Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Поняття та види судових рішень.

  1. Вимоги, яким повинне відповідати судове рішення. Зміст судового рішення

  1. Негайне виконання, визначення порядку виконання, надання відстрочки та розстрочки виконання.

  2. Виправлення недоліків рішення судом, що його ухвалив.

  3. Законна сила судового рішення.

  4. Ухвали суду. Постанови Верховного Суду України.

Основні поняття: судове рішення, рішення суду, додаткове рішення, роз’яснення рішення суду, негайне виконання рішення суду, законність та обґрунтованість рішення суду, ухвала, постанова.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Суд задовольнив позов гр-на Кличка до гр-на Рюрика про стягнення з останнього 12000 грн. Після набрання рішенням законної сили гр-н Рюрик звернувся до того самого суду із заявою про відстрочення виконання рішення строком на 2 роки, посилаючись на скрутне матеріальне становище. Суд виніс ухвалу, в якій визначив розстрочити сплату присуджених з гр-на Рюрика сум на два роки, стягуючи з нього на користь гр-на Кличка по 500 грн щомісяця.

Чи правильні дії суду ?

Задача 2.

Районний суд задовольнив позов гр-на Бобрики до фабрики відносно стягнення 16000 грн. одноразово та 400 грн. щомісяця до повторного медичного огляду в порядку відшкодування шкоди, завданої здоров'ю позивача на виробництві. Справа розглядалася за місцем знаходження відповідача (фабрики). До набрання рішенням законної сили гр-н Бобрика звернувся до райсуду за місцем свого проживання із заявою про звернення рішення до негайного виконання — у зв'язку з тим, що він став інвалідом першої групи, отримує маленьку пенсію і має на утриманні трьох неповнолітніх дітей. Суддя постановив ухвалу про залишення заяви без розгляду на тій підставі, що рішення оскаржене відповідачем.

Чи допущені порушення процесуального закону?

Задача 3.

Рішенням Дніпровського райсуду м.Дніпродзержинська позовні вимоги гр-ки Карімової до гр-на Карімова про поділ спільного сумісного майна подружжя на суму 186400 грн. був задоволений повністю. Через місяць гр-ка Карімова звернулася до цього самого суду із заявою про додатковий поділ майна: музичного центру, двох килимів, бібліотеки та колекції поштових марок (12 тис. грн.), які вона забула зазначити у позовній заяві. Додатковим рішенням суду було здійснено поділ зазначеного майна.

Чи правильні дії суду?

Задача 4.

Гр-н Смирнов О.Т., вважаючи, що його було незаконно звільнено, звернувся до суду з проханням поновити його на роботі. При розгляді справи суд виніс рішення про поновлення гр-на Смирнова О.Т. на роботі.

Який суд повинен розглядати цю справу?

До якого виду виконання належить це рішення?

Задача 5.

При вирішенні справи про стягнення аліментів місцевий суд не вказав в рішенні, з якого моменту вона набуває чинності і коли вона повинна бути виконана.

Як виправити ці недоліки і в який строк?

Задача 6.

Яку інформацію містить у собі вступна частина судового рішення:

1) дані про час, місце ухвалення рішення, назву суду, який виніс рішення, його склад, прізвище секретаря судового засідання, назву сторін та інших учасників справи, характер судового засідання;

2) дані про виникнення матеріальних правовідносин і спору у зв’язку з цим;

3) фактичне та правове обгрунтування висновків суду по справі?

Задача 7.

Гр-н Сидоренко Е.Е. подав позов на ЗАТ “АвтоЗАЗ–ДЕУ” про поновлення його на роботі слюсарем–ремонтником обладнання цеху №2 та про стягнення заробітної плати за вимушений прогул з 12 квітня по 10 травня 2012 р. Місячний заробіток гр-на Сидоренка Е.Е. складав 2543 грн. Місцевий суд виніс рішення, в якому задовольнив позов гр-на Сидоренка Е.Е. У резолютивній частині рішення було вказано: “Позов гр-на Сидоренка Е.Е. задовольнити, стягнути на його користь заробітну плату за вимушений прогул з 12 квітня по 10 травня 2012 р. Рішення може бути оскаржено у 10-денний строк в Апеляційному суді Запорізької області”.

Які помики були допущені в резолютивній частині цього рішення? Складіть резолютивну частину відповідно до чинного законодавства.

Задача 8.

Місцевий суд м.Запоріжжя виніс рішення про поновлення гр-ки Курилової А.П. на роботі на посаді контролера та стягнути на її користь з підприємства заробітну плату за 10 днів вимушеного прогулу в сумі 1160 грн.

На другий день після одержання виконавчого листа позивачка гр-ка Курилова А.П. заявила, що судом було допущено дві помилки:

1) по батькові вона не Петрівна, а Павлівна;

2) її місячний заробіток до звільнення складав 4590 грн, а тому суд стягнув на її користь меншу суму, ніж мав стягнути.

Які недоліки у судовому рішенні були допущені судом і як їх можна усунути?

Задача 9.

Місцевим судом було винесено декілька рішень стосовно різних справ:

    1. про поновлення на роботі незаконно звільненого робітника;

    2. про виселення наймача з квартири;

    3. про стягнення грошей унаслідок договору позики;

    4. про стягнення аліментів на утримання дітей;

    5. про звільнення майна з-під арешту;

    6. про присудження членові КСП заробітної платні за три місяці у зв'язку з вибуттям із КСП.

Які із зазначених рішень підлягають негайному виконанню?

У які терміни виконуються ці рішення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]