Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

До суду звернулася гр-ка Бондар Ю.В. із заявою про визнання її чоловіка безвісно відсутнім, посилаючись на те, що він відсутній у місці проживання її та дитини вже 16 місяців і їй невідомо, де він перебуває. Своє звернення до суду вона пояснила бажанням укласти новий шлюб.

Як має діяти суддя у даному випадку? Які правові наслідки заявлення громадянина, що був визнаний безвісно відсутнім?

Задача 2.

До суду звернулася гр-ка Юрик О. із заявою про обмеження її чоловіка в дієздатності. В заяві було зазначено, що чоловік покинув роботу і став працювати в монастирі на користь монастиря, відмовляється повертатися додому і забезпечувати сім'ю матеріально, всі гроші, які він заробляє, передає на користь монастиря або іншої церкви, чим ставить сім'ю в скрутне матеріальне становище.

Як має діяти суддя?

Задача 3.

Громадянин звернувся до суду зі скаргою на дії відділу РАЦСу, в якому йому відмовили у внесенні виправлень до запису про усиновлення. Той факт, що він був усиновлений і одержав прізвище Грищук, а не Гришук, він міг довести за допомогою свідків. Однак показання свідків працівник органу РАГСу не брав до уваги.

Чи є спір про право? Як має діяти суддя? Як має діяти заявник?

Задача 4.

Гр-ка Сафронова в грудні 2012 р. звернулася з заявою про встановлення факту смерті її чоловіка гр-на Сафронова. Вона зазначила, що в квітні 2012 р. її чоловік пішов з дому і більше не повернувся. Вислухавши гр-ку Сафронову, суд ухвалив рішення про оголошення гр-на Сафронова померлим.

Чи правильно вчинив суд? За яких умов суд вправі установити факт смерті фізичної особи, а за яких – оголосити фізичну особу померлою?

Задача 5.

Районний суд розглянув справу про обмеження дієздатності гр-на Попова. Суд встановив, що гр-н Попов останніми роками зловживав спиртними напоями і тим самим ставив свою родину у скрутне матеріальне становище. Однак суд відмовив у задоволенні заяви, зробивши посилання на наявність в інших членів родини заробітку й інших доходів, а також зроблену в ході судового засідання заяву гр-на Попова про те, що він надалі зловживати спиртними напоями більше не буде.

Чи правомірне відмовлення на цих підставах у задоволенні вимог про обмеження дієздатності? Які обставини складають предмет доказування у даній справі?

Задача 6.

Гр-ка Ніканорова звернулася до суду із заявою про встановлення факту нещасного випадку, що відбувся з нею на виробництві в 2011 р. У заяві вона зазначила, що акт про нещасний випадок в архіві заводу не збережено, а іншої можливості встановлення цього факту немає. Суддя ухвалою від 15 січня 2012 р. відмовив у прийнятті заяви, посилаючись на те, що гр-ка Ніканорова не зазначила, для якої мети необхідно їй встановлення даного факту, не надала доказів, що підтверджують цей факт, і не сплатила судовий збір.

Чи правильно вчинив суддя? У якому порядку могли бути виправлені зазначені вище недоліки заяви?

Задача 7.

Гр-ка Казакова звернулася до суду із заявою про удочеріння Світлани віком 12 років. Суддя, вислухавши в закритому судовому засіданні пояснення заявниці, і розглянувши акт обстеження органом опіки і піклування умов її життя, ухвалив рішення про задоволення заяви.

Чи були допущені суддею помилки при розгляді даної справи? Які дії він повинен був зробити після прийняття заяви гр-ки Козакової? Хто може бути притягнутий до участі в справі?

Задача 8.

Гр-ка Симонова звернулася до суду із заявою про встановлення факту перебування її на утриманні гр-на Портнова. У заяві вона вказала, що більше десяти років була з гр-ном Портновим у фактичних шлюбних відносинах, не мала власного заробітку, розмір одержуваної нею пенсії не забезпечує прожиткового мінімуму. Суддя залишив заяву гр-ки Симонової без задоволення.

Визначте підсудність даної справи. Чи були підстави для залишення заяви без задоволення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]