй копію судового рішення;

4) представник психіатричного закладу звернувся в суд із заявою про визнання Миронова недієздатним;

5) Славова звернулась до суду із позовом про компенсацію шкоди, заподіяної її 18-річній донці при наданні стоматологічних послуг (на момент звернення до клініки їй було 17 років).

Задача 4.

Гр-н Колосов С.С. подав позов про розірвання шлюбу до суду, оцінивши його у 1000 грн.

Чи правильно гр-ном Колосовим С.С. встановлено ціну позову?

У якому розмірі і хто стягуватиме судовий збір за цим позовом?

Задача 5.

В жовтні 2013 р. Романчук звернувся до суду з позовом до Амеліної про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

Рішенням Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 20 лютого 2014 р. позов було задоволено частково, відмовлено у задоволенні вимог про стягнення витрат на правову допомогу. Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 5 травня 2014 р. рішення суда першої інстанції залишено без змін.

При розгляді справи Романчук уклав договір про надання у цій справі правової допомоги з адвокатом Кожевніковою, якій надав право залучати для виконання наданого їй доручення інших фахівців. В справі відсутнє її свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Платіжним дорученням Романчук в загальній сумі перерахував Кожевніковій за зазначеним договором 5612,50 грн. Крім того, ним була надана довіреність Резниченку, які безпосередньо приймав участь у справі. В судовому засіданні Резниченко зазначив, що він є студентом юридичного закладу. До суду були подані також розрахунки витрат, до яких ввійшли витрати на складання, направлення та отримання двох запитів (3 год. 55 хв.) та надання кур’єрських послуг.

Як вирішить справу суд касаційної інстанції. Що входить до витрат на правову допомогу? Як проводиться розрахунок таких витрат? Якими нормативними актами це регламентується?

Задача 6.

Абрикосов звернувся до Ленінського районного суду м. Запоріжжя з позовом про відмову у реєстрації його мисливської рушниці, сплативши судовий збір у розмірі 0,1 мінімальної зарплати. Суд відмовив у відкриття провадження.

Чи правильно вчинив суд? Проконсультуйте Абрикосова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]