Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

1. Поняття та значення принципів цивільного процесуального права України.

2. Система принципів цивільного процесуального права України та їх класифікація.

3. Взаємозв’язок принципів цивільного процесуального права.

4. Організаційно-функціональні принципи цивільного процесуального права: здійснення правосуддя тільки судом, незалежність суддів та їх підкорення тільки законові, рівність громадян і організацій перед законом та судом, принцип гласності, державна мова судочинства.

5. Функціональні принципи: принцип законності, диспозитивності, змагальності, процесуальної рівності сторін, усності, безпосередності та безперервності.

Основні поняття: принципи цивільного процесуального права, загальноправові, міжгалузеві, галузеві принципи, принципи окремих стадій цивільного процесу.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

В липні 2010 р. Семенов звернувся в суд з позовом до ВАТ «Житомирський завод хімічного волокна» про стягнення заборгованості із заробітної плати та вихідної допомоги, компенсації за втрату частини доходів у звязку з порушенням строків виплати заробітної плати, середньомісячного заробітку за кожен місяць затримки розрахунку при звільненні за період з 4 березня 2010 р.по фактичний день розрахунку або до постановлення судового рішення. Семенов зазначав, що працював у відповідача з 4 серпня 2006 р. по 3 березня 2010 р. та був звільнений з роботи у звязку зі скороченням чисельності працівників відповідно до п.1 ст.40 КЗпП України.

Рішенням Королівського районного суду м.Житомира від 1 жовтня 2010 р. позов задоволено частково. Стягнуто з ВАТ на користь позивача 6242,4 грн. заборгованості по розрахунку при звільненні з роботи; 14420 грн. середнього заробітку за час затримки проведення розрахунку при звільненні, 1000 грн. на відшкодування моральної шкоди та на користь держави 215,12 грн. судового збору та 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. В решті позов залишено без задоволення за безпідставністю.

В апеляційній скарзі ВАТ порушило питання про скасування оскаржуваного рішення, як такого, що постановлене з порушенням норм матеріального і процесуального права, та ухвалення нового рішення про відмову у позові в повному обсязі. Крім того, посилається на те, що судове засідання, на якому було ухвалено вказане рішення, проведено без фіксування проццесу технічними засобами, чим допущено порушення вимог ст.197 ЦПК. Колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Чи було судом першої інстанції допущено порушення принципу гласності? В чому він проявляється?Якщо порушення було, чому суд апеляційної інстанції не задовольнив скаргу? Чи законне рішення апеляційного суду?

Задача 2.

Гр-н Ковальов пред'явив позов до гр-на Чуба про відшкодування шкоди і просив викликати до судового засідання громадянина з Новосибірська, який був єдиним свідком автопригоди, внаслідок чого було пошкоджено автомобіль гр-на Ковальова. Беручи до уваги значну відстань від м. Києва, суддя доручив суду за місцем проживання свідка допитати його і надіслати протокол судового засідання.

Чи відповідають дії судді вимогам принципу безпосередності?

Задача 3.

В червні 2011 р. Барсуков предявив позов до пирватного підприємця Філатова про поновлення на роботі, стягнення заробітку за час вимушеного прогулу, стягенння заборгованості по заробітній платі. відшкодування моральної шкоди. Рішенням Соснівського районного суду м.Черкаси від 28 липня 2011 р. в задоволенні позову було відмовлено.

В апеляційній скарзі Барсуков просить рішення суду скасувати, оскільки суд неправильно встановив обставини справи, так как відмовив у прослуховуванні запису телефонної розмови між ним та Філатовим, ухвалити нове рішення про задоволення позову. Судова колегія апеляційного суду відхилила скаргу.

Чи були допущені порушення принципів цивільного процесу судами? Відповідь обгрунтуйте.

Задача 4.

У травні 2012 р. Богун звернулась з позовом до Синенко про стягнення вартості робіт та матеріалу за договором побутового підряду.

