Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

  1. Суд — обов'язковий суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин.

  2. Склад суду.

  3. Правове становище суддів у цивільному процесі.

  4. Народні засідателі.

  5. Підстави, порядок і наслідки відводу суду (суддів).

Основні поняття: суд, юрисдикція суду, склад суду, народні засідателі, відвід суду (суддів).

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

У березні 2011 року Зайцева М.С. та Баландіна І.В. звернулися з позовом до Єрещенко Т.В. про встановлення факту прийняття спадщини, визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом, державного акту про право власності на земельну ділянку та визнання права власності на земельну ділянку.

Рішенням Броварського міськрайонного суду від 29 листопада 2011 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Київської області від 12 травня 2012 року, позов було задоволено частково. Ухвалою колегії суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ ухвалені у справі рішення скасоввано, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Єрешенко Т.В. подала зустрічний позов. Рішенням Броварського міськрайонного суду від 20 квітня 2013 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Київської області від 10 грудня 2013 року позов Зайцевої М.С. та Баландної І.В. задоволено, а у задоволенні зустрічного позову відмовлено.

При розгляді справи в апеляційному провадженні з постановленнім ухвали від 10 грудня 2013 року брав участь суддя Приходько К.П., який також брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції з постановленням ухвали від 12 травня 2012 року, яка була скасована вищим судом.

Чи були допущені порушення процесуального законодавства пир розгляді справи? Які наслідки такого порушення?

Задача 2.

Марунова Л.М. подала в суд заяву в інтересах доньки Марини про встановлення факту, що має юридичне значення. Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 листопада 2012 р. заяву Марунової Л.М. залишено без розгляду.

Під час розгляду справи Марунова Л.М., як представник доньки, подала заяву про відвід судді Ковальчук А.П., яка головувала у даній справі. У справі знаходяться ще копії пятьох заяв Марунової Л.М. про відводи тому ж судді, заявлені по іншим справам. Справа була закрита ухвалою без виклику учасників та розгляду заяви про відвід.

Чи були допущені судом порушення діючого процесуального закону? Який порядок розгляду заяв про відвід головуючого в суді? Як повинен поступити суд апеляційної інстанції?

Задача 3.

Биканова А.М., Протас В.Д., Сидор О.В. звернулися до суду з позовом до ТОВ «Ромашка», третя особа – Свистович Л.Г., про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Ухвалою Шевченківського районного суду м.Києва від 28 лютого 2011 року відмовлено у задоволенні заяви представника ТОВ «Ромашка» про відвід судді. Ухвалою Апеляційного суду м.Києва від 15 травня 2012 року відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ТОВ «Ромашка» на зазначену ухвалу суду першої інстанції.

В обгрунтування касаційної скарги представник ТОВ «Ромашка» посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права і невідповідність висновків суду обставинам справи та ставить питання про скасування зазначеної ухвали.

Яке рішення за касаційною скаргою ТОВ «Ромашка» буде прийняте? Відповідь обгрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]