Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Поняття заходів процесуального примусу.

  2. Підстави і порядок застосування заходів процесуального примусу.

  3. Види заходів процесуального примусу. Попередження і видалення із залу судового засідання. Тимчасове вилучення доказів для дослідження судом. Привід свідка.

Основні поняття: попередження, видалення з зали суда, привід свідка, тимчасове вилучення доказів.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Розглядаючи справу за позовом гр-на Ванджури до виробничого об'єднання «Аладін», суд встановив ряд суттєвих недоліків у діяльності адміністрації підприємства, порушень законодавства про працю і постановив окрему ухвалу про нагальне усунення недоліків, про що повідомив адміністрацію. Відповідач ніяк не відреагував на окрему ухвалу суду і не повідомив суду у встановлені терміни про прийняті у зв'язку з нею заходи.

Чи можуть бути застосовані до відповідача санкції та які саме?

Задача 2.

Місцевим судом за позовом про стягнення заробітної плати було надіслано запит до підприємства-відповідача про надання письмових доказів по справі у 10-денний термін. Через 10 днів до суду не надійшла відповідь на запит. Суд своєю ухвалою наклав на посадову особу підприємства штраф. Підприємство відмовилось від сплати, мотивуючи тим, що з 3 січня 1999 року ця особа не працює на цьому підприємстві.

Чи буде накладено штраф на посадових осіб підприємства та в якому розмірі?

Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 2.

За позовом гр-на Борового до гр-ки Кривошиї в судове засідання були викликані свідки гр-н Іванов, гр-н Соколов, гр-н Кравець та експерт Знаменський. В залі судового засідання перебували близькі і рідні гр-на Борового та гр-ки Кривошиї. Під час судового засідання між свідком гр-ном Івановим та присутнім гр-ном Гаврилюком почалась сварка, в зв’язку з чим суд постановив ухвалу про видалення їх із залу судового засідання. Щодо свідка гр-на Кравець за неявку до судового засідання було постановлено ухвалу про його привід, експерт Знаменський, який не підкорився розпорядженню судді, був видалений із залу судового засідання.

Чи законні всі ці дії суду? Обгрунтуйте відповідь.

Задача 3.

На подання державного виконавця місцевий суддя постановив ухвалу про накладання штрафу на боржника, який за рішенням суду зобов’язаний був особисто виконати на користь стягувача певні дії, не пов’язані з передачею майна та сплатою грошових сум.

Чи мав право накласти цей штраф суддя? Обгрунтуйте відповідь.

Задача 4.

Дирекція підприємства “Промінь” проводила за рішенням суду відрахування аліментів із зарплати працівника гр-на Недорядка на утримання дітей – Левка і Петра. При звільненні з підприємствагр-н Недорядко завірив головного бухгалтера гр-ку Трохименко, що через декілька днів, коли про його зарахування за новим місцем роботи буде виданий наказ, він повідомить про це, і вона зможе надіслати туди виконавчий лист. Але пройшов місяць, а гр-н Недорядко ніяких повідомлень не подав, на виклик головного бухгалтера гр-ки Трохименко не з’явився, в зв’язку з чим вона звернулася за порадою до державного виконавця. До нього також надійшла скарга стягувача аліментів.

Чи притаманні діям боржника і головного бухгалтера характені ознаки цивільного процесуального правопорушення? Якщо так, то які до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу?

Задача 5.

По справі за позовом ТОВ “Зліт” до комірника гр-на Маковійчика про відшкодування заподіяних збитків за клопотанням відповідача судом була призначена бухгалтерська експертиза для точного встановлення розміру завданої шкоди. Виконання експертизи було доручено головному бухгалтеру податкової адміністрації гр-ну Іванову, який злісно ухилився від явки до суду і повідомив суд, що категорично відмовляється від виконання покладених на нього обов’язків.

Чи можна застосувати до головного бухгалтера гр-на Іванова заходи процесуального примусу? Якщо так – то які? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 6.

Викликаний повторно до судового засідання свідок гр-н Деркач категорично відмовився від явки до суду; свідок гр-н Ворона відмовився від свідчень в суді; свідок гр-н Прокопчук дав в судовому засіданні неправдиві свідчення.

Яку відповідальність можуть понести свідки гр-н Деркач, г.- Ворона, гр-н Прокопчук?

Які заходи процесуального примусу можуть бути застосовані до вказаних осіб?

Дайте визначення цивільної процесуальної відповідальності та поясніть в чому полягає її відмінність від кримінальної та адміністративної?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]