Ухвалою Ленінського районного суду м.Вінниці від 31 травня 2012 р. вказана позовна заява Богун визнана неподаною і належною поверненню внаслідок невиконання вимог ухвали від 15 травня 2012 р. по усуненню недоліків, які полягали у викладенні позовної заяви російською мовою.

В апеляційній скарзі на ухвалу від 31 травня 2012 р. Богун послалась на порушення норм цивільного процеуаьного закону й просила скасувати ухвалу, направивши позовную заяву до суду першої інстанції на розгляд.

Чи були порушені принципи цивільного процесу судом першої інстанції? Яке рішення повинен прийняти суд апеляційної інстанції? Обгрунтуйте відповідь.

Задача 5.

Заверуха Марина звернулась з позовом до Заверухи Павла, треті особи: ТОВ «Дуплет», ПП «Абриколь» (м.Львів), ТОВ Абриколь (м.Тернопіль), ТОВ «Круазе» — про визнання майна спільною сумісною власністю подружжя та його поділ.

Рішенням Галицького районного суду м.Львова від 15 листопада 2012 р. було відмовлено за його недоведеністю. Апеляційний суд Львівської області від 5 лютого 2013 р. залишив рішення без змін.

Марина подала касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, в якій вказувала, що суд залишив поза увагою клопотання позивачки про витребування доказів щодо часу та обставин придбання спірних речей у звязку з наявністю у неї складнощів в отриманні цих доказів, і відмовив у задоволенні позову за недоведеністю.

Чи були допущені судами порушення принципів цивільного процесу? Яке рішення повинен прийняти Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ? Відповідь обгрунтуйте з посиланням на відповідні нормативні акти, в тому числі на міжнародні.

Задача 6.

У вересні 2009 р. Ралик К.О. звернувся до суду з позовом до Курганської М.Р., дружини сина, треті особи: виконавчий комітет Бабушкінської районної ради у м.Дніпропетровськ, приватний нотаріус Рудкевич Є.С., орган опіки та піклування Бабушкінської районної ради у м.Дніпропетровську, — про визнання частково недійсним договорів купівлі-продажу та визнання права власності на квартиру, посилаючись на те, що загинув його син, Ралик С.К. Квартира була придбана шляхом укладання договорів купівлі-продажу від 14 квітня 2003 р. та 1 березня 2004 р. Вона була переобладнана під офіс для роботи фірми, засновником та керівником якої був Ралик К.О. Але вся договори та свідоцтво на право власності на квартиру були оформлені на його загиблого сина. Після загібелі сина відкрилась спадщина, в тому числі і на спірну квартиру.

Рішенням Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 17 червня 2011 р., залищеним без змін ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 8 вересня 2011 р., позов задоволено частково. Поновлено Ралику К.О. строк позовної давності, визнано частково недійсним вказані договори купівлі-продажу квартири, свідоцтво про право власності на квартиру, визнано Ралика К.О. покупцем квартири за догвоором купівлі-продажу та його право власності на квартиру.

Відповідачка Курганська М.Р. подала касаційну скаргу. Судова палата у цивільних справах Вищого спеціалізваного суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, розглядаючи скаргу, встановила, що в процесі розгляду справи позивач запросив продавців квартири, ріелтера, представників фірми, що проводили переобладнання квартири та її ремонт, які показали, що вони мали справу виключно із позивачем, Раликом К.О., який оплачував за договорами, вів перемови тощо. Утримання квартири також проводилось на кошти позивача. Також позивачем була надана довідка, що його син з вересня 1999 р. до червня 2004 р. навчався в Дніпропетровському державному університеті денної форми навчання. Відповідачкою докази на спростування вказаних обставин докази не були надані.

Яке рішення ухвалить Вищий спеціалізваний суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ за розглядом касаційної скарги? Чи були допущені порушення принципів цивільного процесу судами першої та апеляційної інстанцій?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]